NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO opent een nieuwe KIC-call 'AI voor landbouw, horticultuur, water en voedsel'. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen de toepassing van bestaande en vernieuwende artificiële intelligentie (AI)-technieken onderzoeken voor bovengenoemde domeinen.

NWO ziet dat er binnen de land- en tuinbouw-, water- en voedingssector steeds meer automatisch verkregen data beschikbaar is. Echter, AI wordt nauwelijks benut, ondanks de belangrijke rol van digitalisering in deze domeinen. Volgens de organisatie ligt een grote potentie in het gebruik van AI. Artificial Intelligence kan patronen in grote en complexe datasets herkennen.

Voedselveiligheid

De technologieën moeten zich richten op urgente kwesties zoals klimaatverandering, welzijn van mens en dier en water- en voedselveiligheid. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan op AI-gebaseerde voorspellende modelleringen van de bodem of andere biologische systemen, waterkeringen, voedingstoffenbalansen of andere processen. Volgens de NWO zijn de enorme mogelijkheden van AI-technologie voor deze toepassingen zijn nog lang niet allemaal verkend. Dat moet met deze call gebeuren.

Ook ethische kwesties

Beoordelaars kijken inhoudelijk naar vier criteria:

  1. Probleemstelling en -analyse (25%)
  2. Verwachte impact en route naar impact (25%)
  3. Kwaliteit van het consortium  (30%)
  4. Kwaliteit van het onderzoek (20%)

Twee onderstaande drie topics moeten in criteria 1 voorkomen:

1) Verbeteren of uitbreiden van AI in het domein landbouw-horticultuur-water-voedsel

2) Interactie tussen mens en AI

3) Ethische, maatschappelijke en wettelijke aspecten

Informatiebijeenkomst

Binnen deze call for proposals is in totaal € 8,5 miljoen beschikbaar. Indieners kunnen minimaal € 800 duizend en maximaal € 2 miljoen per project aanvragen. De deadline voor het indienen van een intentieverklaring is 7 november 2023. De deadline voor het indienen van aanvragen is 5 maart. De maximale looptijd van de projecten is 6 jaar. Meer informatie is hier te vinden.

Op 12 oktober organiseert NWO een informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor in vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies van een grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van ingrediëntkeuze en bereidingswijze op de acrylamidegehaltes per productgroep inzichtelijk.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startupondernemers.

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.