Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.
Wederzijdse erkenning: papier versus praktijk
Vanuit de industrie is vaak te horen dat de wetgeving in verschillende Europese lidstaten zo verschillend is. Voor sommige onderwerpen, zoals etikettering, zijn de regels geharmoniseerd en dus in principe hetzelfde voor elke lidstaat. Maar: in de praktijk blijken lidstaten dezelfde regel soms toch nét iets anders (of soms: heel wat anders) te interpreteren. Het gevolg: hoofdbrekens voor alle teams, van marketing tot legal. Voor andere onderwerpen bestaan geen geharmoniseerde regels en dan kunnen de verschillen tussen lidstaten al helemaal flink uiteenlopen. Hiervoor bestaat het beginsel van wederzijdse erkenning. Op papier een ideaal concept, maar in de praktijk?
Europese Commissie
Deze sessie is een must voor elke levensmiddelenonderneming die actief is (of wil zijn) in meerdere EU-lidstaten. Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal, schetst het wettelijke kader en geeft tips voor producenten om hiermee om te gaan. Daarna geeft Konstantinos Dimitriadis (Senior Legal Officer, DG Grow Europese Commissie) een bijdrage over de Verordening Wederzijdse Erkenning en de evaluatie die op dit moment gaande is. Tot slot vertelt Jeroen Hendricks, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA, hoe hij hier vanuit de praktijk tegenaan kijkt en mee omgaat. (Deze sessie wordt in het Engels gegeven).
Sprekers
Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Sarah Arayess, advocaat & founder bij Say Legal. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Sarah Arayess.
De tweede spreker is Konstantinos Dimitriadis, Senior Legal Officer DG Grown Europese Commissie.
De laatste spreker is Jeroen Hendrickx, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Jeroen Hendrickx.
Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?