Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment producten en productielijnen die door elkaar heen lopen, is zonering en het voorkomen van kruisbesmetting cruciaal.

Om de hygiëne nog verder te optimaliseren, zocht Elite naar oplossingen. Via een ander bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kwamen ze in contact met Flexxolutions en hun Flexxomat, een desinfecterende mat die automatisch desinfecteert.

Hygiëne is van essentieel belang in de dagelijkse operatie van Elite. Zo wegen ze zelf kruiden en specerijen af voor mengsels, waarbij ze te maken krijgen met allergenen en hygiënische procedures. Ook werkt het bedrijf veel met rauw vlees dat uiteindelijk gegaard wordt, wat strakke hygiëneregels vereist. De verschillende productiestromen gaan uiteindelijk allemaal door dezelfde uitgang naar buiten, wat overlap en risico’s op besmetting creëert.

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet”

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet. Ze zochten daarom naar oplossingen om de hygiëne te verbeteren. Zo kwam het bedrijf in contact met Flexxolutions, die met hun desinfecterende matten uitkomst bleek te bieden. De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden. Bij elke stap op de mat wordt een hoeveelheid desinfectiemiddel gedoseerd, wat zorgt voor een continue desinfectie.

Kritieke kruispunten

Inmiddels heeft Elite op een aantal plekken in de productieomgeving Flexxomatten in gebruik. Volgens Quality Assurance en Learning & Development Officer Jelmer Weenk van Elite liggen deze op kritieke kruispunten waar veel verkeer langskomt. Bijvoorbeeld tussen productieruimtes voor rauwe en gegaarde producten en op plekken waar producten tijdelijk worden opgeslagen. Zo worden karretjes, voeten en wielen automatisch gedesinfecteerd, zonder dat medewerkers daar extra moeite voor hoeven te doen. ‘‘Doordat iedereen er al overheen loopt, kan zonder extra moeite op deze plekken waar veel verkeer langskomt een adequate desinfectie worden uitgevoerd’’, vertelt Weenk.

Deze simpele, maar effectieve manier van desinfecteren heeft al snel resultaat laten zien. Waar voorheen nog wel eens pathogenen werden gevonden, is dat nu op de kritieke punten niet meer het geval. “De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”, aldus Weenk. Ook zijn bijvoorbeeld wielen van transportkarren veel schoner, wat erop duidt dat de desinfectie goed zijn werk doet. Medewerkers van Elite moesten aanvankelijk even wennen aan de matten, maar inmiddels wordt volgens Weenk positief op de Flexxomatten gereageerd.

De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”

‘‘De Flexxomat draagt aantoonbaar bij aan een voedselveilige omgeving. In een bestaand bedrijfspand is een 100% optimale routing niet altijd realiseerbaar, hoe graag je ook wilt. Zeker in overgangszones is een verhoogd risico aanwezig. Dat blijkt ook uit structureel omgevingsonderzoek,’’ vertelt Weenk.

‘‘Tot voor de komst van de Flexxomat was het aantoonbaar dat het risico van versleping van micro-organismen via schoeisel en wielen aanwezig was. Na de plaatsing van de Flexxomat op deze cruciale overgangszones is versleping van deze micro-organismen niet meer aangetoond. Gezien de relatieve lage investering en minimale inspanning tijdens gebruik en onderhoud is de Flexxomat een effectieve en efficiënte manier om hygiëne naar een nog hoger niveau te brengen.”

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilms zijn een berucht probleem in de voedingsindustrie: ze zijn moeilijk op te sporen en nog moeilijker te reinigen. Om een uitweg te vinden ontwikkelt de Weense Universiteit voor Natuurlijke Grondstoffen en Bodemcultuur (BOKU) een biofilm-imitatie-testsysteem.

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.