“De Terlet vacuüm-gassingsystemen zijn al meer dan zestig jaar lang een begrip in de wereld van melkpoeder en infant formula. Van Meurs levert complete afvuloplossingen voor de voedselindustrie”, zegt Wim ten Dam. Ten Dam maakte de overstap van Terlet naar De Bruin en hij is enthousiast over zijn nieuwe werkgever. “De Bruin is een dynamisch bedrijf met veel kennis in huis, dat kansen pakt waar het ze ziet. We zijn nu vooral bezig met het uitbouwen van onze naam.”
Unieke afvulmachines
Ten Dam zet zich vooral in om de overgenomen activiteiten van de Terlet vacuüm-gassingmachines en Van Meurs bij klanten onder de aandacht te brengen. “De Van Meurs is een bag-in-box machine, een zak in een doos om het simpel te zeggen. Denk aan zaken als melk, eigeel of fruitsappen die in een zak worden afgevuld op een dusdanige manier dat de houdbaarheid verlengd wordt. De afvulmachine is ook geschikt voor het afvullen van vaten, emmers en steriele containers. Afhankelijk van de toepassing kunnen wij half- of volautomatische afvulmachines leveren.”
De toegevoegde waarde van de Van Meurs machine schuilt vooral in de unieke vulklep. “Daarmee is het mogelijk om de zak voor het vullen te vacumeren, de zak met product te vullen en stoom of een inert gas bovenop het product te injecteren voordat de zak wordt gesloten. Dit in combinatie met een geavanceerde PLC besturing, die alle drukken, temperaturen, luchtstromen en dergelijke regelt, kan De Bruin een probleemloze afvulling garanderen. Bij collega’s zie je veelal dat er grotere kamers gebruikt worden waardoor er meer mogelijke invloeden van buitenaf aanwezig zijn.”
Begassing
De Bruin levert en onderhoudt sinds kort ook de Terlet vacuüm-gassingsystemen. “Die zijn bedoeld voor melkpoeder om melk te maken maar ook voor infant formula. Vooral die laatste groep vereist zeer kritisch werken, niet alleen vanwege de doelgroep maar ook vanwege toegevoegde zaken zoals vitamines, vet en andere preparaten.”
Het melkpoeder wordt na het vullen van het blik en het plaatsen van de deksel begast met een inert gas, zoals stikstof in combinatie met CO2. Daardoor wordt het langer houdbaar omdat bijvoorbeeld het vet in het melkpoeder niet meer kan reageren met de zuurstof. Het blik gaat daarna door naar de sluitmachine die het definitief afsluit.
“Ons systeem springt er met name uit doordat we het snel kunnen aanpassen op de gevraagde capaciteit en soort blik. We kunnen moeiteloos overschakelen naar een één-, twee-, drie- en vierkamersysteem en kunnen daarbij wel 300 blikken per minuut behandelen. We kunnen garanderen dat het restzuurstofpercentage minder is dan één procent.”
Dit artikel is gesponsord door De Bruin Process Equipment.