Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

“De Micronox, een product van Normec Kalsbeek, maakt micro-organismen en ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk middels anodische oxidatie”, aldus Henk van der Laan, Business Development Manager bij het bedrijf. “Hierbij worden water en zout geëlektrolyseerd waarna een krachtig desinfectiemiddel ontstaat: KALCOOL HYPO.

Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar”

KALCOOL HYPO wordt toegevoegd aan het schoonmaakwater en is op basis van vrij chloor. Het is een vorm van chloor die oxideert wanneer het in aanraking komt met vervuiling of micro-organismen. Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar.”

Schoonmaakwater kan bron van besmettingen zijn

Hygiëne en voedselveiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En schoonmaken blijft, zeker in de voedingsmiddelenindustrie, een vak apart. “Men maakt bijvoorbeeld productiehallen schoon via protocollen, maar het schoonmaakwater zelf wordt vaak niet gedesinfecteerd en kan een bron van besmettingen zijn.”

Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.
Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.

De Micronox vertegenwoordigt een van de optimalisatiemogelijkheden binnen de protocollen, waarbij één van die verbeteringen het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf is. “Het schoonmaakprotocol in combinatie met de KALCOOL HYPO zorgt ervoor dat de groei van legionella, biofilm en andere bacteriën en micro-organismen op eenvoudige en verantwoorde wijze worden geëlimineerd.”

Meten is weten

En dat het effectief is, bleek uit een pilot die Normec Kalsbeek deed bij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. “Gedurende 35 dagen namen we dagelijks een swab van de oppervlakken en vloeren. Hier troffen we meermaals Listeria aan, een bacterie die vaak voorkomt bij voedselproductie, ondanks dat het volgens de bestaande richtlijnen werd schoongemaakt. Na de 35 dagen installeerden we de Micronox en namen we opnieuw 35 dagen een swab van dezelfde plek. Het onderzoek liet zien dat er na optimalisatie van het systeem geen Listeria meer werd aangetroffen. Ook daalde het kiemgetal significant na ingebruikname.”

Geheel op maat

Bij het installeren van de Micronox is er geen grote verbouwing nodig, zelfs geen productiestop. “Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk. Hierdoor is het makkelijk in onderhoud en zijn er lage operationele kosten.”

Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk”

Het systeem wordt op maat gemaakt en als wandpaneel of op een frame gemonteerd. Het is een compacte controlekast met touchscreen, één of meer ingebouwde elektrolysecellen, doseerpompen en een automatisch controle- en alarmbeheersysteem. “Ook op het gebied van desinfectie en capaciteit, stemmen we het geheel af op de wensen van de klant. Zo het systeem altijd optimaal presteert.”

Desinfectiemiddel van de toekomst

De Micronox is bij uitstek geschikt voor bedrijfs- en proceswaterinstallaties, zoals de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de agrarische sector, koeltorensystemen en zelfs zwembaden. Door het desinfectiesysteem is er geen blootstelling meer aan gevaarlijke chemicaliën, wordt de kans op besmette voedingsmiddelen beperkt en wordt daarmee imagoschade voorkomen. “Wat ons betreft is KALCOOL HYPO hét water- en oppervlakte desinfectiemiddel van de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door Normec Kalsbeek.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.