Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Bas van de Velden, Head of Data Science bij Wageningen Food Safety Research komt naar het Food Safety Event op 19 november.
Bas van de Velden, Head of Data Science bij Wageningen Food Safety Research komt naar het Food Safety Event op 19 november.

Op dinsdag 19 November 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Bas van de Velden, Head of Data Science bij Wageningen Food Safety Research, je meenemen in de mogelijke toepassingen van Artificial Intelligence (AI) op het gebied van voedselveiligheid. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is een pionier op dit gebied. Deze instelling past AI al toe in verschillende projecten om voedselveiligheidsrisico's te identificeren en te beoordelen. Ook voedingsbedrijven zoeken naar manieren om opkomende risico's in de voedselketen beter te begrijpen en aan te pakken. Het gebruik van AI, biedt ook de fabrikanten nieuwe mogelijkheden.


AI systemen halen inzichten uit bedrijfsdata zonder de gevoelige data zelf prijs te geven. Als bedrijven dit vertrouwen krijgen, kunnen er significante vooruitgangen worden geboekt in de strijd tegen voedselveiligheidsrisico’s”
— Bas van der Velden - Head of Data Science bij Wageningen Food Safety Research

Toepassingen

In een eerder verschenen podcast op VMT wijdt Van de Velden al uit over de potentiële rol van AI op het gebied van voedselveiligheid. AI tooling heeft de potentie om de wijze waarop we voedselveiligheidsrisico’s in kaart brengen aanzienlijk te transformeren, en de risicoanalyse misschien zelfs wel volledig uit handen te nemen. Tijdens zijn presentatie op het Food Safety Event borduurt Van de Velden voort op het onderwerp en vertelt hij meer over de mogelijke toepassingen van AI en de wijze waarop Wageningen Food Safety Research dit nu al in praktijk brengt. Volgens Bas kunnen bedrijven ook nu al significante vooruitgangen boeken in de strijd tegen voedselveiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld bij het analyseren van lab resultaten.

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Safety Event?   Bekijk hier het hele programma en meld je aan.

foto: shutterstock

RCC: Tefal misleidt over 'voedselveilige pannen' met PFAS

Tefal misleidt consumenten over de antiaanbaklaag op hun pannen, zo concludeert de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens Tefal zijn de pannen '100%...

Foto: Food Safety News

Meer dan 150 patiënten in dodelijke uitbraak door microdosingproducten

Er komen steeds meer patiënten bij in een uitbraak van ziekten die te wijten zijn aan consumptie van microdosingproducten van het merk Diamond...

Foto: screenshot Animal Rights

Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag doorzoekingen gedaan bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse...

Foto: Pixabay

Appelsap teruggeroepen vanwege arseen

In de Verenigde Staten is een grootschalige recall van appelsap gaande. Het product zou anorganisch arseen bevatten.

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Hoe moet de voedingsindustrie nou omgaan met de nieuwe actielimieten die de NVWA sinds 1 januari op MOAH hanteert terwijl er nieuwe Europese...

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar...

Foto: Pixabay

Milkshakes in verzorgingshuizen besmet met Yersinia

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een...

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...