CeresRecruitment B.V.
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.
Voedingsmiddelenbedrijven die geen volledige controle en grip hebben over hun hele keten en productieproces, moeten straks op de blaren zitten. De anti-wegkijkwet, de CSDDD, mag dan worden versoepeld, maar fabrikanten en retailers die niet weten waar en onder welke omstandigheden hun product of ingrediënt wordt gemaakt, moeten publiek verantwoording afleggen.
Arla Foods heeft de eerste Melkunie-producten voorzien van het keurmerk Beter voor Natuur & Boer. De melk en karnemelk liggen inmiddels in de winkel. Yoghurt volgt binnenkort, en in 2026 worden ook andere producten zoals vla, pap en Breaker voorzien van het logo.
STARTUP BELICHT - Crustalicious in Colijnsplaat heeft een verwerkingsmethode ontwikkeld om het vlees uit krabben te halen. Hierdoor wordt het aantal plaagdieren in zee verminderd en krijgt de markttoegang tot een geheel nieuw product: rauw krabvlees, dat vervolgens in veel verschillende toepassingen verwerkt kan worden. Van surimi tot Aziatische snacks en pasta.
Net als steeds meer andere grote industriële bedrijven ziet ook melkpoederproducent Vreugdenhil Dairy Foods haar verduurzaming via elektrificatie haperen. Wat is er nodig om deze impasse te doorbreken? Waar zitten de pijnpunten? Een interview met Gert Hertong, programmamanager CO2-reductie bij Vreugdenhil.
Er is listeria aangetroffen in twee soorten desserts. De toetjes zijn in zorginstellingen genuttigd door ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen. Vijf mensen werden ziek, drie patiënten overleden.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond, Nescafé en KitKat introduceren KitKat Mocha, en Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor maart: Dit zijn de laatste wapenfeiten: Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: metaaldeeltjes in karamel zeezout chocolade, foutieve houdbaarheidsdatum rundercarpaccio Hoogvliet, en foutief gelabelde Crème Brûlee's.
Onrust, onduidelijkheid en soms zelfs willekeur. In de voedingsindustrie heerst op sommige vlakken onvrede over het functioneren van toezichthouder NVWA. Hoe zit dat precies? VMT zet de zaken op een rij.
Is voedselveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid in de keten? Hoe zit het dan met de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven? Dit zijn twee van de vele vragen die de meldplicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oproept bij voedingsmiddelenproducenten. En wat verwacht de NVWA van de naleving van de meldplicht?
Acrylamide is voor veel producenten een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En wat komt eraan vanuit Brussel? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over dit actuele onderwerp.
Innovatie in food is risicovol. Naar schatting zijn 70-80% van de gelanceerde producten niet succesvol (1). Daarnaast worden veel innovaties nooit gelanceerd. Deze stranden vaak al gedurende de opschalingsfase. In dit artikel komen kritische aspecten aan bod die de kans op het lanceren van innovaties kunnen vergroten.
Mycelium - de wortels van de paddenstoel - worden gezien als eiwitrijke grondstof en daarmee vooral als basis voor vleesvervangers. Zo zet startup ENOUGH ze ook in de markt. In het Low Food Lab - een samenwerking met Flevo Campus - keken technologen, chefs en kunstenaars naar alternatieve toepassingen voor de grondstof. Vooral de rol als vetvervanger valt op.