De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over

De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over
Het Terlet Vacuum-Gassing system.

De Bruin Process Equipment is een naam die wellicht nog niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Maar bij namen als Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing is dat wel anders. Die twee producten zijn in de afgelopen jaren onderdeel geworden van De Bruin en zorgen dat het bedrijf steeds breder actief wordt op het gebied van tankbouw, begassen en afvullen.

“De Terlet vacuüm-gassingsystemen zijn al meer dan zestig jaar lang een begrip in de wereld van melkpoeder en infant formula. Van Meurs levert complete afvuloplossingen voor de voedselindustrie”, zegt Wim ten Dam. Ten Dam maakte de overstap van Terlet naar De Bruin en hij is enthousiast over zijn nieuwe werkgever. “De Bruin is een dynamisch bedrijf met veel kennis in huis, dat kansen pakt waar het ze ziet. We zijn nu vooral bezig met het uitbouwen van onze naam.”

Unieke afvulmachines

Ten Dam zet zich vooral in om de overgenomen activiteiten van de Terlet vacuüm-gassingmachines en Van Meurs bij klanten onder de aandacht te brengen. “De Van Meurs is een bag-in-box machine, een zak in een doos om het simpel te zeggen. Denk aan zaken als melk, eigeel of fruitsappen die in een zak worden afgevuld op een dusdanige manier dat de houdbaarheid verlengd wordt. De afvulmachine is ook geschikt voor het afvullen van vaten, emmers en steriele containers. Afhankelijk van de toepassing kunnen wij half- of volautomatische afvulmachines leveren.”

De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.
De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.

De toegevoegde waarde van de Van Meurs machine schuilt vooral in de unieke vulklep. “Daarmee is het mogelijk om de zak voor het vullen te vacumeren, de zak met product te vullen en stoom of een inert gas bovenop het product te injecteren voordat de zak wordt gesloten. Dit in combinatie met een geavanceerde PLC besturing, die alle drukken, temperaturen, luchtstromen en dergelijke regelt, kan De Bruin een probleemloze afvulling garanderen. Bij collega’s zie je veelal dat er grotere kamers gebruikt worden waardoor er meer mogelijke invloeden van buitenaf aanwezig zijn.”

Begassing

De Bruin levert en onderhoudt sinds kort ook de Terlet vacuüm-gassingsystemen. “Die zijn bedoeld voor melkpoeder om melk te maken maar ook voor infant formula. Vooral die laatste groep vereist zeer kritisch werken, niet alleen vanwege de doelgroep maar ook vanwege toegevoegde zaken zoals vitamines, vet en andere preparaten.”

Het melkpoeder wordt na het vullen van het blik en het plaatsen van de deksel begast met een inert gas, zoals stikstof in combinatie met CO2. Daardoor wordt het langer houdbaar omdat bijvoorbeeld het vet in het melkpoeder niet meer kan reageren met de zuurstof. Het blik gaat daarna door naar de sluitmachine die het definitief afsluit.

“Ons systeem springt er met name uit doordat we het snel kunnen aanpassen op de gevraagde capaciteit en soort blik. We kunnen moeiteloos overschakelen naar een één-, twee-, drie- en vierkamersysteem en kunnen daarbij wel 300 blikken per minuut behandelen. We kunnen garanderen dat het restzuurstofpercentage minder is dan één procent.”

Dit artikel is gesponsord door De Bruin Process Equipment.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Milcobel maakten afgelopen woensdag 18 december bekend te willen fuseren. Leden-melkveehouders, medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn over het voornemen tot fusie geïnformeerd.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.