Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research, inzicht geven over de Food Safety by Design-tool, die voedselveiligheidsrisico's identificeert. De digitale tool - die is ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research - ondersteunt voedselproducenten bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.

Het algemene doel van het Food Safety by Design project is om voedselproducenten te voorzien van een data-gedreven beslissingsondersteunend instrument dat hen helpt om de productveiligheid te evalueren. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven kunnen de tool gebruiken om productieprocessen te (her)ontwerpen en als input voor HACCP.”
— Masja Nierop Groot - Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research

Microbiële en chemische contaminanten kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en kwaliteit van voedingsmiddelen. Om de hoogste kwaliteit en veiligheid te garanderen, moeten processen voortdurend worden beoordeeld op mogelijke gevaren en controlestrategieën. Dit is bijvoorbeeld relevant bij het ontwikkelen van een nieuw product of het aanbrengen van wijzigingen in bestaande producten en processen.

Volgens Masja Nierop Groot combineert het instrument voor gevarindentificatie bestaande gegevens over potentiële microbiologische en chemische gevaren in voedselingrediënten, met nieuwe informatie over potentiële gevaren die relevant zijn voor van planten afgeleide nevenstromen. ''De ingrediënten in de tool zijn voornamelijk plantaardig, hoewel zuivel en eieren ook worden meegenomen. Er worden kennisregels ontwikkeld om de invloed van processtappen, zoals verhitting of opslag, op het lot van de relevante gevaren te beoordelen. Het resultaat is een lijst van microbiële en chemische gevaren die mogelijk relevant zijn voor het voedingsproduct of productieproces in kwestie.''

Benieuwd naar dit onderwerp op het Food Safety Event? Klik dan op de banner voor het programma en om je aan te melden.

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren metaaldeeltjes

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

foto: Pixabay

Uitbraak van salmonella afkomstig van rucola

In 18 verschillende Europese landen zijn besmettingen gemeld van mensen met Salmonella enterica Umbilo. Duitsland is het zwaarst getroffen door deze...

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout Filet de Saxe

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: ettikeringsfout Filet de Saxe, mogelijke Salmonella in droge...

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling...

foto: pixabay

Klimaatverandering verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten...

Klimaatverandering vergroot het risico op voedselgerelateerde ziekten en dan vooral door Salmonella enterica. Een nieuw onderzoek toont aan dat...

Foto: Shutterstock

Desinfectiemethode mineraalwater Vittel en Perrier illegaal? Franse...

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moet zich mogelijk voor de rechter in Parijs verantwoorden voor de zuiveringsmethodes van mineraalwater. Nestlé wordt...