Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

KAAZ staat voor Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver. Het project heeft tot doel een innovatief plantaardig kaasalternatief te ontwikkelen met lokaal geteelde eiwitgewassen via traditionele kaasbereidingsmethoden.

Studio Fava, de HAS Green Academy en Bamboo Brands werken samen in dit project. Financieel krijgen ze ondersteuning van Europese gelden via de OP Zuid regeling.

Smaak, textuur en voedingswaarde

Dennis Favier van Studio Fava vertelt dat door ambachtelijke kaasbereidingsmethoden te gebruiken ze in staat zijn om een plantaardig kaasalternatief te maken dat veel meer lijkt op conventionele kaas. Dat gaat dan om smaak, textuur en voedingswaarde.

Volgens Favier stoot het te ontwikkelen kaasalternatief minder CO2 uit. “Bovendien is het eenvoudig in te passen in het proces van een ambachtelijke kaasmaker. Zo kunnen ook kleine ambachtelijke producenten meedoen met de eiwittransitie.”

Grondstoffen en processtappen testen

Het project is al gestart. De afgelopen maanden hebben de projectpartners verkennend onderzoek gedaan naar verschillende grondstoffen en processtappen. Het doel? Een eiwitrijke wrongel produceren waar de uiteindelijke kaas van wordt gemaakt.

Marktacceptatie

De komende periode zullen de resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om tot eerste prototypes te komen. Ook start een onderzoek naar de marktacceptatie van dergelijke producten.

Plantaardige alternatieven voor kaas op Food Future Event

Studio Fava geeft op het Food Future Event op 3 oktober de workshop: Plantaardig alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? 

Plantaardige alternatieven voor kaas zijn nog lastig om goed te krijgen. Want hoe beweegt een productontwikkelaar zich succesvol in de driehoek tussen: 

  • Textuur en smaakbeleving 
  • Duurzame grondstoffen en productie 
  • Nutritionele ingrediënten en proces 

Vooral de sensorische en reologische kwaliteiten moeten goed zijn, maar gaat dit ten koste van de voedingskundige kwaliteit? Hoe maak je daar een afweging in? 

Tijdens de workshop op het Food Future event zullen Marlein Sturing en Samantha Janssen meer over het KAAZ- project vertellen. Ook zal er wat te proeven zijn.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)
  2. Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?
  3. Voor abonneesTarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?
  4. Voor abonnees'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'
  5. Opkomend voedselveiligheidsrisico door klimaatverandering? EFSA oordeelt over Vibrio
  6. Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren dat export wordt geblokkeerd'
  7. Voor abonneesWWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product ontwikkeling ook voor dit soort wetten'
  8. Voor abonneesMeldingen RASFF in 2023 op hoogste niveau ooit: dit zijn de opvallendste punten
  9. Upfield verandert naam naar Flora Food Group
  10. Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos toepasbaar
  1. 'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar': dit staat in de Troonrede
  2. Revyve speelt in op vraag naar glutenvrije eivervanger
  3. Quality Time met IJsbrand: Kwaliteit checken met UV lamp in de voedingsindustrie (video)
  4. IFS krijgt GFSI-erkenning voor versie 8
  5. Voor abonneesDNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht
  6. Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? Zes overeenkomsten op een rij
  7. RCC: Tefal misleidt over 'voedselveilige pannen' met PFAS
  8. Voor abonneesMeer dan 150 patiënten in dodelijke uitbraak door microdosingproducten
  9. Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij
  10. Succesvolle conceptontwikkeling? 'Leuke, hippe, nieuwe producten belanden vaak in de 2-eurobak in de supermarkt'