Verborgen routes van het lobby-labyrint: zo beïnvloedt het onze wetgeving 

Verborgen routes van het lobby-labyrint: zo beïnvloedt het onze wetgeving 
Beeld: Shutterstock

Lobbyen, een activiteit waar de meningen in de industrie over verdeeld zijn. Toch speelt het een belangrijke rol bij het tot stand komen van wetgeving. Tijdens het Food Law Event op 10 juni neemt Frans van Dongen (COV) je aan de hand van voorbeelden mee in de wereld van het lobbyen. Hoe werkt het precies? Wie beïnvloedt wie? Kunnen we zonder lobbyen, of is het onmisbaar?

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.     

Food Law Event 2025

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 10 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken vele sprekers verschillende onderwerpen zoals de verwachte Europese beleidsontwikkelingen, acrylamidewetgeving, wetgeving voor biologische voedingsmiddelen, green claims en greenwashing, hoe om te gaan met wetgeving bij innovaties, traceerbaarheid in de supply chain, wetgeving bij exporteren buiten de Europese Unie, voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata, allergenenwetgeving met bijbehorende risicobeoordelingen en de wereld van het lobbyen.  

De wereld van lobbyen

Lobbyen kan een grote rol spelen bij het tot stand komen van wetgeving. Maar hoe groot is die rol precies en wat speelt er achter de schermen? Frans van Dongen neemt je mee in de wereld van lobbyen: hoe werkt het, wie beïnvloedt wie en hoe? Wat zijn de voor- en nadelen van lobbyen? Kunnen we zonder, of is het onmisbaar? Met sprekende voorbeelden vanuit de vleessector duikt Van Dongen dieper in de werking van lobbyen. Hij geeft inzicht in de verborgen aspecten van besluitvorming. 

Spreker over lobbyen

In deze plenaire sessie vertelt Frans van Dongen, voormalig director international affairs bij de COV, meer over de wereld van het lobbyen. Hij deed jarenlang de lobby voor de vleesindustrie en kan aan de hand van concrete voorbeelden goed uitleggen hoe deze wereld eruitziet.    

Aanmelden

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.  

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesWebinar ultrabewerkte voeding: 5 inzichten voor productontwikkelaars
  2. 'Versoepeling CSDDD geeft schijnzekerheid. Houd grip op mensenrechten in hele keten'
  3. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor maart: Salmonella in dried bitter leaves
  4. Voor abonneesZo trekken bacteriofagen ten strijde tegen pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella
  5. Arla Foods plakt duurzaamheidskeurmerk op eerste Melkunie-producten
  6. Voor abonnees3 doden door listeria-uitbraak gelinkt aan desserts
  7. Voor abonneesStappenplan: De vraag naar concrete klimaatambities neemt toe, zo ga je als foodbedrijf ermee aan de slag
  8. Voor abonneesDeze voedselcategorieën maken het meest ziek
  9. Voor abonnees10 belangrijke punten tot nu toe bekend uit de PPWR: 'Onmogelijk eraan te ontsnappen'
  10. Productinnovaties maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond
  1. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: metaaldeeltjes in karamel zeezout chocolade
  2. 'Er zit licht tussen de normen en de interpretatie, dat is een vervelende discussie'
  3. Voor abonneesAI helpt bij het opsporen van voedselgerelateerde ziekten
  4. Voor abonneesHoe zit het nu met de meldplicht? NVWA reageert op vier vragen
  5. Voor abonneesVMT 2 (2025): Contaminanten en pathogenen
  6. Voor abonneesHistamine in tonijn: langdurige recalls en risico's
  7. Acrylamide en de wet: zo kijkt de NVWA ernaar
  8. Voor abonneesWebinar terugkijken: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?
  9. Voor abonneesInnovaties opschalen zonder te falen? Let op deze 3 kritische onderdelen voordat je begint