Wat heeft de voedselindustrie aan de ontwikkelingen bij Codex Alimentarius?
Tijdens het Food Safety Event op 19 november zal de Codex Alimentarius centraal staan. De Codex, waarvoor het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur het secretariaat voert, is belangrijk bij het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd.
In deze presentatie gaan we in op de achtergrond van de Codex Alimentarius en hoe verenigingen en bedrijven, zij het beperkt, invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Vervolgens duiken we dieper in op de relevantie van Codex voor Nederlandse en Vlaamse voedselfabrieken, waarbij we een brug slaan naar HACCP, dat zijn oorsprong vindt in de Codex. Voor voedselveiligheidsprofessionals is het ook belangrijk om te weten hoe de praktische implementatie van Codex-richtlijnen in de Nederlandse situatie verloopt, ook gezien de sterke verwevenheid van Europese wetgeving.
Tot slot bespreken we het gebruik van Codex-richtlijnen in risicobeheer, waarbij we kort stilstaan bij risk assessment, risk management en risk communication.
Spreker: Dr. M. (Marie-Ange) Delen, Coordinator Codex Alimentarius bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)
Steeds meer voedingsbedrijven zoeken naar manieren om opkomende risico's in de voedselketen beter te begrijpen en aan te pakken. Het gebruik van Artificial Intelligence (AI), biedt nieuwe mogelijkheden om complexe gegevens te analyseren en inzichten te krijgen in potentiële of opkomende voedselveiligheidsrisico's. Maar denk ook aan microscopisch onderzoek dat kan worden versneld met AI. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is een pionier op dit gebied, waarbij AI wordt toegepast in verschillende projecten om voedselveiligheidsrisico's te identificeren en te beoordelen. Bas van der Velden, Head of Data Science is een expert in AI en Deep Learning en neemt je mee in de mogelijkheden.
Spreker: Bas van der Velden, Head of Data Science bij Wageningen Food Safety Research
1A - Kennis - Duurzaamheid: Duurzaamheid, borging en verificatie in de productieketen
1B - Kennis - Voedselveiligheid: Food Safety by Design: Digitale Tool voor Veiligheid en Houdbaarheid in Voedselproductieprocessen
1C - Persoonlijke ontwikkeling - Voedselveiligheid: Effectief leiderschap in crisismanagement
1D - Ronde Tafel Sessie: Water in de Levensmiddelenindustrie: Duurzaamheid en microbiologische veiligheid
2A - Kennis - Wetgeving: Regels zijn regels, of toch niet? De rol van pseudoregelgeving in de levensmiddelensector
2B - Persoonlijke ontwikkeling - Duurzaamheid: De Rol van de Kwaliteitsmanager bij CO2-equivalent Footprintberekeningen van Voedingsmiddelen
2C - Kennis - Voedselveiligheid: Meldplicht NVWA; dilemma's en oplossingen
2D - Ronde Tafel Sessie - Voedselveiligheid: Minder vocht in productie is meer voedselveiligheid
3A - Kennis - Voedselveiligheid: Ongewenste contaminanten en authenticiteit
3B - Kennis - Certificering: Halal-certificering in de voedselindustrie
3C - Kennis - Innovatie: AI en de predictie van mycotoxines
Deze paneldiscussie gaat over de dynamiek tussen certificerende instellingen en voedingsbedrijven en de (gewenste) toekomst daarvan. Terwijl certificeringen cruciaal zijn voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit, roepen ze in de voedingsindustrie ook vaak vragen op over doorgeschoten regelgeving.
Tijdens deze discussie zullen verschillende certificerende instanties, QA-professionals en experts aanschuiven om hun inzichten te delen. Belangrijke onderwerpen zijn: het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid, het meetbaar maken en bevorderen van een voedselveiligheidscultuur en het vinden van een balans tussen duurzame en veilige voedselproductie en werkbare certificeringsprocessen en auditdruk.
Sprekers: Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & Ijsbrand Velzeboer (Scienta Nova)
Nog meer info?Contactpersoon events |
------------------ |
Profileren?Contactpersoon partnerships |