Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Bioalbumine van Onego Bio

Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder...

Bijna 1000 bedrijven dienden een aanvraag voor Europese subsidie in bij het European Innovation Council. In food werden 3 aanvragen gehonoreerd: alle 3 bedrijven gebruiken fermentatie op ingrediënten voor onder andere voedseltoepassingen te produceren.

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere donut ontwikkelden. "Verzadigd vet was het moeilijkst om te verlagen. Het heeft een intimiderend lange lijst met functies in een donut!"

Foto: TOP

TOP ontwikkelt plantaardige vervanger voor ei

Technologiebedrijf TOP heeft een volledig plantaardige vervanger voor vloeibaar heelei geïntroduceerd. Het bedrijf heeft het product al op kleine schaal geproduceerd en is klaar om op te schalen. "Als gegadigden zich aanbieden, zijn we helemaal klaar om het opschalingsproces te beginnen", vertelt Wouter Franken, levensmiddeltechnoloog en projectleider van TOP.

Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor voedselproducenten en bakkers

Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor...

Producent van vetten Bunge introduceert een plantaardig alternatief voor zuivelboter: Beleaf Plantbetter. Volgens het bedrijf vragen steeds meer klanten om een milieuvriendelijke vervanging van zuivelboter.

Glansrol voor vet in plantaardige productontwikkeling bij AAK

Glansrol voor vet in plantaardige productontwikkeling bij AAK

AAK is een Zweeds, maar wereldwijd opererende producent van plantaardige oliën en vetten. Vanuit de strategie 'Shaping our Future' wordt samen met wereldwijde afnemers vol ingezet op plantaardige productontwikkeling in het Nederlandse innovatiecentrum. Vet speelt daarin de glansrol.

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.

Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7 conclusies uit het onderzoek van ProVeg

Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7...

ProVeg Nederland vergeleek de voedingswaarde van vleesvervangers met die van het vleesproduct dat ze vervangen. Zijn ze echt minder gezond dan hun dierlijke tegenhanger? VMT dook in het uitgebreide rapport over het onderzoek. In dit artikel zetten we de belangrijkste conclusies voor productontwikkelaars op een rij.

Handig overzicht: zo werken deze 4 producenten aan NAPV-productverbetering

Handig overzicht: zo werken deze 4 producenten aan...

In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.

Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'

Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor...

Het onderzoeksinstituut NIZO viert dit jaar het 75-jarig bestaan. Ze hebben door de jaren heen verschillende eiwittransities gezien. Waar ze in de beginjaren vooral een zuivelinstituut waren, zetten ze nu vol in op alternatieve eiwitten. De door de jaren opgedane zuivelkennis past goed bij de huidige trends.