MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

Het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology kreeg van de Europese Commissie een novel foods goedkeuring voor FermentIQ MLL en PTP. Dit zijn mixen van erwten- en rijsteiwit geur- en smaakloos gemaakt met een gepatenteerde fermentatietechnologie gebruikmakend van het mycelium van shiitakepaddenstoelen.

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een positieve opinie van de EFSA. De voedselveiligheidsorganisatie zegt dat erwten- en rijsteiwit gefermenteerd door shiitake paddestoelen mycelia (Lentinula edodes) veilig is om te gebruiken in voeding en dranken.

Uitbreiden in Europa

Nu heeft ook de EC de ingrediënten goedgekeurd onder de novel foods-richtlijn. Dit betekent dat de weg vrij is voor het Amerikaanse bedrijf om uit te breiden in Europa. Het bedrijf heeft als salesmensen ingehuurd in Duitsland en Nederland.

Onlangs liet het weten dat het een samenwerking is aangegaan met Brenntag voor distributie in de regio. Om de Europese uitbreiding te financieren, is het bedrijf onlangs een serie A investeringsronde gestart waarmee al 85 miljoen dollar opgehaald.

Fermentatie

FermentIQ is een mix van rijst- en erwteneiwit gefermenteerd met mycelia van de shiitake-paddenstoel. De fermentatie verwijdert de geur en smaak van het eiwit waardoor het een betere functionaliteit heeft in een brede reeks aan producten. De PTP-mix heeft een verbeterde oplosbaarheid en mondgevoel in eiwitrijke dranken. MLL zorgt volgens MycoTechnology voor een goede smaak, voedingswaarde en een goed mondgevoel. De getextureerde variant TXP is geschikt voor vleesvervangers.

Het Amerikaanse bedrijf meldt dat beide eiwitmixen een PDCAAS-score hebben van 1 voor mensen boven de 3 jaar. Dat betekent dat het een voedingswaarde vergelijkbaar met dierlijke eiwitten en soja-eiwit heeft. Verder wordt 99.9% van het geconsumeerde eiwit verteerd.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten te helpen dit te bereiken, heeft WWF Nederland de 'WWF-NL Basket' ontwikkeld.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.