Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

De noodzaak om bedrijfsprocessen te verduurzamen én de huidige energieprijzen maken het essentieel te investeren in besparende oplossingen. Een van die oplossingen is het terugdringen van water- en gasverbruik. De geavanceerde waterbehandelingsinstallaties van het van origine Duitse bedrijf Grünbeck maken dat mogelijk.

De levensmiddelenindustrie is volgens het Voedingscentrum verantwoordelijk voor 85% van al het water dat in Nederland wordt gebruikt. “Waterbesparing in deze branche is dus een uitgelezen kans de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie te verkleinen”, zegt Nick Liebrand, directeur en partner bij Grünbeck Waterbehandeling B.V. “Met onze waterbehandelingsinstallaties kan dat.”

“Bovendien zorgt een goede waterbehandeling ervoor dat je minder gas verbruikt, machines minder snel kapot gaan en er minder chemische toevoegingen nodig zijn om water geschikt te maken voor diverse doeleinden”, voegt Gijsbert Peters daaraan toe. Hij is manager chemische waterbehandeling bij Grünbeck.

Water is geen water

Liebrand: “Elk bedrijf heeft water nodig, of het nu een ziekenhuis, datacentrum, brouwerij of koffiebrander is. Maar al die organisaties stellen verschillende eisen aan de kwaliteit van hun water.” Water is namelijk niet zomaar water, weet hij. “In water zitten veel zouten, ijzer en andere mineralen, die je niet wilt hebben in je proces- of drinkwater. Onze installaties zuiveren water met behulp van diverse technieken en naar verschillende waterkwaliteiten, al naar gelang de wensen van de opdrachtgever.”

De eerste stap die gezet kan worden in het verbeteren van de kwaliteit van water, is ontharding. In onthard water zit geen calcium of magnesium meer. “Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de gewone waterstromen in ziekenhuizen”, zegt Peters. “Met onthard water zal er minder kalkaanslag worden gevormd, waardoor apparatuur langer meegaat.”

Demi-water

De tweede stap is het zuiveren naar zogeheten demi-water, gedemineraliseerd water dat ontdaan is van zouten. Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels. Liebrand: “Als water in stoomketels verdampt, blijft er een residu over dat voornamelijk uit zouten bestaat. Die zorgen voor de vorming van corrosie en ketelsteen."

Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels”

Hij vervolgt: "Om dat te voorkomen, moet er regelmatig ‘gespuid’ worden: een deel van het water wordt afgevoerd naar het riool. Dat kan wel 10 tot 20% van de totale hoeveelheid water zijn die in de stoomketel wordt gebruikt. Door de ongewenste stoffen er al uit te halen voordat het water je systemen ingaat, hoeft er minder gespuid te worden en kunnen we die hoeveelheid afvalwater terugbrengen naar zo’n 2%. Daarmee bespaar je niet alleen water en vervangingskosten voor je machines. Je bespaart er ook direct energie mee. Het spuiwater is namelijk altijd al verwarmd naar de temperatuur die in de stoomketel nodig is en dat verwarmde water gooi je nu niet weg.”

Omgekeerde osmose

“Voor het maken van demi-water maken veel van onze installaties gebruik van de zogeheten omgekeerde osmose. Daarbij wordt water onder druk door een hydrofiel membraan geperst waar alleen H2O doorheen kan”, legt Liebrand uit. “Daar komt geen chemie aan te pas”, vult Peters aan. “Dat maakt deze methode heel duurzaam. Toch zal je nooit het gebruik van chemische toevoegingen kunnen uitsluiten bij de behandeling van water. Ze zijn bijvoorbeeld echt nodig om de groei van schadelijke bacteriën of filmvorming tegen te gaan.”

OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.
OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.

Ultrapuur

De laatste stap die gezet kan worden in de voorbehandeling van water is de vervaardiging van ultrapuur water. “Water wordt na zuivering met bijvoorbeeld omgekeerde osmose nog extra behandeld met elektro de-ionisatie (EDI), zodat er echt helemaal geen vervuiling meer inzit”, zegt Peters. “Je hebt het bijvoorbeeld nodig in hogedruk-stoomketels of als je waterstof wilt maken.”

Grünbeck

Wat Grünbeck ook bijzonder maakt als leverancier van waterbehandelingsinstallaties, is dat het een stichting is. Van de aandelen is 51% in bezit van de stichting, waardoor ook 51% van de winst daarin terugvloeit. “Met dat geld leiden we bijvoorbeeld personeel op en begeleiden we mensen met een handicap”, zegt Liebrand enthousiast.

We kunnen, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling”

Peters: “Ook heel belangrijk: we kunnen daardoor, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling. Dat maakt dat wij veel patenten op onze naam hebben staan en altijd ver vooruitlopen op het gebied van technologische ontwikkelingen.”

Duurzaamheid

Liebrand besluit: “Die vooruitstrevende, technische kennis hebben we al met veel succes kunnen toepassen in unieke installaties voor opdrachtgevers. Bijvoorbeeld bij Van Geloven (locatie Mora Maastricht), waar we vier ontharders, elk voor 12m3/hr, voor hun proceswater en ketels hebben geleverd en bij Riedel, die een ontijzeringsinstallatie van ons heeft."

"En daarbij hebben we ons dus ook steeds gericht op duurzaamheid, in de vorm van vermindering van water-, gas-, elektra-, chemie- en zoutverbruik en de verlenging van de levensduur van bedrijfsmachines.”

Dit artikel is gesponsord door Grünbeck Waterbehandeling.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.