foto: shutterstock

Overgewicht in Nederland problematisch? RIVM roept voedingsbedrijven...

Het RIVM verwacht dat het bevolkingspercentage met overgewicht in Nederland zal stijgen van 50 procent (2022) naar 64 procent in 2050. Dat blijkt uit het recente rapport 'Kiezen voor een gezonde toekomst'. Volgens het RIVM moeten voedingsbedrijven, supermarkten en de overheid nog meer investeren in gezonde voeding om overgewicht tegen te gaan.

Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben daar lak aan'

Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben...

Maaltijdmixen bevatten vaak nog te veel zout, dat constateert de Consumentenbond. "Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd", concludeert de organisatie na eigen onderzoek. De bond wil dat de overheid ingrijpt.

Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen

Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen

Op 80% van verpakkingen adviseren bedrijven vlees of vis te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker. Daarom doet de dierenwelzijnsorganisatie het verzoek bij verschillende merken om hun aanbevolen recepten aan te passen. Negen merken gaan in op dit verzoek.

5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en duurzaam leven steeds belangrijker

5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en...

De focus van FrieslandCampina Ingredients ligt in 2024 op het helpen van consumenten om zich zo goed mogelijk te voelen, door middel van voeding. Maar wat zoeken consumenten precies in voedingsmiddelen? In dit artikel bekijken we de voedingstrends van de ingrediëntenleverancier voor 2024.

RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'

RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'

Mensen krijgen te veel arseen, kwik, cadmium en lood binnen. Dat kan slecht zijn voor de gezondheid en met name de nieren. Dat stelt gezondheidsinstituut RIVM op basis van nieuw onderzoek in tien landen waaraan het heeft deelgenomen.

Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen

Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen

Het kabinet wil volgend jaar de verbruiksbelasting op verpakt water, frisdranken en sappen verdubbelen. Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is deze maatregel niet te verdedigen in een tijd waarin de consument op alle fronten geconfronteerd wordt met prijsstijgingen. In plaats van een verdubbeling van de verbruiksbelasting pleit de branchevereniging voor een slimme frisdrankenbelasting volgens het Britse model en een brede aanpak van de obesitasepidemie.

Het doel van het boek is verwarring weg te nemen rond plantaardig eten

Fabels over plantaardig eten ontkracht in '77 fabels en feiten rond...

In hun nieuwe boek '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding' scheiden Sytske de Waart en Hans Kraak de feiten van de fabels over plantaardig eten. Uniek aan deze publicatie is dat zij gebaseerd is op vragen en dilemma's die de Waart en Kraak in hun dagelijkse werkpraktijk tegen zijn gekomen: De Waart in haar ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundige bij de Vegetariërsbond. En Kraak tekende ze op in zijn ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundig journalist bij onder meer het Voedingscentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Het Diabetes Fonds wil dat er zo snel mogelijk belasting op suikerrijke drankjes wordt ingevoerd, zo meldt het ANP. Dat zou jongeren helpen minder frisdrank met suiker te drinken. De hoeveelheid frisdrank die de meeste jongeren nu drinken, verhoogt de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 significant.

Het RIVM adviseert zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, vanwege PFAS.

Te veel PFAS in vis uit Westerschelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert zo min mogelijk schaal- en schelpdieren en diverse soorten vis uit de Westerschelde eten, in verband met hoge concentraties poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

Puratos Group zet ambitie voor gezonder brood kracht bij door het doen van twee overnames

Puratos Group zet ambitie voor gezonder brood kracht bij door het...

De Belgische grondstoffenleverancier Puratos neemt twee kleine bedrijven over. Eén in België en één in Tsjechië. Beide bedrijven leveren grondstoffen die bijdragen aan de ambitie van Puratos om brood gezonder te maken en een bijdrage te laten laten leveren aan het darmmicrobioom.

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

Lidl Nederland is sinds 1 januari lid van het Voedseleducatie Platform (VEP). Dit publiek-private samenwerkingsverband maakt zich hard voor 'objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.'

4 op 10 jongeren wil 2022 starten met superfoods

4 op 10 jongeren wil 2022 starten met superfoods

De trend om online te bestellen voor de feestdagen zet zich ook dit jaar stevig verder. 4 op de 10 jongeren 2022 wil starten met een zo gezond mogelijke maaltijd van superfoods.