Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Beeld: Schouten Europe

R&D'er geeft tips voor wetgeving: 'Interne of externe sparringpartner...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving vormt de basis van veilige voeding in de supermarktschappen. Ook moet wetgeving zorgen voor een gelijk speelveld. Maar zorgt die wetgeving hier en daar niet iets teveel voor 'betutteling' van de consument, vraagt Anke van Eijk, R&D manager bij Schouten Europe, zich af. VMT sprak met haar over de bottlenecks die zij ziet op gebied van wetgeving en de tips die zij heeft voor andere R&D'ers. Dit is het zesde artikel in een serie.

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Bedrijven die gecultiveerde producten maken zoals kweekvlees starten vaak in Singapore of de Verenigde Staten omdat het goedkeuringsproces daar sneller gaat. Maar nu heeft een Europees bedrijf ook - als eerste - een novel foodsdossier ingediend bij de EFSA.

Monkfruit (foto: Shutterstock)

Zoetstoffen van monkfruit geen novel food meer in Verenigd Koninkrijk

Een opvallende ontwikkeling: de Britse Voedsel- en Warenautoriteit (FSA) heeft recentelijk bepaald dat concentraten uit monkfruit niet langer als novel food worden beschouwd. Dit betekent dat producenten deze natuurlijke, caloriearme zoetstof nu als ingrediënt mogen gebruiken in het Verenigd Koninkrijk. Dit gaat ook een effect hebben op de EU.

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven om smaak en kosten te verbeteren'

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven...

Bedrijven werkten lange tijd aan de productie van kweekvlees om vlees te kunnen produceren zonder dat er meer dieren nodig zijn. Dit is nu echter niet meer het doel, stelt Ceel Elemans, sector specialist food bij de ING. Volgens de sector specialist wordt kweekvlees een ingrediënt voor plantaardige alternatieven, om zo de smaak te verbeteren en kosten lager te houden.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig uit micro-organismen, wordt geproduceerd met behulp van CO2 en elektriciteit. De fabriek gaat Factory 01 heten en de opschaling is een mijlpaal voor het bedrijf.

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit in Singapore

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit...

Het Nederlandse bedrijf The Protein Brewery kreeg een novel foods goedkeuring in Singapore voor het schimmeleiwit Fermotein. Dit betekent dat het bedrijf het eiwit in het Aziatische land mag importeren, produceren en verkopen.

Meer dan 20 algen goedgekeurd als novel foods

Meer dan 20 algen goedgekeurd als novel foods

Meer dan 20 algen mogen nu worden verkocht als voedingsmiddel of als supplement in Europa. Dit moet de Europese algenindustrie tijd en geld schelen.

'Het ondermijnt het Europees beoordelingssysteem,' zegt GFI over het kweekvleespleidooi Frankrijk, Italië en Oostenrijk

'Het ondermijnt het Europees beoordelingssysteem,' zegt GFI over het...

"Ze verspreiden misinformatie," zegt Ivo Rzegotta van de Good Food Institute (GFI) aan VMT.nl. Hij doelt op het pleidooi van Frankrijk, Italië en Oostenrijk om extra onderzoek en een breed debat te voeren over kweekvlees voor de invoering. We vroegen ook ProVeg en Meatable om een reactie.