FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt duurzame opties

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt...

Hoe maakt een foodbedrijf de juiste keuzes in verduurzaming? Wat is het effect van bepaalde maatregelen op een product, de verwerking en de keten? Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) ontwikkelden een calculator die duurzame alternatieven objectief analyseert en uitrekent wat de impact is op broeikasgassen, water en energie.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Veilig hergebruik van water in groenteproductie door innovatieve desinfectietechnologie, zoals gedemonstreerd in de Safe and Save Water: Part 2 – The case on Listeria (2021-2023) pilotlijnopstelling. Dit project toont aan hoe groenteverwerkers hun water- en energieverbruik kunnen verminderen.

Desinfectie van water in groenteverwerking leidt tot veilig...

Groenteverwerkers kunnen hun water- en energieverbruik terugdringen met het gebruik van de juiste technologieën voor waterdesinfectie. Dat blijkt uit het onderzoekszoeksproject Safe and Save Water: Part 2 - The case on Listeria (2021-2023). In dit artikel in VMT delen de onderzoekers de inzichten.

Anuga FoodTec wordt gehouden in de KoelnMesse van 19 tot en met 22 maart.

Anuga FoodTec 2024: 'Een blik op een duurzame toekomst van...

Anuga FoodTec, een internationale vakbeurs voor de voedings- en drankindustrie, zet in 2024 vol in op duurzaamheid. Van 19 tot 22 maart verwelkomt de KoelnMesse een grotere editie dan in 2022 toen corona de beurs nog parten speelde. Op de beurs: verduurzaming van processing, verpakkingen en elektrificatie.

Duurzame foodfabriek bouwen in de woestijn? 'De koeling is zo efficiënt mogelijk ontworpen'

Duurzame foodfabriek bouwen in de woestijn? 'De koeling is zo...

Alle 193 VN-landen hebben zich gecommitteerd aan 17 Sustainable Development Goals (SDG's). Voor onder andere een beter klimaat, schoner water en duurzame energie moeten bedrijven substantieel bijdragen aan de doelen in 2030. Maar hoe integreer je de SDG's in projecten? Een holistische benadering kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij de bouw van een sojaverwerkingsfabriek in de woestijn.

Waterbesparing in de praktijk: hoe pakken deze 6 bedrijven dat aan?

Waterbesparing in de praktijk: hoe pakken deze 6 bedrijven dat aan?

In een wereld waar droogte steeds vaker voorkomt, wordt waterbesparing cruciaal. Hoewel huishoudens voor 70% van het drinkwaterverbruik verantwoordelijk zijn, voelen bedrijven de druk om duurzamer met water om te gaan. In dit artikel staan zes voorbeelden van bedrijven die hun waterverbruik verminderden met innovatieve methodes. Lees hoe ze dit hebben bereikt en hoeveel water ze jaarlijks besparen.