Gesponsord

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment producten en productielijnen die door elkaar heen lopen, is zonering en het voorkomen van kruisbesmetting cruciaal.

Om de hygiëne nog verder te optimaliseren, zocht Elite naar oplossingen. Via een ander bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kwamen ze in contact met Flexxolutions en hun Flexxomat, een desinfecterende mat die automatisch desinfecteert.

Hygiëne is van essentieel belang in de dagelijkse operatie van Elite. Zo wegen ze zelf kruiden en specerijen af voor mengsels, waarbij ze te maken krijgen met allergenen en hygiënische procedures. Ook werkt het bedrijf veel met rauw vlees dat uiteindelijk gegaard wordt, wat strakke hygiëneregels vereist. De verschillende productiestromen gaan uiteindelijk allemaal door dezelfde uitgang naar buiten, wat overlap en risico’s op besmetting creëert.

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet”

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet. Ze zochten daarom naar oplossingen om de hygiëne te verbeteren. Zo kwam het bedrijf in contact met Flexxolutions, die met hun desinfecterende matten uitkomst bleek te bieden. De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden. Bij elke stap op de mat wordt een hoeveelheid desinfectiemiddel gedoseerd, wat zorgt voor een continue desinfectie.

Kritieke kruispunten

Inmiddels heeft Elite op een aantal plekken in de productieomgeving Flexxomatten in gebruik. Volgens Quality Assurance en Learning & Development Officer Jelmer Weenk van Elite liggen deze op kritieke kruispunten waar veel verkeer langskomt. Bijvoorbeeld tussen productieruimtes voor rauwe en gegaarde producten en op plekken waar producten tijdelijk worden opgeslagen. Zo worden karretjes, voeten en wielen automatisch gedesinfecteerd, zonder dat medewerkers daar extra moeite voor hoeven te doen. ‘‘Doordat iedereen er al overheen loopt, kan zonder extra moeite op deze plekken waar veel verkeer langskomt een adequate desinfectie worden uitgevoerd’’, vertelt Weenk.

Deze simpele, maar effectieve manier van desinfecteren heeft al snel resultaat laten zien. Waar voorheen nog wel eens pathogenen werden gevonden, is dat nu op de kritieke punten niet meer het geval. “De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”, aldus Weenk. Ook zijn bijvoorbeeld wielen van transportkarren veel schoner, wat erop duidt dat de desinfectie goed zijn werk doet. Medewerkers van Elite moesten aanvankelijk even wennen aan de matten, maar inmiddels wordt volgens Weenk positief op de Flexxomatten gereageerd.

De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”

‘‘De Flexxomat draagt aantoonbaar bij aan een voedselveilige omgeving. In een bestaand bedrijfspand is een 100% optimale routing niet altijd realiseerbaar, hoe graag je ook wilt. Zeker in overgangszones is een verhoogd risico aanwezig. Dat blijkt ook uit structureel omgevingsonderzoek,’’ vertelt Weenk.

‘‘Tot voor de komst van de Flexxomat was het aantoonbaar dat het risico van versleping van micro-organismen via schoeisel en wielen aanwezig was. Na de plaatsing van de Flexxomat op deze cruciale overgangszones is versleping van deze micro-organismen niet meer aangetoond. Gezien de relatieve lage investering en minimale inspanning tijdens gebruik en onderhoud is de Flexxomat een effectieve en efficiënte manier om hygiëne naar een nog hoger niveau te brengen.”

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'
  2. Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'
  3. Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst
  4. Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'
  5. Wijnproductie Nederland neemt fors toe
  6. GesponsordDe QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider
  7. MaGie Creations upcyclet biergraan: 'Met de PowerBagel is de cirkel rond'
  8. Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje te planten voor de industrie'
  9. EU pleit voor importheffing Russisch graan
  10. Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en voedselveiligheid (podcast)
  1. Voor abonneesUnilever en McDonald's reageren op onderzoek over reclame voor 'ongezonde voeding'
  2. Voor abonneesIndustrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese harmonisatie ontbreekt'
  3. NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten
  4. Young QA: 'Wat zijn tips voor het digitaliseren van registraties en de validatie hiervan?'
  5. Nederlanders kritischer op duurzaamheid bedrijven: Tony's Chocolonely wederom duurzaamste bedrijf
  6. Nieuw per 1 april 2024: Reclamecode voor Alcoholvrije Varianten van Alcoholhoudende dranken
  7. Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe je dat
  8. Herstructurering Unilever: ijstak afgesplitst en gevolgen voor 7500 banen wereldwijd
  9. Jumbo stopt met vleesadvertenties
  10. Voor abonneesDesinfectie van water in groenteverwerking leidt tot veilig hergebruik in productie