NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO opent een nieuwe KIC-call 'AI voor landbouw, horticultuur, water en voedsel'. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen de toepassing van bestaande en vernieuwende artificiële intelligentie (AI)-technieken onderzoeken voor bovengenoemde domeinen.

NWO ziet dat er binnen de land- en tuinbouw-, water- en voedingssector steeds meer automatisch verkregen data beschikbaar is. Echter, AI wordt nauwelijks benut, ondanks de belangrijke rol van digitalisering in deze domeinen. Volgens de organisatie ligt een grote potentie in het gebruik van AI. Artificial Intelligence kan patronen in grote en complexe datasets herkennen.

Voedselveiligheid

De technologieën moeten zich richten op urgente kwesties zoals klimaatverandering, welzijn van mens en dier en water- en voedselveiligheid. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan op AI-gebaseerde voorspellende modelleringen van de bodem of andere biologische systemen, waterkeringen, voedingstoffenbalansen of andere processen. Volgens de NWO zijn de enorme mogelijkheden van AI-technologie voor deze toepassingen zijn nog lang niet allemaal verkend. Dat moet met deze call gebeuren.

Ook ethische kwesties

Beoordelaars kijken inhoudelijk naar vier criteria:

  1. Probleemstelling en -analyse (25%)
  2. Verwachte impact en route naar impact (25%)
  3. Kwaliteit van het consortium  (30%)
  4. Kwaliteit van het onderzoek (20%)

Twee onderstaande drie topics moeten in criteria 1 voorkomen:

1) Verbeteren of uitbreiden van AI in het domein landbouw-horticultuur-water-voedsel

2) Interactie tussen mens en AI

3) Ethische, maatschappelijke en wettelijke aspecten

Informatiebijeenkomst

Binnen deze call for proposals is in totaal € 8,5 miljoen beschikbaar. Indieners kunnen minimaal € 800 duizend en maximaal € 2 miljoen per project aanvragen. De deadline voor het indienen van een intentieverklaring is 7 november 2023. De deadline voor het indienen van aanvragen is 5 maart. De maximale looptijd van de projecten is 6 jaar. Meer informatie is hier te vinden.

Op 12 oktober organiseert NWO een informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Botulisme

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cryptosporidium

Voor abonnees Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Voor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.