Europese Commissie over Farm to Fork: 'De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is urgent'

Europese Commissie over Farm to Fork: 'De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is urgent'
Tijdens het Food Law Event vertelt Isabelle Rollier van de Europese Commissie over de laatste stand van zaken rondom de Farm to Fork strategie

Er wordt al langere tijd gesproken over de Farm to Fork strategie vanuit Europa. Maar wat is de huidige status van deze strategie? Wat komt er op de voedingsindustrie af? En hoe kunnen producenten hiermee omgaan? Isabelle Rollier, onderdeel van het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, vertelt over de laatste stand van zaken tijdens het Food Law Event.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Stand van zaken Farm to Fork

De Farm to Fork strategie is al langere tijd een veelbesproken onderwerp binnen de voedingsmiddelenwetgeving. Want hoe gaat de invulling van deze strategie er precies uitzien? Wat is de huidige stand van zaken? En wat kunnen we de komende tijd nog verwachten op het gebied van deze strategie? Isabelle Rollier is policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety. Zij geeft tijdens het Food Law Event een overzicht van de laatste stand van zaken rondom de Europese strategie.

Europees duurzaam voedselsysteem

Isabelle Rollier zal overzichtelijk bepaalde onderwerpen rondom de strategie behandelen. Wat is het laatste nieuws rondom de EU Code of Conduct on responsible food business and marketing practices? Er is daarnaast een nieuwe raamwerkwetgeving onderweg omtrent een Europees duurzaam voedselsysteem. Wat kunnen voedselproducenten verwachten? Wat betekent dit voor producenten? En wat is er tot slot nieuw op het vlak van voedselverspilling? “De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is urgent, voor onze planeet én voor onze kinderen”, zegt Rollier over het belang van de strategie.

Spreker

Isabelle Rollier is policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety. In haar rol is ze nauw betrokken bij de opzet en implementatie van de Farm to Fork strategie. Bekijk het LinkedIn profiel van Isabelle Rollier.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Food Law Event

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Food Law Event

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Food Law Event

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Food Law Event

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Europese Commissie

'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'

De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
EUDR

Voor abonnees Guidance ontbossingswetgeving (EUDR): 10 belangrijke punten op een rij

Eind 2024 kondigde de Europese Commissie aan de ontbossingswetgeving (EUDR) uit te stellen met een jaar. Tegelijkertijd publiceerde de Commissie een Guidance document om de wetgeving meer te duiden. VMT dook in dit Guidance document en zet 10 belangrijke punten uit het document op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesProducten ontwikkelen met ge-upcyclede ingrediënten? Dit zijn 5 tips van experts
  2. Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om  biodiversiteit te bevorderen
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: ochratoxine in pistachenoten en schimmelvorming in bagels
  4. Consumentenbond: 'Veel vegaburgers bevatten te veel zout'
  5. Minstens 100 mensen ziek na eten in bekend Madrileens restaurant
  6. Onderzoekscentrum Flanders Make krijgt nieuwe directeur
  7. Gastronology: "3D-foodprinten op industriële schaal komt in zicht"
  8. Hoe pak je duurzaamheid praktisch aan? Foodbedrijf Vezet vertelt hoe ze met experts CO2-emissies in kaart bracht
  9. Voedselveiligheidsexpert NIZO: 'Een clean label is nog niet altijd mogelijk bij plantaardige producten'
  10. Insectenstartup De Krekerij stopt per direct
  1. Importcontroles: dit zijn aandachtspunten voor levensmiddelenproducenten en importeurs
  2. Productinnovaties februari: Almond Bites van Hands Off My Chocolate en Kaptein smeerkaas
  3. Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers
  4. Startup maakt verse melk van noten: 'De opschaling was het meest complex'
  5. 5 supermarktketens doen wegwerpzakjes voor groente en fruit in de ban
  6. Wederom onderzoek naar producent Abbott als gevolg van 'ronduit onhygiënische' fabriek
  7. Beter goed gejat dan slecht verzonnen? Deze 10 trends helpen je R&D verder
  8. Blik buitenlandse sperziebonen of verse Nederlandse wortelen? Europees ecolabel moet consument helpen bij deze keuze
  9. Dit moeten foodbedrijven weten over duurzaamheidskeurmerken
  10. Stijgende groenteprijzen door kou en energiekosten