De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over

De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over
Het Terlet Vacuum-Gassing system.

De Bruin Process Equipment is een naam die wellicht nog niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Maar bij namen als Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing is dat wel anders. Die twee producten zijn in de afgelopen jaren onderdeel geworden van De Bruin en zorgen dat het bedrijf steeds breder actief wordt op het gebied van tankbouw, begassen en afvullen.

“De Terlet vacuüm-gassingsystemen zijn al meer dan zestig jaar lang een begrip in de wereld van melkpoeder en infant formula. Van Meurs levert complete afvuloplossingen voor de voedselindustrie”, zegt Wim ten Dam. Ten Dam maakte de overstap van Terlet naar De Bruin en hij is enthousiast over zijn nieuwe werkgever. “De Bruin is een dynamisch bedrijf met veel kennis in huis, dat kansen pakt waar het ze ziet. We zijn nu vooral bezig met het uitbouwen van onze naam.”

Unieke afvulmachines

Ten Dam zet zich vooral in om de overgenomen activiteiten van de Terlet vacuüm-gassingmachines en Van Meurs bij klanten onder de aandacht te brengen. “De Van Meurs is een bag-in-box machine, een zak in een doos om het simpel te zeggen. Denk aan zaken als melk, eigeel of fruitsappen die in een zak worden afgevuld op een dusdanige manier dat de houdbaarheid verlengd wordt. De afvulmachine is ook geschikt voor het afvullen van vaten, emmers en steriele containers. Afhankelijk van de toepassing kunnen wij half- of volautomatische afvulmachines leveren.”

De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.
De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.

De toegevoegde waarde van de Van Meurs machine schuilt vooral in de unieke vulklep. “Daarmee is het mogelijk om de zak voor het vullen te vacumeren, de zak met product te vullen en stoom of een inert gas bovenop het product te injecteren voordat de zak wordt gesloten. Dit in combinatie met een geavanceerde PLC besturing, die alle drukken, temperaturen, luchtstromen en dergelijke regelt, kan De Bruin een probleemloze afvulling garanderen. Bij collega’s zie je veelal dat er grotere kamers gebruikt worden waardoor er meer mogelijke invloeden van buitenaf aanwezig zijn.”

Begassing

De Bruin levert en onderhoudt sinds kort ook de Terlet vacuüm-gassingsystemen. “Die zijn bedoeld voor melkpoeder om melk te maken maar ook voor infant formula. Vooral die laatste groep vereist zeer kritisch werken, niet alleen vanwege de doelgroep maar ook vanwege toegevoegde zaken zoals vitamines, vet en andere preparaten.”

Het melkpoeder wordt na het vullen van het blik en het plaatsen van de deksel begast met een inert gas, zoals stikstof in combinatie met CO2. Daardoor wordt het langer houdbaar omdat bijvoorbeeld het vet in het melkpoeder niet meer kan reageren met de zuurstof. Het blik gaat daarna door naar de sluitmachine die het definitief afsluit.

“Ons systeem springt er met name uit doordat we het snel kunnen aanpassen op de gevraagde capaciteit en soort blik. We kunnen moeiteloos overschakelen naar een één-, twee-, drie- en vierkamersysteem en kunnen daarbij wel 300 blikken per minuut behandelen. We kunnen garanderen dat het restzuurstofpercentage minder is dan één procent.”

Dit artikel is gesponsord door De Bruin Process Equipment.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa:...

Tv-programma Kassa vroeg aan levensmiddelenfabrikanten of ze van plan zijn om Nutri-Score op hun verpakking te plaatsen. Meerdere grote voedselproducenten zijn het niet eens met het algoritme achter het voedselkeuzelogo. Danone, Unilever, Arla Foods en Heineken reageerden in het tv-programma. Het CBL zei bij monde van Marc Jansen nog achter het logo te staan.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Foto: Pixabay

Milkshakes in verzorgingshuizen besmet met Yersinia

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een Australische staat.

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle zuivelproducten zijn gemaakt. Kwaliteitsborgingssystemen garanderen voedselveilige rauwe melk. Maar door de aanscherping van regelgeving en de komst van 'nieuwe' contaminanten blijft bijsturing nodig.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.