Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Het Diabetes Fonds wil dat er zo snel mogelijk belasting op suikerrijke drankjes wordt ingevoerd, zo meldt het ANP. Dat zou jongeren helpen minder frisdrank met suiker te drinken. De hoeveelheid frisdrank die de meeste jongeren nu drinken, verhoogt de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 significant.

Volgens recent onderzoek kan een prijsverhoging dit tegengaan. Het fonds wijst erop dat de helft van de volwassenen in Nederland (ernstig) overgewicht heeft. Bij kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar is dit een op de zeven.

"Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn naar verwachting diabetes type 2 in de toekomst. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar bijna duizend mensen bij", zegt Diena Halbertsma, directeur bij het Diabetes Fonds. Zij sprak donderdag met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over de suikerinname van jongeren, het aanbod van gezond voedsel en een belasting op suikerrijke dranken.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Voor abonnees
Voor abonnees
Gezondheid

Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Voor abonnees
Voor abonnees
Gezondheid

Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Gezondheid

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Gezondheid

RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'

Mensen krijgen te veel arseen, kwik, cadmium en lood binnen. Dat kan slecht zijn voor de gezondheid en met name de nieren. Dat stelt gezondheidsinstituut RIVM op basis van nieuw onderzoek in tien landen waaraan het heeft deelgenomen.

Voor abonnees
Voor abonnees
vezels

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Op de klaagbank

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselveiligheid

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

foto: shutterstock
RIVM

Overgewicht in Nederland problematisch? RIVM roept voedingsbedrijven...

Het RIVM verwacht dat het bevolkingspercentage met overgewicht in Nederland zal stijgen van 50 procent (2022) naar 64 procent in 2050. Dat blijkt uit het recente rapport 'Kiezen voor een gezonde toekomst'. Volgens het RIVM moeten voedingsbedrijven, supermarkten en de overheid nog meer investeren in gezonde voeding om overgewicht tegen te gaan.

Beleid

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met minder middelen kunnen we minder voorlichting en ondersteuning geven."

Voor abonnees
Voor abonnees
Brood

Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Voor abonnees
Voor abonnees
Graan

Voor abonnees Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Salmonella besmetting chocoladefabriek Barry Callebaut: afnemer Neuhaus legt productie wekenlang stil
  2. Slachterij raakt slachthuiserkenning kwijt: cameratoezicht NVWA werpt zijn vruchten af
  3. Voor abonneesFarm-to-Fork gooit de befaamde '1169/2011' op de schop: dit betekent het voor etikettering
  4. Expertpanel: Heeft het zin om een allergenenwaarschuwing op het etiket te zetten?
  5. Belgische recalls en waarschuwingen juni: listeria in haring
  6. Aftrap NAPV: zo pakt branche de komende 8 jaar verlaging van zout, suiker en verzadigd vet aan
  7. Eiwitten uit microbiële fermentatie krijgen stimulans door oprichting The ProteInn Club
  8. Safe met Eef: Help! Er gaan soms dingen mis in de fabriek, wat nu?
  9. Chocoladereep Toblerone verliest Zwitserse identiteit
  10. Zo bak je brood door te koelen: een vacuüm gekoeld product zakt niet meer weg
  1. FAVV deelt cijfers: 2021 in het teken van ethyleenoxide, brexit, PFAS, opheffen embargo varkensvlees en vogelgriep
  2. Louise Fresco over noodzaak mondiale voedselstrategie en aanpak voedselverspilling: hoge voedselprijzen vergroten besef
  3. Vijf supermarkten leggen Belgisch Beter Leven-kip in de schappen
  4. Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: allergenen in maaltijden Plus en Spar
  5. NVWA Handboek Etikettering van levensmiddelen
  6. Autoriteiten geven fouten toe in onderzoek naar listeriose
  7. GesponsordDeze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie
  8. Food Future Event: Het ultieme product ontwikkelen, hoe doe je dat?
  9. Kruisbesmetting voorkomen in de fabriek - vijf belangrijke aandachtspunten
  10. Namaakchocoladerepen kunnen een risico opleveren