Food Law Event 2025: van acrylamide en Green Claims tot voedselcontactmaterialen en allergenen

Food Law Event 2025: van acrylamide en Green Claims tot voedselcontactmaterialen en allergenen

Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.

Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Food Law Event 2025

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 10 juni in DeFabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken vele sprekers verschillende onderwerpen zoals de verwachte Europese beleidsontwikkelingen, acrylamidewetgeving, wetgeving voor biologische voedingsmiddelen, green claims en greenwashing, hoe om te gaan met wetgeving bij innovaties, traceerbaarheid in de supply chain, wetgeving bij exporteren buiten de Europese Unie, voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata, allergenenwetgeving met bijbehorende risicobeoordelingen en de wereld van het lobbyen.

Europese beleidsontwikkelingen

De dag zal geopend worden door Bo Dohmen, senior manager nutrition & health bij FoodDrinkEurope. Het wetgevingslandschap voor de voedingsindustrie verandert sneller dan ooit. Hoe kunnen producenten voorbereid zijn op de eisen van morgen? Welke wetswijzigingen gaan de industrie de komende jaren vormgeven? En vooral, hoe blijven producenten compliant in een wereld van groeiende wetgeving? Bo Dohmen van FoodDrinkEurope vertelt meer over de verwachte beleidsontwikkelingen voor de Europese voedselwetgeving. Wat zijn de plannen van de Europese Unie? Van duurzaamheidswetgeving tot etikettering en claims: welke wetgeving kunnen we nog verwachten en hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan?

Acrylamide, biologisch en Green Claims

In de eerste ronde breakout sessies vertelt Barbara Mutsaers (AKD) meer over de geldende wetgeving rondom acrylamide. Van monitoring tot consequenties voor bedrijven die de normen niet halen. Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA, vertelt vervolgens meer over het handhavingsbeleid van de NVWA, onderzoeksresultaten op gebied van acrylamide en de ontwikkelingen in Brussel.

In deze ronde ook een sessie over biologische wetgeving. Wat is de huidige stand van zaken op gebied van wetgeving? Wat is de invloed hiervan op productie, verpakkingen en etikettering van biologische voeding? Silvia Gawronski (Van Traa) vertelt meer over de huidige wetgeving en hoe je hier als producent mee om kunt gaan. Vervolgens vertelt een producent meer over hoe hier zij hier in de praktijk mee omgaan.

De derde sessie in deze ronde gaat over duurzaamheidsclaims. Nieuw in 2025: de ACM neemt het voortouw in handhaving van duurzaamheidsclaims in de food sector. Hoe ziet dat eruit? Wat kan je verwachten? Willemien Steketee, medewerker toezicht en jurist bij de ACM vertelt over de visie van de ACM en de wijze van handhaving. En dan de praktijk: Ebba Hoogenraad, advocaat food law en reclamerecht bij Hoogenraad & Haak, bespreekt concrete voorbeelden van duurzaamheidsclaims. Wat kan wel en wat kan niet volgens de rechter, de ACM en de Reclame Code Commissie? Hoe krijg je als bedrijf jouw duurzaamheidsclaims op orde?

Innovatie, traceerbaarheid en exporteren buiten de EU

Ook in de tweede ronde weer drie breakout sessies. In de eerste sessie gaan we in op innovatieve levensmiddelen en de daarbij behorende strenge wetgeving. Wat doe je als de wetgeving achterloopt op de snelheid van innovatie? Tijdens deze sessie meer over de uitdagingen van novel food aanvragen en goedkeuringen die jaren kunnen duren. Karin Verzijden (Axon) geeft de actuele stand van zaken van de toepasselijke wetgeving. Tim van de Rijdt, CMO van Mosa Meat, en Marcel Wubbolts, CTO van Vivici, vertellen vervolgens meer over hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.

De tweede sessie in dit blok gaat over traceerbaarheid in de supply chain als gevolg van due diligence wetgeving. De CSRD, CSDDD en de EUDR vragen om data, data en nog eens data. Maar hoe verzamel je die data? Welke rol kan AI hierbij spelen? En wat zijn de actuele wettelijke wijzigingen in deze due diligence wetten? Annie Alting (FactorDelta) geeft een overzicht van de te nemen stappen om aan deze due dilligence wetgeving te voldoen. Vervolgens vertelt een producent meer over hoe zij dit in de praktijk aanpakken.

De derde sessie in dit blok gaat over exporteren naar landen buiten de Europese Unie. Want hoe blijf je als bedrijf up-to-date over de complexe en steeds veranderende wetgeving rond de import en export van levensmiddelen naar landen buiten de EU? Welke praktische uitdagingen komen kijken bij het zakendoen buiten Europa? Marijn van Tuijl (Ploum) vertelt je meer over waar je de juiste wetgeving kunt vinden voor export naar niet-Europese landen en wat de grootste verschillen zijn. Mag je producten naar landen buiten de EU exporteren die niet aan de Europese wetgeving voldoen? Davie Bakker, kwaliteitsmanager bij het Urker Zalmhuys, deelt vervolgens zijn ervaringen en aanpak om binnen dit complexe landschap succesvol te blijven opereren.

Voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata en allergenenwetgeving

Tijdens de eerste sessie in de laatste ronde meer over voedselcontactmaterialen. Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) vertelt meer over wat de nieuwe wet- en regelgeving – zoals de PPWR – betekent voor de voedingsindustrie. Stoffen als BPA en MOAH staan steeds vaker ter discussie, maar wat betekent dat voor verpakkingen in de toekomst? Elly Spies-Faber, senior expert packaging compliance bij FrieslandCampina, vertelt vervolgens meer over hoe je hier als producent in de praktijk mee om kunt gaan.

De tweede sessie in dit blok gaat over houdbaarheidsdata. Hebben initiatieven als het kijk, ruik, proef-logo effect? En welke technologische ontwikkelingen spelen een rol in het verduidelijken van houdbaarheidsdata? Hoe kun je als producent transparanter zijn en wat zegt de huidige wetgeving? Précon schetst het huidige wettelijke kader en geeft duidelijke praktijkvoorbeelden. Vervolgens vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, meer over de voedselveiligheidsaspecten en consumentenkant.

De laatste sessie in dit blok gaat over allergenenwetgeving. Wat is de impact van de nieuwe wetgeving op risicobeoordelingen en hoe moeten producenten hiermee omgaan? Marjan van Ravenhorst vertelt over de laatste stand van zaken op gebied van internationale wetgeving en risicobeoordelingen. Vervolgens vertelt Nathalie Smits, Thema coördinator Beleidsondersteunend Onderzoek (BO) bij Wageningen University & Research (WUR), meer over allergenenanalyses en harmonisatie op Europees niveau. Tot slot vertelt Jan Eliëns, Senior inspecteur Toezichtontwikkeling bij de NVWA, meer over de inhoud en samenhang van het Richtlijnendocument en de Beleidsregel en de invulling van de handhaving door de NVWA.

Verbogen routes van lobby-labyrint

We sluiten de dag af met een hele andere hoek van wetgeving, namelijk het lobby-labyrint. Frans van Dongen hield zich jaren bezig met de lobby voor de vleesindustrie. Lobbyen kan een grote rol spelen bij wetgeving. Maar hoe groot is die rol precies en wat speelt er achter de schermen? Van Dongen neemt je mee in de wereld van lobbyen: hoe werkt het, wie beïnvloedt wie en hoe? Wat zijn de voor- en nadelen van lobbyen? Kunnen we zonder, of is het onmisbaar? Met sprekende voorbeelden vanuit de vleessector duikt Van Dongen dieper in de werking van lobbyen. Hij geeft inzicht in de verborgen aspecten van besluitvorming.

VMT werkt hard aan het opzetten van het programma van het Food Law Event. Nog niet alle sprekers zijn bekend. Zodra er meer sprekers bekend zijn worden dit bericht en de website direct bijgewerkt.

Food Law Event

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVernieuwd Handboek Additieven: 11 tips van de NVWA
  2. Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds belangrijker'
  3. 'Probiotica' als gezondheidsclaim? Zo luidt de uitspraak van de Europese Ombudsman
  4. Vleesvervangers ultrabewerkt? 'We kunnen minder bewerkte varianten ontwikkelen die op vlees lijken'
  5. Hein Schumacher vertrekt als topman Unilever
  6. Zwanenberg: 'Door processing kunnen we meer grondstoffen benutten en verwaarden'
  7. Voor abonneesVMT 1 (2025): De dilemma's van minder bewerkt
  8. Voor abonneesZiekenhuisopnames door besmet voedsel verdubbeld in 2024
  9. GesponsordSite Support: De flexibele oplossing voor een veranderende markt
  10. Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'
  1. Onbewerkt en toch smeuïg: hoe TastyBasics er zonder boter en suiker ingaat
  2. 'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'
  3. Voor abonneesWebinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen
  4. Voor abonneesNVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij
  5. Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst
  6. GesponsordZekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria monocytogenes
  7. Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van efficiëntie en productkwaliteit?'
  8. Voor abonneesStappenplan: microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek en verwerking
  9. EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing ervan
  10. Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De Nieuwe Melkboer denken van wel