Ingrediënt & Product

30/9/2025 | VMT Food R&D Event

Het Food R&D Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst waar de productontwikkelaars, R&D-ers en iedereen die in de voedingsindustrie daarbij betrokken is bij elkaar komen. Praktisch, diepgaand, netwerken en het uitwisselen van ervaringen lopen als een rode draad door het programma.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

productontwikkeling

Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack.

productontwikkeling

Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade, Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk en Vivera introduceert nieuwe tofu range.

Voor abonnees
Voor abonnees
Reportage

Voor abonnees Overzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM

Was er op de ISM een chocoladebedrijf te vinden zonder een Dubaistyle-reep in het assortiment? Ja, maar het aantal bedrijven met een reep met de groene, knapperige vulling waren talrijk. Zelfs een producent van weipoeder haakte aan bij de hype die al bijna een jaar duurt. Gelukkig waren er ook andere trends waar te nemen in chocola.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Beeld: Shutterstock
Consumentenbond

Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'

In dit artikel zet VMT de onderzoeken en uitkomsten van de Consumentenbond uit 2025 op een rij. Het laatste onderzoek gaat over krimpflatie. De Consumentenbond stelt dat producenten, ondanks kritiek van consumenten, minder product in verpakkingen blijven doen. Volgens de consumentenorganisatie geven producenten 'kul-argumenten' over de reden van de verkleiningen.

Voor abonnees
Voor abonnees
vezels

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

vezels

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Sensorisch onderzoek

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultrabewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Fermentatie

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

  1. Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade
  2. Voor abonneesOverzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM
  3. EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie
  4. Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'
  5. Voor abonneesHoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoek
  6. Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie
  7. Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten
  8. Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen
  9. Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen
  10. Voor abonnees4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument
  1. Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants
  2. Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg
  3. Voor abonneesProveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in Nederland gezonder dan in andere landen
  4. Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn
  5. Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  6. Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We willen de Tony's Chocolonely van snoep worden'
  7. Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'
  8. Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij
  9. GesponsordDuurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen
  10. Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV