1 'Meer dan de helft van de R&D-ers kijkt gewoon op Google voor nieuwe ingrediënten'
Hoe vind je als R&D-er de juiste ingrediënten voor je nieuwe innovatie? Net die ene unieke suikervervanger waar je mee wilt gaan experimenteren is alleen te koop per pallet in de VS bijvoorbeeld. Dat willen oprichters Jan Klawer en Jasper Schouten van 1-2-Taste makkelijker maken met hun 'Amazon van de ingrediënten', vertellen ze in deze podcast.
2 Hoe Thijs Boer chipsfabrikant werd in Rwanda: 'we trainen boeren om de beste aardappelen te krijgen'
Na zes jaar chips maken in Rwanda, is het voor Thijs Boer, oprichter en general manager van de fabriek Hollanda Fairfoods, tijd om op te schalen en nieuwe machines te gaan installeren. Boer vertelt in deze podcast hoe hij ertoe gekomen is om snacks te gaan produceren in een land waar het gemiddelde inkomen nog geen 2 euro per dag is en een zak chips hetzelfde kost.
3 Fairtrade Original: 'We kunnen ons inmiddels meten met merken als Tesla en Apple'
Toen René Bakker 3,5 jaar geleden bij Fairtrade Original begon, moest het merk eigentijdser worden en de verwarring met het Fairtrade keurmerk verdwijnen. Volgens Bakker is dat gelukt. In deze podcast gaan Bakker en zijn opvolger Steven van Wijk in op de transformatie bij Fairtrade Original en de hobbels die je moet nemen om een keten eerlijk te maken. "Je moet het vertrouwen van de boeren winnen."
4 'Vet is belangrijk voor ontwikkeling van gezonde voeding, Nederland mist urgentie'
Er wordt door veel productontwikkelaars in de voedingsindustrie nog met een 'ouderwetse blik' naar vet en olie in producten gekeken. Behalve naar vetreductie kan er beter ook worden gekeken naar gebruik van betere vetten. Dat komt niet alleen de textuur en smaak ten goede, het is voor veel producten zo ook mogelijk om een beter Nutri-Score-label te krijgen, of het nou om een koekje gaat of een vleesvervanger.
5 Naar 25% biologisch in 2030: een utopie of niet?
De veelbesproken EU Farm to Fork (F2F)-strategie is onderdeel van de Green Deal. Een van de strategische doelen is om de biologische landbouwsector in de EU te helpen groeien tot 25% van de totale landbouwgrond in 2030. Een utopie of niet?