Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Het Amerikaanse PerkinElmer en het Nederlandse NutriControl slaan de handen ineen en lanceren gezamenlijk een laboratorium in Veghel. Voorheen was onderzoek met PerkinElmer instrumenten alleen nog in laboratoria in Duitsland en Frankrijk beschikbaar.

Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft naar eigen zeggen de meest geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde levensmiddelen-, diervoeder-, voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Tevens is het laboratorium uitgebreid met een demonstratielaboratorium, waardoor een snellere toegang tot de analysetechnologie van PerkinElmer mogelijk is. Dit betekent een drempelverlaging, ten gunste van voedings- en agro-analyses in de Benelux.

Samenwerking laboratorium

PerkinElmer en Nutricontrol trekken sinds 2014 al geregeld samen op, maar sinds de uitbreiding van het NutriControl laboratorium wordt van een echt samenwerkingsverband gesproken. "De opening van ons gezamenlijke laboratorium laat zien hoe onze samenwerking met NutriControl steeds sterker wordt. Zo zullen de vele mogelijkheden van NutriControl verder uitbreiden en wordt hun positie als toonaangevende speler op het gebied van voedings- en agro-analyses in Europa versterkt. Tegelijkertijd biedt dit PerkinElmer de kans om onze beste analytische oplossingen laagdrempelig te demonstreren aan geïnteresseerden in de Benelux. Dit is een win-win situatie die ons in staat stelt om optimale voedingswaarde en voedselveiligheid te versnellen voor de landbouw-, pluimvee-, rundvee- en zuivelsectoren", zegt Erik Buseth, Managing Director voor Scandinavië en de Benelux bij PerkinElmer.

Renovatie laboratorium

PerkinElmer levert NutriControl veel analytische oplossingen waarop zij vertrouwen bij het uitvoeren van meer dan 800.000 analyses met 300 testmethoden. NutriControl heeft haar laboratorium gerenoveerd om de werkstromen verder te optimaliseren. Bij het ontwerp van de plattegrond hielden zij rekening met de demonstratiebehoeften van PerkinElmer. "Toen wij voor het eerst nadachten over de herinrichting en uitbreiding van ons spectroscopische laboratorium, zijn wij met PerkinElmer in gesprek gegaan om te bekijken hoe het nieuwe lab ontworpen kon worden met het oog op een groeiende samenwerking tussen de twee organisaties. Met de spectroscopie training en analytische tools van PerkinElmer kunnen we de productiviteit, kwaliteit en workflow-optimalisatie verbeteren, terwijl we ons aanbod versterken naar alle ketenpartners van de Europese voedingsindustrie", zegt Henk Lamers, Manager Analytical Services bij NutriControl. 

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees
AI

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord
Beurzen en evenementen

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Webinar

12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.