Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie

Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
Tijdens het Food Law Event op 6 juni worden de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 uitgebreid behandeld

Als onderdeel van de Farm to Fork strategie zijn er verschillende voorstellen voor het wijzigen van Verordening 1169/2011. Ken jij Verordening 1169/2011 maar ben je benieuwd wat er precies gaat veranderen? En wat dit betekent voor de voedingsindustrie? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Jasmin Buijs (Axon Advocaten) meer over de wijzigingen. Berend Eberson (Grünten) legt uit wat de veranderingen kunnen betekenen voor de industrie.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Wijzigingen 1169/2011

Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met verschillende voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011 in de zogenaamde Impact Assessment. Hierin staan voorgestelde wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en de herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (THT en TGT).

Gevolgen voor voedingsindustrie

Weet jij hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit maar ben je benieuwd naar de aangekondigde wijzigingen? Dan is dit de sessie voor jou. Tijdens deze sessie op het Food Law Event gaan we meteen de diepte in. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen voor Vo. 1169/2011 en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de voorgestelde wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Voedselkeuzelogo en houdbaarheidsdata

Bij elk van de voorstellen heeft de Europese Commissie in de Impact Assessment een aantal opties voorgelegd. Denk hierbij aan verplichte of vrijwillige Front-of-Pack etikettering, diverse vormen van hoe het Front-of-Pack label eruit zou kunnen zien, het in het geheel verwijderen van de THT datum of deze enkel schrappen voor bepaalde producten en zo nog meerdere opties. Jasmin Buijs zal deze verschillende opties binnen het juridische kader in kaart brengen.

Voorkeuren en haalbaarheid 1169/2011

Daarna gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij ze de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Welke opties zijn volgens Eberson het meest gewenst voor de voedingsindustrie? En welke opties zijn het beste volgens de zaal? Discussieer mee over de verschillende opties. Mocht de Europese Commissie tegen 6 juni een definitieve keuze hebben gemaakt, wordt dit wetgevingsvoorstel uiteraard besproken.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Jasmin Buijs.

De tweede spreker is Berend Eberson. Hij is oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Bekijk het LinkedIn profiel van Berend Eberson.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.