Gesponsord

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen
Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

Edwin van der Wal, Manager Kwaliteit bij Huuskes is blij met het eindresultaat. “Na een periode van testen en doorontwikkelen hebben we een desinfectiemat die geheel is afgestemd op onze productieomgeving.” De eisen omtrent hygiëne liggen hoog bij Huuskes. Ze bereiden namelijk kant-en-klaarmaaltijden en rauwe producten voor de catering- en zorgsector met ouderen en kwetsbare mensen.

Van der Wal: “Insleep is een serieus risico voor onze hele voedingssector. Daarom ligt de Flexxomat FT er nu een jaar. Via de omgevingsmonitoring middels swabs en ATP-metingen zijn geen afwijkende resultaten op pathogene micro-organismen geconstateerd.”

Kwaliteitsbewaking en hygiëne

Huuskes is de laatste jaren uitgegroeid tot een gerenommeerde totaalleverancier. De hoogste prioriteit binnen dit moderne bedrijf heeft kwaliteitsbewaking in de productieruimtes, te weten AGF, vleeswaren en kaas, poelier, slagerij, sous-vide en convenience. In de convenience-afdeling worden daarnaast producten verwerkt tot maaltijden en maaltijdcomponenten.

We wilden bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen”

Van der Wal: “De convenience-afdeling is de laatste jaren pijlsnel gegroeid als gevolg van de ontkoppeling van keukens bij zorginstellingen. Na bereiding van het voedsel verplaatsen we maaltijden en componenten naar de portioneerafdeling. Daar wordt het koud geportioneerd en is het risico op nabesmetting aanwezig. Daarom wilden we bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen.

Insleepprobleem materieel

Hygiënesluizen, haarnetjes, desinfectiebaden, aantal
bewegingen naar buiten beperken en slimme (afgesloten) looproutes; het is er allemaal om micro-organismen buiten de deur te houden. De kwaliteit borgt Huuskes zelfs buiten de deur door klanten een goede opleiding te geven (HACCP). Maar een bevredigende oplossing voor insleep via (handbediend) materieel ontbrak volgens Van der Wal nog.

“Verpakkingsmateriaal moet naar binnen worden gereden en na portionering gaan de producten de afdeling uit. Dan loopt er steeds een werknemer achter een karretje of wagen. Belangrijk is dat banden, wieltjes en laarzen telkens goed ontsmet worden”, licht de Manager Kwaliteit toe.

Desinfectiemat maatwerk

Van der Wal ging enkele jaren geleden op onderzoek uit en kwam uit bij Flexxolutions. Een bedrijf dat zich bewezen heeft in het bedenken en produceren van onder andere maatwerkoplossingen rondom desinfectie van intern transport. “Na bijna drie jaar ontwikkeling was de Flexxomat FT een feit. Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging”, vertelt Van der Wal.

Dat had onder meer te maken met het zware materieel, waaronder palletwagens van 600 kilogram, dat over de mat gaat. Daardoor sleten de randen van de oudere Flexxomat-versies te snel. In de Flexxomat FT is dit door een ontwerpwijziging verholpen.

Arbo

Ook speelde het arbo-deel een rol bij de ontwikkeling. “Zo moet het karretje niet te veel afremmen op de mat, waardoor werknemers zich tot het uiterste moeten inspannen. De mat met vloeistof moet dus goed geleiden. Ook wilden we een mat net zo breed als de gang, zodat mensen geen mogelijkheid hadden om erlangs te lopen en dus hun schoeisel niet ontsmetten.”

Specifieke kenmerken

De Flexxomat FT wordt automatisch gevuld, met een quat (desinfectiemiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen), dat bij druk op de mat in contact komt met zolen, banden en wieltjes. Via een externe slangtule is de mat aan te sluiten op een doseerpomp. Het roestvrij staal zorgt ervoor dat de mat in de gewenste positie blijft liggen, zonder fixatie.

De onderzijde heeft een anti-sliplaag en de bovenzijde met vloeistofgaatjes is zeer slijtvast. De gepatenteerde mat bestaat uit drie lagen en wordt volledig in eigen beheer van Flexxolutions geproduceerd. De Flexxomat is dé preventieve oplossing in de voedselindustrie, laboratoria, glastuinbouw en landbouw. De unieke Flexxomat FT is daarom speciaal geschikt voor intensief verkeer.

Soepele samenwerking

Drie jaar ontwikkelen betekent regelmatig samenwerken. Van der Wal is er uiterst tevreden over. De communicatie verliep soepel. Ze luisterden goed naar hun wensen. Bij gewenste verbeteringen of kritische opmerkingen schakelde Flexxolutions volgens Van der Wal snel bij. Dat resulteerde in een desinfectiemat volledig aangepast op de omstandigheden bij Huuskes.

Hoe luidt de conclusie na een jaar intensief gebruik? “Dit is de best mogelijke oplossing. Het bewijs ligt er. Daarom gaan we meer desinfectiematten van Flexxolutions aanschaffen. Op andere afdelingen in Enschede, maar ook in onze dieetkeuken in Oldenzaal. Kwaliteit is voor ons niet in geld uit te drukken. Een besmetting is pas écht duur en kan in één klap de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen”, overtuigt Van der Wal.

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.