Gesponsord

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen
Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

Edwin van der Wal, Manager Kwaliteit bij Huuskes is blij met het eindresultaat. “Na een periode van testen en doorontwikkelen hebben we een desinfectiemat die geheel is afgestemd op onze productieomgeving.” De eisen omtrent hygiëne liggen hoog bij Huuskes. Ze bereiden namelijk kant-en-klaarmaaltijden en rauwe producten voor de catering- en zorgsector met ouderen en kwetsbare mensen.

Van der Wal: “Insleep is een serieus risico voor onze hele voedingssector. Daarom ligt de Flexxomat FT er nu een jaar. Via de omgevingsmonitoring middels swabs en ATP-metingen zijn geen afwijkende resultaten op pathogene micro-organismen geconstateerd.”

Kwaliteitsbewaking en hygiëne

Huuskes is de laatste jaren uitgegroeid tot een gerenommeerde totaalleverancier. De hoogste prioriteit binnen dit moderne bedrijf heeft kwaliteitsbewaking in de productieruimtes, te weten AGF, vleeswaren en kaas, poelier, slagerij, sous-vide en convenience. In de convenience-afdeling worden daarnaast producten verwerkt tot maaltijden en maaltijdcomponenten.

We wilden bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen”

Van der Wal: “De convenience-afdeling is de laatste jaren pijlsnel gegroeid als gevolg van de ontkoppeling van keukens bij zorginstellingen. Na bereiding van het voedsel verplaatsen we maaltijden en componenten naar de portioneerafdeling. Daar wordt het koud geportioneerd en is het risico op nabesmetting aanwezig. Daarom wilden we bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen.

Insleepprobleem materieel

Hygiënesluizen, haarnetjes, desinfectiebaden, aantal
bewegingen naar buiten beperken en slimme (afgesloten) looproutes; het is er allemaal om micro-organismen buiten de deur te houden. De kwaliteit borgt Huuskes zelfs buiten de deur door klanten een goede opleiding te geven (HACCP). Maar een bevredigende oplossing voor insleep via (handbediend) materieel ontbrak volgens Van der Wal nog.

“Verpakkingsmateriaal moet naar binnen worden gereden en na portionering gaan de producten de afdeling uit. Dan loopt er steeds een werknemer achter een karretje of wagen. Belangrijk is dat banden, wieltjes en laarzen telkens goed ontsmet worden”, licht de Manager Kwaliteit toe.

Desinfectiemat maatwerk

Van der Wal ging enkele jaren geleden op onderzoek uit en kwam uit bij Flexxolutions. Een bedrijf dat zich bewezen heeft in het bedenken en produceren van onder andere maatwerkoplossingen rondom desinfectie van intern transport. “Na bijna drie jaar ontwikkeling was de Flexxomat FT een feit. Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging”, vertelt Van der Wal.

Dat had onder meer te maken met het zware materieel, waaronder palletwagens van 600 kilogram, dat over de mat gaat. Daardoor sleten de randen van de oudere Flexxomat-versies te snel. In de Flexxomat FT is dit door een ontwerpwijziging verholpen.

Arbo

Ook speelde het arbo-deel een rol bij de ontwikkeling. “Zo moet het karretje niet te veel afremmen op de mat, waardoor werknemers zich tot het uiterste moeten inspannen. De mat met vloeistof moet dus goed geleiden. Ook wilden we een mat net zo breed als de gang, zodat mensen geen mogelijkheid hadden om erlangs te lopen en dus hun schoeisel niet ontsmetten.”

Specifieke kenmerken

De Flexxomat FT wordt automatisch gevuld, met een quat (desinfectiemiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen), dat bij druk op de mat in contact komt met zolen, banden en wieltjes. Via een externe slangtule is de mat aan te sluiten op een doseerpomp. Het roestvrij staal zorgt ervoor dat de mat in de gewenste positie blijft liggen, zonder fixatie.

De onderzijde heeft een anti-sliplaag en de bovenzijde met vloeistofgaatjes is zeer slijtvast. De gepatenteerde mat bestaat uit drie lagen en wordt volledig in eigen beheer van Flexxolutions geproduceerd. De Flexxomat is dé preventieve oplossing in de voedselindustrie, laboratoria, glastuinbouw en landbouw. De unieke Flexxomat FT is daarom speciaal geschikt voor intensief verkeer.

Soepele samenwerking

Drie jaar ontwikkelen betekent regelmatig samenwerken. Van der Wal is er uiterst tevreden over. De communicatie verliep soepel. Ze luisterden goed naar hun wensen. Bij gewenste verbeteringen of kritische opmerkingen schakelde Flexxolutions volgens Van der Wal snel bij. Dat resulteerde in een desinfectiemat volledig aangepast op de omstandigheden bij Huuskes.

Hoe luidt de conclusie na een jaar intensief gebruik? “Dit is de best mogelijke oplossing. Het bewijs ligt er. Daarom gaan we meer desinfectiematten van Flexxolutions aanschaffen. Op andere afdelingen in Enschede, maar ook in onze dieetkeuken in Oldenzaal. Kwaliteit is voor ons niet in geld uit te drukken. Een besmetting is pas écht duur en kan in één klap de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen”, overtuigt Van der Wal.

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVoedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat
  2. Voor abonneesOn Topic: deze 9 prangende vragen hebben jonge R&D'ers voor hun ervaren vakgenoten
  3. IRI: Hoogste groei in private label in supermarkten ooit
  4. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
  5. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel focust extra op mannen dit jaar
  6. Voor abonnees7 strategieën om suiker te reduceren: van blending tot kunstmatige intelligentie
  7. Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval
  8. Voor abonneesOn Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij
  9. Innovatief product introduceren? Redefine Meat is daarin geslaagd volgens de Horecava
  10. Tony's groeit hard - vooral in de VS - ondanks productiestop Barry Callebaut
  1. CBS: Vooral brood, vlees en zuivel duurder in 2022
  2. Terug van nooit weggeweest: botulisme
  3. Suiker in de darm enzymatisch omzetten tot een gezonde vezel? KraftHeinz onderzoekt of dat mogelijk is
  4. MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit
  5. Minder suiker, meer cacao en kort label: Barry Callebaut terug naar tekentafel voor tweede generatie chocolade
  6. Thee van maanzaad veroorzaakt circa 40 zieken
  7. Houdbaarheid groente en fruit verlengen en tegelijk plastic verminderen? Zo pakt startup Peelon dat aan
  8. Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring
  9. Listeriose door gerookte zalm en delicatessen aan twee kanten van de oceaan
  10. Voor abonneesOn Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?