Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces

Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Karin Verzijden en Marloes Martens meer over het reilen en zeilen van een Novel Foods aanvraag

Sommige nieuwe voedingsmiddelen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij op de markt gebracht mogen worden. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n 'novel foods' aanvraag? Wat zijn de issues en obstakels? Tijdens het Food Law Event op 6 juni gaan Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) in gesprek. Wat zou Martens anders doen met de kennis van nu? En wat zijn haar tips voor bedrijven die een novel foods aanvraag overwegen?

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Novel Foods

Productontwikkeling op gebied van voeding gaat enorm snel; denk bijvoorbeeld aan gecultiveerd vlees en vis, ingrediënten op basis van insecten, producten verkregen met toepassing van fermentatietechnieken. Sommige producten moeten eerst worden goedgekeurd voor introductie op de markt, dan spreken we van ‘novel foods.’ Hoe kan de industrie nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen terwijl de wetgeving steeds verandert of juist niet snel genoeg verandert?

Issues en obstakels bij Novel Foods aanvraag

Karin Verzijden van Axon Advocaten begint deze sessie op het Food Law Event met de huidige stand van zaken rondom ingediende en goedgekeurde novel food aanvragen. Vervolgens gaat zij in gesprek met Marloes Martens, product manager human nutrition bij Ynsect. Dit bedrijf kreeg in januari 2023 een goedkeuring voor hele ingrediënten van de buffalo meelworm. Hoe ging dit traject in z'n werk? Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? En hoe verloopt de communicatie met de European Food and Safety Authority (EFSA)? Welke tips heeft Martens voor andere voedselproducenten die zo’n traject overwegen? 

Verschillende productcategorieën Novel Foods

Verzijden en Martens bespreken tijdens deze sessie de acties die voedingsproducenten moeten ondernemen om een novel foods aanvraag te doen. Martens vertelt voor welke productcategorieën Ynsect deze goedkeuring heeft verkregen en waarom de keuze is gemaakt voor deze specifieke categorieën. Ze licht ook toe wat de startup moest doen om de aanvragen voor verschillende productcategorieën goedgekeurd te krijgen.

Allergische reacties?

Ynsect maakt dus voedingsmiddelen van de buffalo meelworm, een insect. Dit kan eventuele allergische reacties oproepen bij consumenten. Moet Ynsect verplicht vermelden dat de ingrediënten eventuele allergische reacties kunnen veroorzaken? Hoe ziet zo’n eventuele verplichting eruit en houdt Ynsect zelf gegevens bij over deze mogelijke allergische reacties?

Wat kost het meeste tijd?

Op 1 januari 2018 werd de huidige novel foods wetgeving van toepassing. De rechtsvoorganger van Ynsect (toen nog Protifarm) diende op deze datum als een van de eersten haar novel foods dossier in bij de Europese Commissie. Toch kreeg Ynsect pas vijf jaar later goedkeuring voor het gebruik van de buffalo meelwormen in voedingsmiddelen. Waarom duurde dit traject zo lang en kan het ook sneller (spoiler alert: jazeker!)? Waar ging de meeste tijd inzitten? Wat zou Martens met de kennis van nu anders doen als ze terugkijkt op dit traject? Leer tijdens deze sessie alles over novel foods aanvragen en krijg tips van Martens over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Sprekers Novel Foods

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Karin Verzijden, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.

De tweede spreker is Marloes Martens. Zij is product manager human nutrition bij Ynsect (voorheen Protifarm). Bekijk het LinkedIn profiel van Marloes Martens.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Voor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock
Wetgeving

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by VeoliaVoor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees 7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.
Wetgeving

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Hoe borg je voedselveiligheid in E-commerce? Richtlijn voor last-mile distributie moet duidelijkheid geven
  2. Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore
  3. Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'
  4. Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd regelmatig besmet zijn
  5. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
  6. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  7. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  8. Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst
  9. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
  10. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
  1. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  2. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  3. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  4. Productinnovaties mei: Verse salades met gegrilde groenten
  5. Voor abonnees5 tips van doorgewinterde professionals voor nieuwe kwaliteitsmanagers
  6. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  7. FAVV ziet reeks voedselveiligheidsrisico's bij visafslag in Oostende
  8. Wereldwijde voedselprijzen stijgen voor het eerst in jaar tijd
  9. Voor abonnees11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten
  10. Zoet eiwit krijgt GRAS-status