Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Een akker met soja (foto Shutterstock)

Memo Cargill: duizenden banen weg

Multinational Cargill wil duizenden banen schrappen om kosten te verlagen en de winstgevendheid te verbeteren. Dat meldt Cargill in een interne memo die is ingezien door persbureau Bloomberg.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de vleesbenamingen niet wettelijk zijn vastgelegd. Dit besluit het Europees Hof van Justitie. Verschillende organisaties en bedrijven maakten bezwaar tegen het door Frankrijk ingestelde verbod op vleesbenamingen voor plantaardige producten.

Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht 

Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse...

Het FAVV trof op een marktplaats in Antwerpen opnieuw een oosterse fruitvlieg aan. Professionele groente- en fruittelers worden gevraagd om attent te zijn voor het insect. Het insect is ongevaarlijk voor mens en dier maar kan wel hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

PFAS bij hobbykippen onder de loep

PFAS bij hobbykippen onder de loep

Het RIVM gaat op zestig plekken in het land onderzoek doen naar PFAS in eieren van kippen die door particulieren worden gehouden. Mensen die kippen houden, kunnen zich aanmelden om mee te doen. Ook in België is er aandacht voor PFAS bij hobbykippen.

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische voedingsbedrijven 254 producten teruggeroepen, iets minder dan de 289 in 2022. Meer dan 80% van deze terugroepingen was het gevolg van chemische of microbiologische risico's.

Frankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor herkomstetikettering?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Frankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor...

Vanaf de zomer van 2024 komt op Franse verpakkingen het nieuwe Origin'Info-logo te staan. Gebruik van het logo is vrijblijvend en moet consumenten meer inzicht geven in de herkomst van ingrediënten in voedingsmiddelen.

Zondag 16 juni werd op 200 kilometer van de Belgische grens, in de Duitse deelstaat Hessen (dichtbij Frankfurt), een geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild everzwijn. (Foto: FAVV)

Belgische toezichthouder: 'Neem geen salami of gedroogde worsten uit...

De Belgische toezichthouder FAVV vraagt aan iedereen die naar Duitsland gaat voorzichtig te zijn met vlees. De FAVV probeert op deze manier te voorkomen dat de Afrikaanse Varkenspest (AVP) het land binnenkomt. "Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Wees vooral voorzichtig met etensresten want die kunnen het virus bevatten."

Belgische kaasproducent St. Paul mag smeerkaasproducent ERU overnemen

Belgische kaasproducent St. Paul mag smeerkaasproducent ERU overnemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd.

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten verdubbelen 

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten...

Supermarktketen Lidl België geeft aan de verkoop van plantaardige eiwitproducten te willen verdubbelen tegen 2030. Uit eigen onderzoek blijkt dat klanten bereid zijn meer plantaardige producten te kopen als de prijzen lager zijn. Daarom voert Lidl vanaf 15 mei een flinke prijsverlaging in.