Hergebruik proceswater centraal tijdens vakbeurs Aqua Nederland

Hergebruik proceswater centraal tijdens vakbeurs Aqua Nederland

Na vele verplaatsingen zal in maart Aqua Nederland dan eindelijk plaatsvinden. Evenementenhal Gorinchem op haar deuren op 15, 16 en 17 maart. Op de agenda staan alle uitdagingen waar de voedingsindustrie mee te maken heeft op het gebied van water: van schaarste tot hergebruik en zuivering van afvalwater.

Naast de vertrouwde marktplaats voor nieuwe producten en diensten zet Aqua Nederland flink in op kennisdeling en netwerken op Next Level: de vernieuwde bovenetage in Evenementenhal Gorinchem. Hiermee wordt de beursvloer niet alleen uitgebreid in vierkante meters, maar ook in aanbod. Next Level wordt namelijk dé plaats voor kennisproducten, netwerken, advies, innovaties en carrière.

Hier zijn onder andere diverse kennistheaters, de Innovatiestraat, de IKN-straat, drie proefopstellingen van Festo en advies- en ingenieursbureaus ingedeeld. De partners die op Next Level te vinden zijn, zijn onder andere KWR, Evides Industriewater, Royal HaskoningDHV, Sweco Nederland, Siemens, ENVAQUA, Water Alliance, NWP, Vandervalk + Degroot BV en M.J. Oomen Moerdijk.

Programma

Aqua Nederland brengt de waterbranche samen en verbindt een groot aantal losse netwerk- en kennisevents. Zo verzorgt Energie- en Grondstoffenfabriek een grootse inspiratiesessie, in het bijzonder interessant voor beleidsmakers en specialisten uit de watersector, met volop mogelijkheden om aansluitend te netwerken.

ENVAQUA verzorgt diverse TechTalks, Platform DIO geeft met een aantal bedrijven inspirerende live demonstraties van diverse software oplossingen. Ook zijn er weer drinkwaterbedrijven, zoals Waterbedrijf Groningen, van de partij om tijdens de Fitterijdemonstraties het vakmanschap ‘fitten’ te tonen aan het publiek.

Alle waterpijlers komen aan bod

Om iedere professional uit de watersector op inhoudelijk niveau te bedienen worden op Next Level enkele doelgroepgerichte theaters ingericht. Het Watertheater krijgt iedere dag een ander thema: Proceswater Dinsdag, Waterschap Woensdag en Drinkwater Donderdag.

Tevens zijn er drie dagen lang kennissessies in het Stedelijk Watertheater met thema’s gericht op o.a. klimaat en rioolbeheer. Met praktische sessies van partijen als TAUW, Sweco, IKT, Hoppenbrouwers Techniek, Eliquo, Evides Industriewater en H2O Biofouling Solutions B.V. is er voor ieder doelgroep voldoende kennis bij te wonen.

Proceswater Dinsdag

Op 15 maart presenteren bedrijven hun kennis, inzichten en best practices speciaal gericht op de industrie. Zo vertelt H2O Biofouling Solutions B.V. over het onderwerp ‘Biomonitoring als tool om inzicht te krijgen in effectiviteit biofouling bestrijding’, behandelt RWB Water ‘Chemievrije en Duurzame Koelwaterbehandeling’ en Evides Industriewater neemt de luisteraar mee langs ‘de weg van het water’.

Innovatiestraat

Tijdens Aqua Nederland worden er diverse innovaties uitgelicht in de Innovatiestraat op Next Level in samenwerking met Water Alliance. Onder andere Vislift BV, Nijhuis Industries, Waterstromen B.V., Munisense BV en Stadlandwater BV tonen hun nieuwste producten. Tevens vindt er een Innovatieborrel, gehost door Water Alliance, plaats op beurswoensdag om 17:00 uur op de Aqua Lounge.

Samen werken aan watertalent

Ook de watersector kampt met een tekort aan technische geschoold personeel. Vandaar dat hier tijdens de beurs aandacht aan wordt besteed. Samen met KNW, het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, wordt een MBO studentenprogramma georganiseerd. De studenten krijgen een centraal kennisprogramma en gaan in groepjes met opdrachten de beursvloer op.

Bezoek Aqua Nederland

Bezoek Aqua Nederland in Evenementenhal Gorinchem op 15, 16 en 17 maart. Vertegenwoordigers van de industrie, waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten, provincies en GWW sector komen de 350 exposanten bezoeken op het gebied van waterbehandeling, watermanagement en watertechnologie, hemelwaterafvoer en -opvang, riooltechniek en rioolonderhoud. Bestel gratis tickets met code 2634.

Let op! Op www.aquanederland.nl/covid-19 lees je hoe Aqua Nederland een beursbezoek zo veilig mogelijk maakt.

Dit artikel is gesponsord door Aqua Nederland.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.