Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research, inzicht geven over de Food Safety by Design-tool, die voedselveiligheidsrisico's identificeert. De digitale tool - die is ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research - ondersteunt voedselproducenten bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.
Microbiële en chemische contaminanten kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en kwaliteit van voedingsmiddelen. Om de hoogste kwaliteit en veiligheid te garanderen, moeten processen voortdurend worden beoordeeld op mogelijke gevaren en controlestrategieën. Dit is bijvoorbeeld relevant bij het ontwikkelen van een nieuw product of het aanbrengen van wijzigingen in bestaande producten en processen.
Volgens Masja Nierop Groot combineert het instrument voor gevarindentificatie bestaande gegevens over potentiële microbiologische en chemische gevaren in voedselingrediënten, met nieuwe informatie over potentiële gevaren die relevant zijn voor van planten afgeleide nevenstromen. ''De ingrediënten in de tool zijn voornamelijk plantaardig, hoewel zuivel en eieren ook worden meegenomen. Er worden kennisregels ontwikkeld om de invloed van processtappen, zoals verhitting of opslag, op het lot van de relevante gevaren te beoordelen. Het resultaat is een lijst van microbiële en chemische gevaren die mogelijk relevant zijn voor het voedingsproduct of productieproces in kwestie.''
Benieuwd naar dit onderwerp op het Food Safety Event? Klik dan op de banner voor het programma en om je aan te melden.