Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

“De Micronox, een product van Normec Kalsbeek, maakt micro-organismen en ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk middels anodische oxidatie”, aldus Henk van der Laan, Business Development Manager bij het bedrijf. “Hierbij worden water en zout geëlektrolyseerd waarna een krachtig desinfectiemiddel ontstaat: KALCOOL HYPO.

Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar”

KALCOOL HYPO wordt toegevoegd aan het schoonmaakwater en is op basis van vrij chloor. Het is een vorm van chloor die oxideert wanneer het in aanraking komt met vervuiling of micro-organismen. Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar.”

Schoonmaakwater kan bron van besmettingen zijn

Hygiëne en voedselveiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En schoonmaken blijft, zeker in de voedingsmiddelenindustrie, een vak apart. “Men maakt bijvoorbeeld productiehallen schoon via protocollen, maar het schoonmaakwater zelf wordt vaak niet gedesinfecteerd en kan een bron van besmettingen zijn.”

Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.
Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.

De Micronox vertegenwoordigt een van de optimalisatiemogelijkheden binnen de protocollen, waarbij één van die verbeteringen het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf is. “Het schoonmaakprotocol in combinatie met de KALCOOL HYPO zorgt ervoor dat de groei van legionella, biofilm en andere bacteriën en micro-organismen op eenvoudige en verantwoorde wijze worden geëlimineerd.”

Meten is weten

En dat het effectief is, bleek uit een pilot die Normec Kalsbeek deed bij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. “Gedurende 35 dagen namen we dagelijks een swab van de oppervlakken en vloeren. Hier troffen we meermaals Listeria aan, een bacterie die vaak voorkomt bij voedselproductie, ondanks dat het volgens de bestaande richtlijnen werd schoongemaakt. Na de 35 dagen installeerden we de Micronox en namen we opnieuw 35 dagen een swab van dezelfde plek. Het onderzoek liet zien dat er na optimalisatie van het systeem geen Listeria meer werd aangetroffen. Ook daalde het kiemgetal significant na ingebruikname.”

Geheel op maat

Bij het installeren van de Micronox is er geen grote verbouwing nodig, zelfs geen productiestop. “Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk. Hierdoor is het makkelijk in onderhoud en zijn er lage operationele kosten.”

Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk”

Het systeem wordt op maat gemaakt en als wandpaneel of op een frame gemonteerd. Het is een compacte controlekast met touchscreen, één of meer ingebouwde elektrolysecellen, doseerpompen en een automatisch controle- en alarmbeheersysteem. “Ook op het gebied van desinfectie en capaciteit, stemmen we het geheel af op de wensen van de klant. Zo het systeem altijd optimaal presteert.”

Desinfectiemiddel van de toekomst

De Micronox is bij uitstek geschikt voor bedrijfs- en proceswaterinstallaties, zoals de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de agrarische sector, koeltorensystemen en zelfs zwembaden. Door het desinfectiesysteem is er geen blootstelling meer aan gevaarlijke chemicaliën, wordt de kans op besmette voedingsmiddelen beperkt en wordt daarmee imagoschade voorkomen. “Wat ons betreft is KALCOOL HYPO hét water- en oppervlakte desinfectiemiddel van de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door Normec Kalsbeek.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.