Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen
Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

Edwin van der Wal, Manager Kwaliteit bij Huuskes is blij met het eindresultaat. “Na een periode van testen en doorontwikkelen hebben we een desinfectiemat die geheel is afgestemd op onze productieomgeving.” De eisen omtrent hygiëne liggen hoog bij Huuskes. Ze bereiden namelijk kant-en-klaarmaaltijden en rauwe producten voor de catering- en zorgsector met ouderen en kwetsbare mensen.

Van der Wal: “Insleep is een serieus risico voor onze hele voedingssector. Daarom ligt de Flexxomat FT er nu een jaar. Via de omgevingsmonitoring middels swabs en ATP-metingen zijn geen afwijkende resultaten op pathogene micro-organismen geconstateerd.”

Kwaliteitsbewaking en hygiëne

Huuskes is de laatste jaren uitgegroeid tot een gerenommeerde totaalleverancier. De hoogste prioriteit binnen dit moderne bedrijf heeft kwaliteitsbewaking in de productieruimtes, te weten AGF, vleeswaren en kaas, poelier, slagerij, sous-vide en convenience. In de convenience-afdeling worden daarnaast producten verwerkt tot maaltijden en maaltijdcomponenten.

We wilden bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen”

Van der Wal: “De convenience-afdeling is de laatste jaren pijlsnel gegroeid als gevolg van de ontkoppeling van keukens bij zorginstellingen. Na bereiding van het voedsel verplaatsen we maaltijden en componenten naar de portioneerafdeling. Daar wordt het koud geportioneerd en is het risico op nabesmetting aanwezig. Daarom wilden we bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen.

Insleepprobleem materieel

Hygiënesluizen, haarnetjes, desinfectiebaden, aantal
bewegingen naar buiten beperken en slimme (afgesloten) looproutes; het is er allemaal om micro-organismen buiten de deur te houden. De kwaliteit borgt Huuskes zelfs buiten de deur door klanten een goede opleiding te geven (HACCP). Maar een bevredigende oplossing voor insleep via (handbediend) materieel ontbrak volgens Van der Wal nog.

“Verpakkingsmateriaal moet naar binnen worden gereden en na portionering gaan de producten de afdeling uit. Dan loopt er steeds een werknemer achter een karretje of wagen. Belangrijk is dat banden, wieltjes en laarzen telkens goed ontsmet worden”, licht de Manager Kwaliteit toe.

Desinfectiemat maatwerk

Van der Wal ging enkele jaren geleden op onderzoek uit en kwam uit bij Flexxolutions. Een bedrijf dat zich bewezen heeft in het bedenken en produceren van onder andere maatwerkoplossingen rondom desinfectie van intern transport. “Na bijna drie jaar ontwikkeling was de Flexxomat FT een feit. Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging”, vertelt Van der Wal.

Dat had onder meer te maken met het zware materieel, waaronder palletwagens van 600 kilogram, dat over de mat gaat. Daardoor sleten de randen van de oudere Flexxomat-versies te snel. In de Flexxomat FT is dit door een ontwerpwijziging verholpen.

Arbo

Ook speelde het arbo-deel een rol bij de ontwikkeling. “Zo moet het karretje niet te veel afremmen op de mat, waardoor werknemers zich tot het uiterste moeten inspannen. De mat met vloeistof moet dus goed geleiden. Ook wilden we een mat net zo breed als de gang, zodat mensen geen mogelijkheid hadden om erlangs te lopen en dus hun schoeisel niet ontsmetten.”

Specifieke kenmerken

De Flexxomat FT wordt automatisch gevuld, met een quat (desinfectiemiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen), dat bij druk op de mat in contact komt met zolen, banden en wieltjes. Via een externe slangtule is de mat aan te sluiten op een doseerpomp. Het roestvrij staal zorgt ervoor dat de mat in de gewenste positie blijft liggen, zonder fixatie.

De onderzijde heeft een anti-sliplaag en de bovenzijde met vloeistofgaatjes is zeer slijtvast. De gepatenteerde mat bestaat uit drie lagen en wordt volledig in eigen beheer van Flexxolutions geproduceerd. De Flexxomat is dé preventieve oplossing in de voedselindustrie, laboratoria, glastuinbouw en landbouw. De unieke Flexxomat FT is daarom speciaal geschikt voor intensief verkeer.

Soepele samenwerking

Drie jaar ontwikkelen betekent regelmatig samenwerken. Van der Wal is er uiterst tevreden over. De communicatie verliep soepel. Ze luisterden goed naar hun wensen. Bij gewenste verbeteringen of kritische opmerkingen schakelde Flexxolutions volgens Van der Wal snel bij. Dat resulteerde in een desinfectiemat volledig aangepast op de omstandigheden bij Huuskes.

Hoe luidt de conclusie na een jaar intensief gebruik? “Dit is de best mogelijke oplossing. Het bewijs ligt er. Daarom gaan we meer desinfectiematten van Flexxolutions aanschaffen. Op andere afdelingen in Enschede, maar ook in onze dieetkeuken in Oldenzaal. Kwaliteit is voor ons niet in geld uit te drukken. Een besmetting is pas écht duur en kan in één klap de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen”, overtuigt Van der Wal.

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.