Perslucht reinigen? Houd rekening met de drie B's

Perslucht reinigen? Houd rekening met de drie B's

Perslucht wordt in veel toepassingen in de voedselindustrie gebruikt. Contaminatie van perslucht kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van een product. Omdat het onderwerp perslucht bij veel bedrijven echter een ondergeschoven kindje is, wijst BEKO Technologies graag op het belang van goede kwaliteit perslucht.

Sara Deckers is specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies. Het familiebedrijf richt zich met name op het fabriceren en leveren van persluchtbehandelingssystemen. “Perslucht is niets anders dan lucht die door een compressor is samengeperst en vervolgens door een leiding wordt geleid. Alles wat na de compressor komt, nemen wij voor onze rekening, zoals filtratie, droging en meettechniek. Aanwezige vervuiling in de leidingen proberen we zo te meten en weg te nemen."

Perslucht kan best wat vervuilende elementen bevatten, want het is gewoon lucht die uit de omgeving komt. "Zo kunnen er pollen, bacteriën, olie en stof in zitten. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. Aangezien in de voedselindustrie perslucht vaak wordt gebruikt om producten schoon te blazen of te transporteren, moet die lucht natuurlijk zo schoon mogelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lucht die wordt gebruikt om ijs luchtig te maken, vervuild is. Of dat lucht die poeder door leidingen moet blazen vochtig is.”

De algemene richtlijnen voor persluchtkwaliteit zijn breed maar simpel: contaminatie door perslucht mag niet”

Lucht moet schoon zijn

BEKO Technologies levert applicaties waardoor bedrijven zeker weten dat de perslucht die zij gebruiken ook echt schoon is. “De algemene richtlijnen voor persluchtkwaliteit zijn breed maar simpel: contaminatie door perslucht mag niet. Wij vertalen deze en andere richtlijnen naar cijfers, naar kwaliteitsklassen: in welke mate moet de perslucht stofvrij, droog en/of olievrij zijn om besmetting te voorkomen? Samen met de klant bespreken we de gewenste kwaliteitsklasse, om te bepalen welke apparatuur het bedrijf nodig heeft om de perslucht naar hun individuele eisen te optimaliseren.”

De drie B’s

Deckers wijst bedrijven op de drie ‘B’s’ die BEKO Technologies levert: benchmarking, behandeling en bewaking. Een stukje bewustwording van risico’s is echter de basis waar het mee begint, zegt Deckers. “Veel bedrijven werken ermee maar denken er niet over na wat er op het spel staat als perslucht niet in orde is. Daarom is het belangrijk een nulmeting te doen aan de hand van een Air Quality Audit, een benchmark waarmee je kijkt wat de kwaliteit van jouw perslucht precies is."

"We werken daarbij volgens ISO 8573.1, een richtlijn met eisen voor de veiligheid van perslucht. Vervolgens ga je aan de hand van de uitkomsten aan de slag met de behandeling. Stel dat er uit de benchmark komt dat de lucht droger moet zijn, dan kunnen wij daar het juiste product bij leveren. Je doet daarna weer een meting en vervolgens bewaak je de kwaliteit van je perslucht met die nieuwe uitkomsten ernaast.”

Focus

BEKO Technologies’ kracht ligt vooral in de focus op de behandeling en bewaking, aldus Deckers. “Het is niet voldoende om een goede compressor te hebben. Dat is geen garantie dat je perslucht op orde is. Met onze kennis en diensten zorgen we dat alles wat na die compressor gebeurt, ook veilig en schoon is.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.