Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.
Novel Foods
Productontwikkeling op gebied van voeding gaat enorm snel; denk bijvoorbeeld aan gecultiveerd vlees en vis, ingrediënten op basis van insecten, producten verkregen met toepassing van fermentatietechnieken. Sommige producten moeten eerst worden goedgekeurd voor introductie op de markt, dan spreken we van ‘novel foods.’ Hoe kan de industrie nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen terwijl de wetgeving steeds verandert of juist niet snel genoeg verandert?
Issues en obstakels bij Novel Foods aanvraag
Karin Verzijden van Axon Advocaten begint deze sessie op het Food Law Event met de huidige stand van zaken rondom ingediende en goedgekeurde novel food aanvragen. Vervolgens gaat zij in gesprek met Marloes Martens, product manager human nutrition bij Ynsect. Dit bedrijf kreeg in januari 2023 een goedkeuring voor hele ingrediënten van de buffalo meelworm. Hoe ging dit traject in z'n werk? Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? En hoe verloopt de communicatie met de European Food and Safety Authority (EFSA)? Welke tips heeft Martens voor andere voedselproducenten die zo’n traject overwegen?
Verschillende productcategorieën Novel Foods
Verzijden en Martens bespreken tijdens deze sessie de acties die voedingsproducenten moeten ondernemen om een novel foods aanvraag te doen. Martens vertelt voor welke productcategorieën Ynsect deze goedkeuring heeft verkregen en waarom de keuze is gemaakt voor deze specifieke categorieën. Ze licht ook toe wat de startup moest doen om de aanvragen voor verschillende productcategorieën goedgekeurd te krijgen.
Allergische reacties?
Ynsect maakt dus voedingsmiddelen van de buffalo meelworm, een insect. Dit kan eventuele allergische reacties oproepen bij consumenten. Moet Ynsect verplicht vermelden dat de ingrediënten eventuele allergische reacties kunnen veroorzaken? Hoe ziet zo’n eventuele verplichting eruit en houdt Ynsect zelf gegevens bij over deze mogelijke allergische reacties?
Wat kost het meeste tijd?
Op 1 januari 2018 werd de huidige novel foods wetgeving van toepassing. De rechtsvoorganger van Ynsect (toen nog Protifarm) diende op deze datum als een van de eersten haar novel foods dossier in bij de Europese Commissie. Toch kreeg Ynsect pas vijf jaar later goedkeuring voor het gebruik van de buffalo meelwormen in voedingsmiddelen. Waarom duurde dit traject zo lang en kan het ook sneller (spoiler alert: jazeker!)? Waar ging de meeste tijd inzitten? Wat zou Martens met de kennis van nu anders doen als ze terugkijkt op dit traject? Leer tijdens deze sessie alles over novel foods aanvragen en krijg tips van Martens over hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Sprekers Novel Foods
Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.
De tweede spreker is Marloes Martens. Zij is product manager human nutrition bij Ynsect (voorheen Protifarm). Bekijk het LinkedIn profiel van Marloes Martens.