Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering
BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Het is daarom extra belangrijk de kwaliteit van je perslucht in de gaten te houden, zegt Sara Deckers van BEKO Technologies. Perslucht speelt een belangrijke rol in de voedingsmiddelenindustrie. Het blaast namelijk de leidingen schoon waardoor allerlei voedingsingrediënten worden vervoerd. Perslucht wordt echter niet alleen gebruikt om leidingen schoon te blazen, maar ook transportbanden. Het kan zelfs ook in een product worden gestoten zoals bij de productie van ijs. Door die uiteenlopende toepassingen kan het in contact komen met het product. Het is daarom erg belangrijk dat de leidingen schoon blijven, de kwaliteit van de perslucht is dan ook essentieel. Is de lucht niet schoon genoeg, dan ontstaan er allerlei besmettingsrisico’s.

“Door de klimaatverandering wijzen wij erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt”, aldus Deckers. “Perslucht komt namelijk van buiten. Hoe viezer die buitenlucht, hoe lager de kwaliteit van de perslucht. Maar denk ook aan de temperatuur van de buitenlucht. We krijgen in Nederland bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreem koud weer in de winter, met als gevaar dat er meer condensatie optreedt in het leidingwerk, met alle risico’s van dien.”

Ondergeschoven kindje

Bij veel bedrijven is perslucht een ondergeschoven kindje. Men zorgt wel voor een goede compressor en een filter en droger, maar veel verder dan dat gaat het vaak niet, ziet Deckers in de praktijk. “Ik hoor vaak dat mensen zich niet realiseren dat perslucht in contact kan komen met hun product. Dat terwijl ze perslucht gebruiken om hun transportbanden schoon te blazen, en in chocoladefabriek zag ik dat er nozzels gebruikt werden bij de productie die malletjes met perslucht schoon blazen. Veel duidelijker dan dat kan toch niet."

Door de klimaatverandering wijst BEKO Technologies erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt.
Door de klimaatverandering wijst BEKO Technologies erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt.

"Ook zijn er bedrijven die weliswaar prima apparatuur hebben volgens een hoge veiligheidsclassificatie en een goede compressor, maar toch te weinig aandacht besteden aan het leidingwerk", vervolgt Deckers. "Verderop in de leidingen kunnen tevens besmettingsrisico’s of zelfs lekkages ontstaan. Daar komt bij dat niet alle type drogers de juiste zijn en filters worden niet jaarlijks vervangen. Daardoor kunnen bacteriën gedijen in het vochtige en warme leidingwerk."

Daardoor kunnen bacteriën gedijen in het vochtige en warme leidingwerk”

Het meten van je huidige toestand van het leidingwerk en de kwaliteit van de perslucht zorgt volgens Deckers voor een goed beeld van wat er eventueel aan maatregelen nodig is. "Wij gebruiken daarvoor ISO 8573-1 en letten dan vooral op olie en oliedamp, vochtgehalte en stofdeeltjes. De uitkomsten zijn vervolgens te verdelen in verschillende klassen die in deze norm zijn vastgelegd. De norm is een soort benchmark die je kunt gebruiken voor een nulmeting, en vanuit daar kun je gaan kijken welke verdere stappen eventueel nodig zijn om een veilig product te maken.”

Bewustzijn groeit langzaam

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht met eigen mensen. “Die leiden we zelf op. Ze weten precies waar ze op moeten letten en kunnen bij de klant duidelijk aangeven wat er eventueel nodig is om de situatie te verbeteren. Als ze er in een vroeg stadium bij zijn kan dat veel kosten schelen omdat te nemen maatregelen dan minder ingrijpend zijn. Maar wacht een bedrijf heel lang met persluchtcontrole en is de aandacht voor perslucht in die periode miniem geweest, dan kan het zomaar een hoop geld kosten. En dat wil je uiteraard niet. We zien al dat grote retailers eisen stellen aan hun klanten wat betreft classificatie van perslucht. Als ze daar niet aan kunnen voldoen, mogen ze simpelweg niet meer leveren. Het belang van goede kwaliteit perslucht wordt dus al breder omarmd en dat is goed om te zien.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.