Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research, inzicht geven over de Food Safety by Design-tool, die voedselveiligheidsrisico's identificeert. De digitale tool - die is ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research - ondersteunt voedselproducenten bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.

Het algemene doel van het Food Safety by Design project is om voedselproducenten te voorzien van een data-gedreven beslissingsondersteunend instrument dat hen helpt om de productveiligheid te evalueren. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven kunnen de tool gebruiken om productieprocessen te (her)ontwerpen en als input voor HACCP.”
— Masja Nierop Groot - Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research

Microbiële en chemische contaminanten kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en kwaliteit van voedingsmiddelen. Om de hoogste kwaliteit en veiligheid te garanderen, moeten processen voortdurend worden beoordeeld op mogelijke gevaren en controlestrategieën. Dit is bijvoorbeeld relevant bij het ontwikkelen van een nieuw product of het aanbrengen van wijzigingen in bestaande producten en processen.

Volgens Masja Nierop Groot combineert het instrument voor gevarindentificatie bestaande gegevens over potentiële microbiologische en chemische gevaren in voedselingrediënten, met nieuwe informatie over potentiële gevaren die relevant zijn voor van planten afgeleide nevenstromen. ''De ingrediënten in de tool zijn voornamelijk plantaardig, hoewel zuivel en eieren ook worden meegenomen. Er worden kennisregels ontwikkeld om de invloed van processtappen, zoals verhitting of opslag, op het lot van de relevante gevaren te beoordelen. Het resultaat is een lijst van microbiële en chemische gevaren die mogelijk relevant zijn voor het voedingsproduct of productieproces in kwestie.''

Benieuwd naar dit onderwerp op het Food Safety Event? Klik dan op de banner voor het programma en om je aan te melden.

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren metaaldeeltjes

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.