Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de voedingsmiddelenindustrie is veel technologie beschikbaar om de voedselveiligheid te verbeteren. Van slimme sensoren tot AI-gestuurde kwaliteitscontrole. De belofte is vaak dezelfde: minder recalls, meer zekerheid. Maar welke investering is het echt waard? Deze keer duikt VMT in X-ray-inspectie. Een aantal overwegingen.
Wat ooit begon als een probleem van 'ziekenhuisbacteriën', sijpelt nu langzaam de voedselketen in. In een wetenschappelijke rapport luidt EFSA de noodklok: bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems — cruciale antibiotica voor mensen — worden steeds vaker aangetroffen bij vee en in voedselproducten in Europa.
Voedingsmiddelenbedrijven die geen volledige controle en grip hebben over hun hele keten en productieproces, moeten straks op de blaren zitten. De anti-wegkijkwet, de CSDDD, mag dan worden versoepeld, maar fabrikanten en retailers die niet weten waar en onder welke omstandigheden hun product of ingrediënt wordt gemaakt, moeten publiek verantwoording afleggen.
Inzet van bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van pathogenen op voedsel, kan interessant zijn voor de voedingsindustrie als de EU het eenmaal toestaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe effectief zijn bacteriofagen? De inzichten komen uit de VS waar fagen al langer worden ingezet tegen bijvoorbeeld Listeria monocytogenes en Salmonella.
Arla Foods heeft de eerste Melkunie-producten voorzien van het keurmerk Beter voor Natuur & Boer. De melk en karnemelk liggen inmiddels in de winkel. Yoghurt volgt binnenkort, en in 2026 worden ook andere producten zoals vla, pap en Breaker voorzien van het logo.
Contaminanten en pathogenen. Onzichtbare gevaren, meetbare risico's. Hoe gaan we om met contaminanten en pathogenen in de voedselketen? Wat doet de industrie en wat kunnen we van de handhaver verwachten?
Waaraan moet je voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? De Food Safety by Design-benadering.
Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.
Insecten worden steeds vaker gebruikt als eiwitbron voor zowel humane voeding als veevoeder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze insecten microbiologisch veilig zijn tijdens kweek en verwerking? Lees het in dit stappenplan.
Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.