Het is daarom extra belangrijk de kwaliteit van je perslucht in de gaten te houden, zegt Sara Deckers van BEKO Technologies. Perslucht speelt een belangrijke rol in de voedingsmiddelenindustrie. Het blaast namelijk de leidingen schoon waardoor allerlei voedingsingrediënten worden vervoerd. Perslucht wordt echter niet alleen gebruikt om leidingen schoon te blazen, maar ook transportbanden. Het kan zelfs ook in een product worden gestoten zoals bij de productie van ijs. Door die uiteenlopende toepassingen kan het in contact komen met het product. Het is daarom erg belangrijk dat de leidingen schoon blijven, de kwaliteit van de perslucht is dan ook essentieel. Is de lucht niet schoon genoeg, dan ontstaan er allerlei besmettingsrisico’s.
“Door de klimaatverandering wijzen wij erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt”, aldus Deckers. “Perslucht komt namelijk van buiten. Hoe viezer die buitenlucht, hoe lager de kwaliteit van de perslucht. Maar denk ook aan de temperatuur van de buitenlucht. We krijgen in Nederland bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreem koud weer in de winter, met als gevaar dat er meer condensatie optreedt in het leidingwerk, met alle risico’s van dien.”
Ondergeschoven kindje
Bij veel bedrijven is perslucht een ondergeschoven kindje. Men zorgt wel voor een goede compressor en een filter en droger, maar veel verder dan dat gaat het vaak niet, ziet Deckers in de praktijk. “Ik hoor vaak dat mensen zich niet realiseren dat perslucht in contact kan komen met hun product. Dat terwijl ze perslucht gebruiken om hun transportbanden schoon te blazen, en in chocoladefabriek zag ik dat er nozzels gebruikt werden bij de productie die malletjes met perslucht schoon blazen. Veel duidelijker dan dat kan toch niet."
"Ook zijn er bedrijven die weliswaar prima apparatuur hebben volgens een hoge veiligheidsclassificatie en een goede compressor, maar toch te weinig aandacht besteden aan het leidingwerk", vervolgt Deckers. "Verderop in de leidingen kunnen tevens besmettingsrisico’s of zelfs lekkages ontstaan. Daar komt bij dat niet alle type drogers de juiste zijn en filters worden niet jaarlijks vervangen. Daardoor kunnen bacteriën gedijen in het vochtige en warme leidingwerk."
Het meten van je huidige toestand van het leidingwerk en de kwaliteit van de perslucht zorgt volgens Deckers voor een goed beeld van wat er eventueel aan maatregelen nodig is. "Wij gebruiken daarvoor ISO 8573-1 en letten dan vooral op olie en oliedamp, vochtgehalte en stofdeeltjes. De uitkomsten zijn vervolgens te verdelen in verschillende klassen die in deze norm zijn vastgelegd. De norm is een soort benchmark die je kunt gebruiken voor een nulmeting, en vanuit daar kun je gaan kijken welke verdere stappen eventueel nodig zijn om een veilig product te maken.”
Bewustzijn groeit langzaam
BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht met eigen mensen. “Die leiden we zelf op. Ze weten precies waar ze op moeten letten en kunnen bij de klant duidelijk aangeven wat er eventueel nodig is om de situatie te verbeteren. Als ze er in een vroeg stadium bij zijn kan dat veel kosten schelen omdat te nemen maatregelen dan minder ingrijpend zijn. Maar wacht een bedrijf heel lang met persluchtcontrole en is de aandacht voor perslucht in die periode miniem geweest, dan kan het zomaar een hoop geld kosten. En dat wil je uiteraard niet. We zien al dat grote retailers eisen stellen aan hun klanten wat betreft classificatie van perslucht. Als ze daar niet aan kunnen voldoen, mogen ze simpelweg niet meer leveren. Het belang van goede kwaliteit perslucht wordt dus al breder omarmd en dat is goed om te zien.”
Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.