MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

Het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology kreeg van de Europese Commissie een novel foods goedkeuring voor FermentIQ MLL en PTP. Dit zijn mixen van erwten- en rijsteiwit geur- en smaakloos gemaakt met een gepatenteerde fermentatietechnologie gebruikmakend van het mycelium van shiitakepaddenstoelen.

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een positieve opinie van de EFSA. De voedselveiligheidsorganisatie zegt dat erwten- en rijsteiwit gefermenteerd door shiitake paddestoelen mycelia (Lentinula edodes) veilig is om te gebruiken in voeding en dranken.

Uitbreiden in Europa

Nu heeft ook de EC de ingrediënten goedgekeurd onder de novel foods-richtlijn. Dit betekent dat de weg vrij is voor het Amerikaanse bedrijf om uit te breiden in Europa. Het bedrijf heeft als salesmensen ingehuurd in Duitsland en Nederland.

Onlangs liet het weten dat het een samenwerking is aangegaan met Brenntag voor distributie in de regio. Om de Europese uitbreiding te financieren, is het bedrijf onlangs een serie A investeringsronde gestart waarmee al 85 miljoen dollar opgehaald.

Fermentatie

FermentIQ is een mix van rijst- en erwteneiwit gefermenteerd met mycelia van de shiitake-paddenstoel. De fermentatie verwijdert de geur en smaak van het eiwit waardoor het een betere functionaliteit heeft in een brede reeks aan producten. De PTP-mix heeft een verbeterde oplosbaarheid en mondgevoel in eiwitrijke dranken. MLL zorgt volgens MycoTechnology voor een goede smaak, voedingswaarde en een goed mondgevoel. De getextureerde variant TXP is geschikt voor vleesvervangers.

Het Amerikaanse bedrijf meldt dat beide eiwitmixen een PDCAAS-score hebben van 1 voor mensen boven de 3 jaar. Dat betekent dat het een voedingswaarde vergelijkbaar met dierlijke eiwitten en soja-eiwit heeft. Verder wordt 99.9% van het geconsumeerde eiwit verteerd.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

plantaardige eiwitten

Communiceren over vleesvervangers? Dit zijn 6 inzichten van experts

Wat is belangrijk om vleesvervangers succesvol te verkopen nu de markt is veranderd? Tijdens de New Food Conference deelden Redefine Meat, Matr Foods en Novameat - 3 Europese producenten van vleesvervangers - deze 6 inzichten.

Beeld: Schouten Europe
plantaardige eiwitten

Vezeltechnologie biedt alternatief voor getextureerde plantaardige...

Schouten Europe introduceert een zelfontwikkelde vezel. Hiermee wil de producent een alternatief bieden voor getextureerde eiwitten. De vezeltechnologie zorgt volgens de producent voor een betere textuur en lagere milieu-impact. Schouten Europe lanceert haar eerste product gemaakt van de vezel: een plantaardige schnitzel.

Voor abonnees
Voor abonnees
plantaardige eiwitten

Voor abonnees Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke meting van 6 supermarkten.

plantaardige eiwitten

Verstegen over Kneed & Klaar: 'We proberen geen vlees na te maken,...

De kruiden- en specerijenproducent Verstegen komt op de markt met een droge mix bestaande uit kruiden, specerijen en een plantaardig eiwit. De consument hoeft alleen water en olie toe te voegen. Brandmanager Nina van Delsen en voedingstechnoloog Guido Slegers vertellen aan VMT over deze ontwikkeling: 'We hebben wel meer dan 30 soorten eiwitten getest.'

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Beeld: Mosa Meat
Kweekvlees

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Minder suiker, meer cacao en kort label: Barry Callebaut terug naar tekentafel voor tweede generatie chocolade
  2. Houdbaarheid groente en fruit verlengen en tegelijk plastic verminderen? Zo pakt startup Peelon dat aan
  3. Listeriose door gerookte zalm en delicatessen aan twee kanten van de oceaan
  4. Voor abonneesOn Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?
  5. Voedselveiligheidspolitie FAVV scoort met promotiefilm
  6. Al voor een uitbraak werd besmetting in meel geconstateerd
  7. Startup maakt tonijnvervanger van zeewier: 'Duurzaamheid kan wel betaalbaar zijn'
  8. Brandt & Levie wil 'eenheidsworst' tegengaan door sharefunding
  9. 'Ondanks dalende grondstofprijzen toch stijgende supermarktprijzen'
  10. Uitbraak door besmette gepaneerde viskoekjes en visburgers
  1. Genieten, goedkoop en goed voor gezondheid: dit willen consumenten volgens Mintel van foodproducenten in 2023
  2. Geen kater op nieuwjaarsdag? Alcoholvrije bubbels steeds populairder
  3. Bouw World Food Center (WFC) in Ede voorlopig van de baan
  4. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk glas in rode kool, Listeria in filet americain en verkeerd etiket op bladerdeegrollen
  5. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: stukjes glas in rode kool en allergeen amandel in appeltjesbrood
  6. Trending in food 2023: dit zijn de 6 ontwikkelingen die er nu toe doen
  7. De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022
  8. Ontwikkelingen in stevia: niet alleen meer reb A en niet alleen meer extractie
  9. Zo gebruiken 2 foodbedrijven elektrificatie om te verduurzamen
  10. Tip van jouw advocaat: Smaken verschillen, maar een boete van de ACM is bitter