Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Contaminanten en pathogenen. Onzichtbare gevaren, meetbare risico's. Hoe gaan we om met contaminanten en pathogenen in de voedselketen? Wat doet de industrie en wat kunnen we van de handhaver verwachten?
Waaraan moet je voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? De Food Safety by Design-benadering.
Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.
Insecten worden steeds vaker gebruikt als eiwitbron voor zowel humane voeding als veevoeder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze insecten microbiologisch veilig zijn tijdens kweek en verwerking? Lees het in dit stappenplan.
Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.
Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.
De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.
Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.
VMT maakte in 2024 een reeks leerzame webinars en video's van breakout sessies op de events. Wat zijn de best bekeken video's? We zetten ze nog een keer op een rij.
Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.