'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

Yama brengt als umamispecialist al jaren hartige smaakoplossingen op de markt zoals verschillende sauzen. Umami-expert Martijn Muijsers ziet dat vragen over zoutreductie stabiel blijven. Het is minder hectisch vergeleken met 5 jaar geleden. "Minder zout is bijna een gegeven als het kan; zeker nu Nutri-Score eraan komt."

Muijsers geeft op het Food Future Event op 26 september samen met Yama’s executive chef Arjan Siemerink een workshop over smaak en umami waar de deelnemers het effect van umami zelf kunnen proeven.

“Zoveel mogelijk natuurlijk, zo min mogelijk E-nummers en minder zout,” somt Muijsers op. Dit zijn nog steeds de eisen aan de producten die Yama ontwikkelt. “Dat is niet veranderd in de tijd.”

Gemak is booming

Wat Muijsers wel ziet is dat bij de categorie vleesvervangers de vraag naar hartige marinades groeit ondanks dat de groei in deze categorie zelf iets stagneert. “Het is een verschuiving van kale vleesvervangers naar bijvoorbeeld balletjes met een smaakje. Het gaat om gemak, maar het moet wel smakelijk zijn.”

Gemak als trend is ook groeiende, ziet Muijsers. “Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen. Dit zien wij ook in de opkomst van thuisbezorgdiensten van maaltijdpakketten en het aanbod hiervan in de supermarkt.

Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen.”

Zoutreductie nu een gegeven

Zoutreductie blijft, maar is niet meer zo gek als 4 tot 5 jaar geleden, zegt de expert. “Toen betrof 75% van de vragen zoutreductie. Nu gaat het weer vooral om goede smaak.” Dat komt mede door de naderende invoering van de Nutri-Score. “Zoutreductie is nu een gegeven. Als het met minder zout kan, dan doen we dat nu automatisch. Een ketchup met minder dan 1 gram zout gaat prima. Dat zorgt ook voor een betere score. Voor smaakmakers als ketjap en sojasaus ligt dit een stuk genuanceerder.” Umami kan een grote bijdrage leveren bij Nutri-Score projecten aangaande zout maar ook suiker.

Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama
Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama

Food Future Event

Martijn Muijsers zal samen met Arjan Siemerink op het Food Future Event op 26 september as. de deelnemers aan de workshop vertellen – en laten proeven - wat het effect van umami is in hartige gerechten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in Nederland pleit onder andere Albert Heijn voor Europese verplichting

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in...

De Franse supermarktketen Carrefour voert de druk op en wil dat alle merkleveranciers de Nutri-Score op hun verpakking zetten. Ondertussen vraagt in Nederland een coalitie met onder andere Albert Heijn de staatssecretaris voor een Europese verplichting van het logo.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.