Podcasts: meest beluisterd in 2021

Podcasts: meest beluisterd in 2021

In 2021 nam VMT verschillende podcasts op. Deze 5 zijn het meest beluisterd: van biologisch tot de rol van vet in het dieet.

1 'Meer dan de helft van de R&D-ers kijkt gewoon op Google voor nieuwe ingrediënten'

Hoe vind je als R&D-er de juiste ingrediënten voor je nieuwe innovatie? Net die ene unieke suikervervanger waar je mee wilt gaan experimenteren is alleen te koop per pallet in de VS bijvoorbeeld. Dat willen oprichters Jan Klawer en Jasper Schouten van 1-2-Taste makkelijker maken met hun 'Amazon van de ingrediënten', vertellen ze in deze podcast.

2 Hoe Thijs Boer chipsfabrikant werd in Rwanda: 'we trainen boeren om de beste aardappelen te krijgen'

Na zes jaar chips maken in Rwanda, is het voor Thijs Boer, oprichter en general manager van de fabriek Hollanda Fairfoods, tijd om op te schalen en nieuwe machines te gaan installeren. Boer vertelt in deze podcast hoe hij ertoe gekomen is om snacks te gaan produceren in een land waar het gemiddelde inkomen nog geen 2 euro per dag is en een zak chips hetzelfde kost.

3 Fairtrade Original: 'We kunnen ons inmiddels meten met merken als Tesla en Apple'

Toen René Bakker 3,5 jaar geleden bij Fairtrade Original begon, moest het merk eigentijdser worden en de verwarring met het Fairtrade keurmerk verdwijnen. Volgens Bakker is dat gelukt. In deze podcast gaan Bakker en zijn opvolger Steven van Wijk in op de transformatie bij Fairtrade Original en de hobbels die je moet nemen om een keten eerlijk te maken. "Je moet het vertrouwen van de boeren winnen."

4 'Vet is belangrijk voor ontwikkeling van gezonde voeding, Nederland mist urgentie'

Er wordt door veel productontwikkelaars in de voedingsindustrie nog met een 'ouderwetse blik' naar vet en olie in producten gekeken. Behalve naar vetreductie kan er beter ook worden gekeken naar gebruik van betere vetten. Dat komt niet alleen de textuur en smaak ten goede, het is voor veel producten zo ook mogelijk om een beter Nutri-Score-label te krijgen, of het nou om een koekje gaat of een vleesvervanger.

5 Naar 25% biologisch in 2030: een utopie of niet?

De veelbesproken EU Farm to Fork (F2F)-strategie is onderdeel van de Green Deal. Een van de strategische doelen is om de biologische landbouwsector in de EU te helpen groeien tot 25% van de totale landbouwgrond in 2030. Een utopie of niet?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.