Plantaardig

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Plantaardig

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock
Bewerkte voeding

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.
Ingrediënt & Product

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

eiwittransitie

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Beeld: Shutterstock
EFSA

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

  1. Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet toegestaan'
  2. Communiceren over vleesvervangers? Dit zijn 6 inzichten van experts
  3. Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen
  4. Upfield verandert naam naar Flora Food Group
  5. Vezeltechnologie biedt alternatief voor getextureerde plantaardige eiwitten
  6. Extrusie in ontwikkeling: betere plantaardige producten met minder verfijnde grondstoffen
  7. Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca
  8. 4 drempels om op te schalen in alternatieve eiwitten en 3 manieren om deze te overwinnen
  9. Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig
  10. Verkoop zuivelalternatieven keldert: oneerlijke concurrentie door verbruiksbelasting?
  11. Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven om smaak en kosten te verbeteren'
  12. 'Groei in plantaardig zit in wraps of pokebowls, niet in nuggets of hamburgers' (podcast)
  13. Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront
  14. Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'
  15. Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek ProVeg
  1. Voor abonneesNZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we zuivel juist hard nodig'
  2. Voor abonneesEiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart
  3. Schouten stapt in vleesvervangers van mycoproteïne
  4. Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel
  5. TOP ontwikkelt plantaardige vervanger voor ei
  6. Vegetarische Franse producten mogen in Frankrijk geen vleesbenamingen krijgen
  7. Wat kan een productontwikkelaar met miso? 'Het is een productieproces voor hartige smaken'
  8. Zeven vegetarische en veganistische trends voor 2024 op een rij
  9. Benamingen van vleesvervangers: belangrijke ontwikkelingen op Europees niveau
  10. Verstegen over Kneed & Klaar: 'We proberen geen vlees na te maken, maar denken vanuit kruiden en specerijen'
  11. Startup Vivici maakt wei-eiwit via precisiefermentatie: 'We willen gezondheidsbewuste en duurzame consument aanspreken'
  12. Lekker smakende vleesvervangers ontwikkelen? Consortium zoekt uit hoe fermentatie en AI dit proces kunnen versnellen
  13. Startup werkt aan plantaardig product dat níet op vlees lijkt: 'Meer groenteconsumptie is het doel'
  14. Voor abonnees'We maken het lekkerste erwteneiwit': MycoTechnologie fermenteert met paddenstoelen
  15. Voor abonneesPlantaardige eiwitten zonder bijsmaak? Biopurificatie en fermentatie kunnen de oplossing zijn