Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Onderzoek

Voor abonnees Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt
IFFA

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees
AI

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord
Beurzen en evenementen

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.Voor abonnees
Voor abonnees
Vreemde delen

Voor abonnees Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.
Conservering

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Voor abonnees
Voor abonnees
Technologie & Techniek

Voor abonnees Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Technologie

Voor abonnees Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

  1. Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem
  2. Gesponsord'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'
  3. Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat je faalt'
  4. Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel
  5. Factory of the Future winnaar Alpro: 'Mensen maken het verschil'
  6. 'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra inkomen voor de cacaoboer'
  7. Anuga FoodTec 2024: 'Een blik op een duurzame toekomst van voedseltechnologie'
  8. IFF investeert in technologie die textuur hele stukken vleesvervangers verbetert
  9. Startup in suikerreductie kan sneller naar de markt door investering Ingredion
  10. Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven die optimaliseren en digitaliseren met moderne software'
  11. GesponsordWelke rol speelt technologie in de voedingstransitie?
  12. GesponsordDe toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector
  13. Functionaliteit aspergevezels verbeteren? Nat malen helpt, zeggen onderzoekers
  14. Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels
  15. Column Simone Hertzberger: Denk bij uitbraken eens anders
  1. GesponsordVezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA
  2. interpack 2023: Digitalisering is een win-win voor machinebouwers en voedingsbedrijven
  3. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  4. GesponsordLaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'
  5. De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI
  6. Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren
  7. Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren
  8. GesponsordDe Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over
  9. Waterlinzen of bierdraf duurzaam drogen? Met microgolven kan het efficiënt en CO2-neutraal
  10. Gastronology: "3D-foodprinten op industriële schaal komt in zicht"
  11. Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers
  12. Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's geven kwaliteit en efficiëntie een impuls
  13. Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die foodindustrie moet regelen
  14. Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen
  15. Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek met AI, robotica en sensors