Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'
De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

Vleminckx is applicatiespecialist bij Elscolab op de afdeling Analyzers. Hij weet alles van pH-metingen en is enthousiast over de mogelijkheden die de nieuwe elektrode biedt. “pH-meting is eigenlijk niets anders dan het meten van de zuurtegraad van een product. Dat kan melk, yoghurt, saus of bier zijn. In alles wat enigszins vloeibaar is, wordt in de voedingsmiddelenindustrie pH gemeten. De pH is een belangrijke kwaliteitsindicator.”

Glaselektrode als standaard

Het meten van de pH-waarde gebeurt de afgelopen honderd jaar met een glaselektrode, want het kan eigenlijk niet anders, zo is de gedachte. “En glas is breekbaar, dus gebruiken we het niet in processen in de voedingsindustrie. Je wilt natuurlijk niet dat in voedingsmiddelen glas terechtkomt, het potje babyvoeding is daarvan wel het meest klassieke voorbeeld. Fabrikanten proberen met alternatieven als ISFET- en emaillen sensoren een oplossing te vinden. Tot nu toe zonder veel succes.”

De sensor blijft stabiel na tientallen keren reinigen, ook na veelvuldige CIP-cyli.
De sensor blijft stabiel na tientallen keren reinigen, ook na veelvuldige CIP-cyli.

Vooral de beperkte bestendigheid van ISFET-sensoren tegen reiniging, CIP (Cleaning In Place), heeft volgens Vleminckx de grote doorbraak tegengehouden. “Tijdens dat proces worden alle wetted-parts in de keten doorgespoeld met water en chemische reinigingsmiddelen. De ISFET-elektrode is daar niet goed tegen bestand en moet daardoor binnen enkele malen vervangen worden. Bij sommige producten wordt er meerdere keren per dag zo’n CIP-reiniging doorgevoerd, dus dan kun je uitrekenen hoe vaak de elektrode vervangen moet worden.” In hetzelfde bedje is de emaillen oplossing. “Die is allereerst een tienvoud duurder dan de ISFET-elektrode, dus eigenlijk daarmee al een budgettaire beperking voor de industrie.”

Voor het eerst in honderd jaar is er nu een elektrode die niet op glas is gebaseerd maar een composiet is, die onbreekbaar is, bestand tegen CIP-reiniging en die tegelijkertijd voldoet aan alle hygiëne-eisen van de voedingsindustrie”

Mettler Toledo heeft nu een nieuw product ontwikkeld om de pH-waarde te meten, dat niet van glas is maar wel degelijk food-safe en ook nog eens lang meegaat. Boels en Vleminckx noemen de InPro X1 HLS inline pH-sensor dan ook niets minder dan een revolutie. “Voor het eerst in honderd jaar is er nu een elektrode die niet op glas is gebaseerd maar een composiet is, die onbreekbaar is, bestand tegen CIP-reiniging en die tegelijkertijd voldoet aan alle hygiëne-eisen van de voedingsindustrie.”

Innovatieve pH-meettechnologie in de InPro X1-tip in vergelijking met traditionele pH-glaselektroden.
Innovatieve pH-meettechnologie in de InPro X1-tip in vergelijking met traditionele pH-glaselektroden.

De nieuwe X1 kan tot wel vijftig keer gereinigd worden zonder te worden vervangen, zo betuigt Boels. “Bij onze eerste testen bij klanten zagen we al dat er ook nauwelijks drift op zat, de nauwkeurigheid en meetzekerheid bleven bijzonder hoog. Eigenlijk waren wij ook enorm verbaasd over hoe goed de sensor is. Daar komt nog eens bij dat bedrijven dus veel langer door kunnen gaan met hun productieproces zonder tijdrovende kalibraties of zelfs erger; de vervanging van de sensor.” Aan het meetprincipe zelf verandert niets, verklaart Vleminckx. “De techniek is exact dezelfde als in de oude situatie. Iedereen weet dus precies hoe je ermee om moet gaan.”

Simpele rekensom

De nieuwe sensor is inmiddels op de markt. “Er zijn al enkele grote, bekende voedingsbedrijven die ermee werken. Tot volle tevredenheid!”, zegt Boels. “Dit product gaat de voedingsindustrie veranderen. Bedrijven hoeven geen laboratoriummetingen meer te doen, maar kunnen inline gaan meten. Dat levert veel tijdwinst op. Bovendien gaan de kwaliteit en het rendement van de processen omhoog door de meet-optimalisatie van de nieuwe sensor. Door middel van een inline pH-meting kan je met volle zekerheid  veel meer product draaien op jaarbasis. Dan is de rekensom voor de industrie denk ik snel gemaakt”, zegt Boels.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Elscolab NV.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. Is het norovirus eventueel de oorzaak?

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers, plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.