Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces

Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Karin Verzijden en Marloes Martens meer over het reilen en zeilen van een Novel Foods aanvraag

Sommige nieuwe voedingsmiddelen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij op de markt gebracht mogen worden. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n 'novel foods' aanvraag? Wat zijn de issues en obstakels? Tijdens het Food Law Event op 6 juni gaan Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) in gesprek. Wat zou Martens anders doen met de kennis van nu? En wat zijn haar tips voor bedrijven die een novel foods aanvraag overwegen?

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Novel Foods

Productontwikkeling op gebied van voeding gaat enorm snel; denk bijvoorbeeld aan gecultiveerd vlees en vis, ingrediënten op basis van insecten, producten verkregen met toepassing van fermentatietechnieken. Sommige producten moeten eerst worden goedgekeurd voor introductie op de markt, dan spreken we van ‘novel foods.’ Hoe kan de industrie nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen terwijl de wetgeving steeds verandert of juist niet snel genoeg verandert?

Issues en obstakels bij Novel Foods aanvraag

Karin Verzijden van Axon Advocaten begint deze sessie op het Food Law Event met de huidige stand van zaken rondom ingediende en goedgekeurde novel food aanvragen. Vervolgens gaat zij in gesprek met Marloes Martens, product manager human nutrition bij Ynsect. Dit bedrijf kreeg in januari 2023 een goedkeuring voor hele ingrediënten van de buffalo meelworm. Hoe ging dit traject in z'n werk? Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? En hoe verloopt de communicatie met de European Food and Safety Authority (EFSA)? Welke tips heeft Martens voor andere voedselproducenten die zo’n traject overwegen? 

Verschillende productcategorieën Novel Foods

Verzijden en Martens bespreken tijdens deze sessie de acties die voedingsproducenten moeten ondernemen om een novel foods aanvraag te doen. Martens vertelt voor welke productcategorieën Ynsect deze goedkeuring heeft verkregen en waarom de keuze is gemaakt voor deze specifieke categorieën. Ze licht ook toe wat de startup moest doen om de aanvragen voor verschillende productcategorieën goedgekeurd te krijgen.

Allergische reacties?

Ynsect maakt dus voedingsmiddelen van de buffalo meelworm, een insect. Dit kan eventuele allergische reacties oproepen bij consumenten. Moet Ynsect verplicht vermelden dat de ingrediënten eventuele allergische reacties kunnen veroorzaken? Hoe ziet zo’n eventuele verplichting eruit en houdt Ynsect zelf gegevens bij over deze mogelijke allergische reacties?

Wat kost het meeste tijd?

Op 1 januari 2018 werd de huidige novel foods wetgeving van toepassing. De rechtsvoorganger van Ynsect (toen nog Protifarm) diende op deze datum als een van de eersten haar novel foods dossier in bij de Europese Commissie. Toch kreeg Ynsect pas vijf jaar later goedkeuring voor het gebruik van de buffalo meelwormen in voedingsmiddelen. Waarom duurde dit traject zo lang en kan het ook sneller (spoiler alert: jazeker!)? Waar ging de meeste tijd inzitten? Wat zou Martens met de kennis van nu anders doen als ze terugkijkt op dit traject? Leer tijdens deze sessie alles over novel foods aanvragen en krijg tips van Martens over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Sprekers Novel Foods

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.

De tweede spreker is Marloes Martens. Zij is product manager human nutrition bij Ynsect (voorheen Protifarm). Bekijk het LinkedIn profiel van Marloes Martens.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheidVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by VeoliaVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.