CeresRecruitment B.V.
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.
Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.
De grenswaarden van de NAPV worden verder afgestemd op de Nutri-Score. Zo wordt het natriumcriteria omgezet naar zout en komt er een nieuwe manier van afronden. Ook komen er criteria voor maaltijden binnen de NAPV.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond, Nescafé en KitKat introduceren KitKat Mocha, en Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's.
Mycelium - de wortels van de paddenstoel - worden gezien als eiwitrijke grondstof en daarmee vooral als basis voor vleesvervangers. Zo zet startup ENOUGH ze ook in de markt. In het Low Food Lab - een samenwerking met Flevo Campus - keken technologen, chefs en kunstenaars naar alternatieve toepassingen voor de grondstof. Vooral de rol als vetvervanger valt op.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Anne Arink en Marie Dobenesque nieuwe leden RvT Next Food Collective, Joep Rats stopt per 1 juni 2025 als directeur bij NZO en Prof.dr.ir. Edith Feskens nieuwe Dean of Research WUR.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks, Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad en Arla Foods Ingredients introduceert toolkit voor eiwitrijke desserts.
Productontwikkelaars in de voedingsindustrie moeten omgaan met steeds striktere wetgeving, complexiteit in regelgeving en de snelheid van marktveranderingen. Daarbij lopen R&D'ers tegen verschillende obstakels aan die hun werk vertragen en innovatie kunnen belemmeren. Van gebrek aan duidelijkheid in wetgeving tot het toenemende aantal geldende wetten, deze bottlenecks zijn dagelijkse realiteit voor de industrie. In dit artikel de belangrijkste bottlenecks van 5 R&D'ers op een rij.
VMT sprak met verschillende producenten over vijf trends op het gebied van ijs: oriental, mediterraans, indulgence, suikervrij en proteïnerijk. In dit artikel een korte fotoreportage.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
Retailers, groothandels en A-merken hebben in lijn met NAPV-doelstellingen nieuwe afspraken gemaakt om zout te reduceren in vleesvervangers.