Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Om voedselproducenten te ondersteunen bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van hun producten, is er een digitale tool ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met Wageningen Food Safety Research. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis. Hierover gaat het webinar op 12 maart. Het webinar is gratis voor VMT-abonnees.

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?

10:00 – 10:25 | Praktische toepassing Duynie
Spreker: Derk van Manen - Chief Corporate Affairs Officer bij Duynie
Derk van Manen opent de sessie met een overzicht van de belangrijkste vereisten waaraan voldaan moet worden bij het hergebruik van zijstromen in de voedingsindustrie. Hij schetst de uitdagingen en de concrete behoeften van bedrijven die actief aan de slag willen met duurzame verwerking en hergebruik van zijstromen.

10:25 – 10:50 | Wetenschappelijke inzichten: voedselveiligheid en hergebruik van zijstromen
Spreker: Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology, Wageningen Food & Biobased Research
Masja Nierop Groot presenteert hoe de Food Safety by Design-tool voedselproducenten ondersteunt bij het identificeren en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s. Ze bespreekt hoe de ontwikkelde tool producenten helpt om risico’s te identificeren en beheersen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden demonstreert ze hoe bedrijven de tool kunnen inzetten als ondersteuning van de borging van de voedselveiligheid. 

Het webinar betreft een opname van de sessie hierover op het Food Safety Event van november 2024. Tijdens de webinarsessie is er gelegenheid om vragen te stellen in de chat. Deze worden dan door de sprekers beantwoord of door VMT doorgespeeld aan de juiste expert.Meld je hier aan!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Contaminanten

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Kaliumsorbaat (E202)

Voor abonnees Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit...

Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

'Wie geen listeriabacterie vindt, moet beter zoeken'

KENNISPARTNER - Hoe verklein je het risico op besmetting van je product in je productie-omgeving? "Preventie is belangrijk, maar het voorkomen van een besmetting wordt als minder belangrijk gezien dan het eigenlijk is." Jef Nikkelen, quality consultant, en microbiologiespecialist Carien Voogt van Eurofins geven tips voor het doen van omgevingsonderzoek, de schoonmaak en andere beheersmaatregelen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Webinar

12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.