Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces

Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Karin Verzijden en Marloes Martens meer over het reilen en zeilen van een Novel Foods aanvraag

Sommige nieuwe voedingsmiddelen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij op de markt gebracht mogen worden. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n 'novel foods' aanvraag? Wat zijn de issues en obstakels? Tijdens het Food Law Event op 6 juni gaan Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) in gesprek. Wat zou Martens anders doen met de kennis van nu? En wat zijn haar tips voor bedrijven die een novel foods aanvraag overwegen?

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Novel Foods

Productontwikkeling op gebied van voeding gaat enorm snel; denk bijvoorbeeld aan gecultiveerd vlees en vis, ingrediënten op basis van insecten, producten verkregen met toepassing van fermentatietechnieken. Sommige producten moeten eerst worden goedgekeurd voor introductie op de markt, dan spreken we van ‘novel foods.’ Hoe kan de industrie nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen terwijl de wetgeving steeds verandert of juist niet snel genoeg verandert?

Issues en obstakels bij Novel Foods aanvraag

Karin Verzijden van Axon Advocaten begint deze sessie op het Food Law Event met de huidige stand van zaken rondom ingediende en goedgekeurde novel food aanvragen. Vervolgens gaat zij in gesprek met Marloes Martens, product manager human nutrition bij Ynsect. Dit bedrijf kreeg in januari 2023 een goedkeuring voor hele ingrediënten van de buffalo meelworm. Hoe ging dit traject in z'n werk? Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? En hoe verloopt de communicatie met de European Food and Safety Authority (EFSA)? Welke tips heeft Martens voor andere voedselproducenten die zo’n traject overwegen? 

Verschillende productcategorieën Novel Foods

Verzijden en Martens bespreken tijdens deze sessie de acties die voedingsproducenten moeten ondernemen om een novel foods aanvraag te doen. Martens vertelt voor welke productcategorieën Ynsect deze goedkeuring heeft verkregen en waarom de keuze is gemaakt voor deze specifieke categorieën. Ze licht ook toe wat de startup moest doen om de aanvragen voor verschillende productcategorieën goedgekeurd te krijgen.

Allergische reacties?

Ynsect maakt dus voedingsmiddelen van de buffalo meelworm, een insect. Dit kan eventuele allergische reacties oproepen bij consumenten. Moet Ynsect verplicht vermelden dat de ingrediënten eventuele allergische reacties kunnen veroorzaken? Hoe ziet zo’n eventuele verplichting eruit en houdt Ynsect zelf gegevens bij over deze mogelijke allergische reacties?

Wat kost het meeste tijd?

Op 1 januari 2018 werd de huidige novel foods wetgeving van toepassing. De rechtsvoorganger van Ynsect (toen nog Protifarm) diende op deze datum als een van de eersten haar novel foods dossier in bij de Europese Commissie. Toch kreeg Ynsect pas vijf jaar later goedkeuring voor het gebruik van de buffalo meelwormen in voedingsmiddelen. Waarom duurde dit traject zo lang en kan het ook sneller (spoiler alert: jazeker!)? Waar ging de meeste tijd inzitten? Wat zou Martens met de kennis van nu anders doen als ze terugkijkt op dit traject? Leer tijdens deze sessie alles over novel foods aanvragen en krijg tips van Martens over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Sprekers Novel Foods

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.

De tweede spreker is Marloes Martens. Zij is product manager human nutrition bij Ynsect (voorheen Protifarm). Bekijk het LinkedIn profiel van Marloes Martens.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in Nederland pleit onder andere Albert Heijn voor Europese verplichting

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in...

De Franse supermarktketen Carrefour voert de druk op en wil dat alle merkleveranciers de Nutri-Score op hun verpakking zetten. Ondertussen vraagt in Nederland een coalitie met onder andere Albert Heijn de staatssecretaris voor een Europese verplichting van het logo.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie:...

De Nederlandse Vereniging van de Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) plaatst sinds donderdag in grote landelijke dagbladen advertenties waarin wordt uitgelegd dat de sector in Nederland te weinig waardering krijgt. "En dat is best vreemd als je beseft dat vlees voedzaam is, dat Nederland tot de koplopers behoort qua productie en verwerking, en dat nagenoeg iedereen vlees eet."

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.