Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt uitstelling goed

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt...

De Europese Raad keurt de uitstel van de ontbossingswetgeving met een jaar goed. Nu is het wachten op de definitieve goedkeuring van het Europese Parlement.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor...

Veel verschillende partijen maakten recent bezwaar tegen de snelle invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR). Na de verschillende bezwaren wil de Europese Commissie nu 12 maanden extra voor de daadwerkelijke invoering. Het Europees Parlement en de raad moeten dit voorstel nog goedkeuren.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product...

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Shutterstock

Meldingen RASFF in 2023 op hoogste niveau ooit: dit zijn de...

De Europese Commissie presenteert haar jaarlijkse rapport over meldingen vanuit het Alert and Cooperation Network (ACN). Het totaal aantal RASFF-meldingen en fraudemeldingen namen toe ten opzichte van 2022. VMT dook in het rapport en zet de belangrijkste punten op een rij.