Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

De noodzaak om bedrijfsprocessen te verduurzamen én de huidige energieprijzen maken het essentieel te investeren in besparende oplossingen. Een van die oplossingen is het terugdringen van water- en gasverbruik. De geavanceerde waterbehandelingsinstallaties van het van origine Duitse bedrijf Grünbeck maken dat mogelijk.

De levensmiddelenindustrie is volgens het Voedingscentrum verantwoordelijk voor 85% van al het water dat in Nederland wordt gebruikt. “Waterbesparing in deze branche is dus een uitgelezen kans de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie te verkleinen”, zegt Nick Liebrand, directeur en partner bij Grünbeck Waterbehandeling B.V. “Met onze waterbehandelingsinstallaties kan dat.”

“Bovendien zorgt een goede waterbehandeling ervoor dat je minder gas verbruikt, machines minder snel kapot gaan en er minder chemische toevoegingen nodig zijn om water geschikt te maken voor diverse doeleinden”, voegt Gijsbert Peters daaraan toe. Hij is manager chemische waterbehandeling bij Grünbeck.

Water is geen water

Liebrand: “Elk bedrijf heeft water nodig, of het nu een ziekenhuis, datacentrum, brouwerij of koffiebrander is. Maar al die organisaties stellen verschillende eisen aan de kwaliteit van hun water.” Water is namelijk niet zomaar water, weet hij. “In water zitten veel zouten, ijzer en andere mineralen, die je niet wilt hebben in je proces- of drinkwater. Onze installaties zuiveren water met behulp van diverse technieken en naar verschillende waterkwaliteiten, al naar gelang de wensen van de opdrachtgever.”

De eerste stap die gezet kan worden in het verbeteren van de kwaliteit van water, is ontharding. In onthard water zit geen calcium of magnesium meer. “Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de gewone waterstromen in ziekenhuizen”, zegt Peters. “Met onthard water zal er minder kalkaanslag worden gevormd, waardoor apparatuur langer meegaat.”

Demi-water

De tweede stap is het zuiveren naar zogeheten demi-water, gedemineraliseerd water dat ontdaan is van zouten. Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels. Liebrand: “Als water in stoomketels verdampt, blijft er een residu over dat voornamelijk uit zouten bestaat. Die zorgen voor de vorming van corrosie en ketelsteen."

Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels”

Hij vervolgt: "Om dat te voorkomen, moet er regelmatig ‘gespuid’ worden: een deel van het water wordt afgevoerd naar het riool. Dat kan wel 10 tot 20% van de totale hoeveelheid water zijn die in de stoomketel wordt gebruikt. Door de ongewenste stoffen er al uit te halen voordat het water je systemen ingaat, hoeft er minder gespuid te worden en kunnen we die hoeveelheid afvalwater terugbrengen naar zo’n 2%. Daarmee bespaar je niet alleen water en vervangingskosten voor je machines. Je bespaart er ook direct energie mee. Het spuiwater is namelijk altijd al verwarmd naar de temperatuur die in de stoomketel nodig is en dat verwarmde water gooi je nu niet weg.”

Omgekeerde osmose

“Voor het maken van demi-water maken veel van onze installaties gebruik van de zogeheten omgekeerde osmose. Daarbij wordt water onder druk door een hydrofiel membraan geperst waar alleen H2O doorheen kan”, legt Liebrand uit. “Daar komt geen chemie aan te pas”, vult Peters aan. “Dat maakt deze methode heel duurzaam. Toch zal je nooit het gebruik van chemische toevoegingen kunnen uitsluiten bij de behandeling van water. Ze zijn bijvoorbeeld echt nodig om de groei van schadelijke bacteriën of filmvorming tegen te gaan.”

OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.
OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.

Ultrapuur

De laatste stap die gezet kan worden in de voorbehandeling van water is de vervaardiging van ultrapuur water. “Water wordt na zuivering met bijvoorbeeld omgekeerde osmose nog extra behandeld met elektro de-ionisatie (EDI), zodat er echt helemaal geen vervuiling meer inzit”, zegt Peters. “Je hebt het bijvoorbeeld nodig in hogedruk-stoomketels of als je waterstof wilt maken.”

Grünbeck

Wat Grünbeck ook bijzonder maakt als leverancier van waterbehandelingsinstallaties, is dat het een stichting is. Van de aandelen is 51% in bezit van de stichting, waardoor ook 51% van de winst daarin terugvloeit. “Met dat geld leiden we bijvoorbeeld personeel op en begeleiden we mensen met een handicap”, zegt Liebrand enthousiast.

We kunnen, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling”

Peters: “Ook heel belangrijk: we kunnen daardoor, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling. Dat maakt dat wij veel patenten op onze naam hebben staan en altijd ver vooruitlopen op het gebied van technologische ontwikkelingen.”

Duurzaamheid

Liebrand besluit: “Die vooruitstrevende, technische kennis hebben we al met veel succes kunnen toepassen in unieke installaties voor opdrachtgevers. Bijvoorbeeld bij Van Geloven (locatie Mora Maastricht), waar we vier ontharders, elk voor 12m3/hr, voor hun proceswater en ketels hebben geleverd en bij Riedel, die een ontijzeringsinstallatie van ons heeft."

"En daarbij hebben we ons dus ook steeds gericht op duurzaamheid, in de vorm van vermindering van water-, gas-, elektra-, chemie- en zoutverbruik en de verlenging van de levensduur van bedrijfsmachines.”

Dit artikel is gesponsord door Grünbeck Waterbehandeling.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.