FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.
Consumptie vlees en zuivel blijft dominant, verschuiving richting meer plantaardig gaat langzaam. Diepgewortelde gewoonten rondom de consumptie van dierlijke producten, weinig kookvaardigheden en een voedselomgeving geënt op dierlijke eiwitten werken niet mee.
Arla Foods heeft de eerste Melkunie-producten voorzien van het keurmerk Beter voor Natuur & Boer. De melk en karnemelk liggen inmiddels in de winkel. Yoghurt volgt binnenkort, en in 2026 worden ook andere producten zoals vla, pap en Breaker voorzien van het logo.
STARTUP BELICHT - Crustalicious in Colijnsplaat heeft een verwerkingsmethode ontwikkeld om het vlees uit krabben te halen. Hierdoor wordt het aantal plaagdieren in zee verminderd en krijgt de markttoegang tot een geheel nieuw product: rauw krabvlees, dat vervolgens in veel verschillende toepassingen verwerkt kan worden. Van surimi tot Aziatische snacks en pasta.
Net als steeds meer andere grote industriële bedrijven ziet ook melkpoederproducent Vreugdenhil Dairy Foods haar verduurzaming via elektrificatie haperen. Wat is er nodig om deze impasse te doorbreken? Waar zitten de pijnpunten? Een interview met Gert Hertong, programmamanager CO2-reductie bij Vreugdenhil.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van april: Garden Gourmet introduceert vegetarische Cordon Bleu, Talisker introduceert The Wild Blue Single Malt, en Planted introduceert eerste gefermenteerde plantaardige steak bij Albert Heijn.
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
De wetgeving rondom duale kwaliteit (dual quality) beschermt consumenten binnen de Europese Unie tegen kwaliteitsverschillen in identiek vermarkte producten. Het voorkomt dat multinationals producten met afwijkende samenstelling onder dezelfde marketing in verschillende landen verkopen. Hoe zit de wetgeving in elkaar en hoe breng je deze in de praktijk? In dit artikel een checklist voor deze wetgeving.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht voor laboratoria levensmiddelen te testen.
Het uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
"Clean label - dat betekent geen additieven zoals de veelgebruikte methylcellulose, een goede bite en een hoog eiwitgehalte." Volgens Lukas Böni, mede-oprichter van Planted onderscheiden de vleesvervangers van zijn bedrijf zich door deze 3 aspecten. Nu de vraag naar minder bewerkte vleesvervangers toeneemt, is het Zwitserse bedrijf al voorgesorteerd om hieraan te voldoen.
Een recente aanbeveling van een voedselveiligheidsagentschap om sojaproducten te weren uit grootschalige cateringvoorzieningen, zorgt voor ophef. Critici vrezen dat het advies de eiwittransitie belemmert en gestoeld is op een eenzijdige interpretatie van gezondheidsrisico's.