Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Het Amerikaanse PerkinElmer en het Nederlandse NutriControl slaan de handen ineen en lanceren gezamenlijk een laboratorium in Veghel. Voorheen was onderzoek met PerkinElmer instrumenten alleen nog in laboratoria in Duitsland en Frankrijk beschikbaar.

Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft naar eigen zeggen de meest geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde levensmiddelen-, diervoeder-, voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Tevens is het laboratorium uitgebreid met een demonstratielaboratorium, waardoor een snellere toegang tot de analysetechnologie van PerkinElmer mogelijk is. Dit betekent een drempelverlaging, ten gunste van voedings- en agro-analyses in de Benelux.

Samenwerking laboratorium

PerkinElmer en Nutricontrol trekken sinds 2014 al geregeld samen op, maar sinds de uitbreiding van het NutriControl laboratorium wordt van een echt samenwerkingsverband gesproken. "De opening van ons gezamenlijke laboratorium laat zien hoe onze samenwerking met NutriControl steeds sterker wordt. Zo zullen de vele mogelijkheden van NutriControl verder uitbreiden en wordt hun positie als toonaangevende speler op het gebied van voedings- en agro-analyses in Europa versterkt. Tegelijkertijd biedt dit PerkinElmer de kans om onze beste analytische oplossingen laagdrempelig te demonstreren aan geïnteresseerden in de Benelux. Dit is een win-win situatie die ons in staat stelt om optimale voedingswaarde en voedselveiligheid te versnellen voor de landbouw-, pluimvee-, rundvee- en zuivelsectoren", zegt Erik Buseth, Managing Director voor Scandinavië en de Benelux bij PerkinElmer.

Renovatie laboratorium

PerkinElmer levert NutriControl veel analytische oplossingen waarop zij vertrouwen bij het uitvoeren van meer dan 800.000 analyses met 300 testmethoden. NutriControl heeft haar laboratorium gerenoveerd om de werkstromen verder te optimaliseren. Bij het ontwerp van de plattegrond hielden zij rekening met de demonstratiebehoeften van PerkinElmer. "Toen wij voor het eerst nadachten over de herinrichting en uitbreiding van ons spectroscopische laboratorium, zijn wij met PerkinElmer in gesprek gegaan om te bekijken hoe het nieuwe lab ontworpen kon worden met het oog op een groeiende samenwerking tussen de twee organisaties. Met de spectroscopie training en analytische tools van PerkinElmer kunnen we de productiviteit, kwaliteit en workflow-optimalisatie verbeteren, terwijl we ons aanbod versterken naar alle ketenpartners van de Europese voedingsindustrie", zegt Henk Lamers, Manager Analytical Services bij NutriControl. 

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. Is het norovirus eventueel de oorzaak?

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.