Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

KAAZ staat voor Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver. Het project heeft tot doel een innovatief plantaardig kaasalternatief te ontwikkelen met lokaal geteelde eiwitgewassen via traditionele kaasbereidingsmethoden.

Studio Fava, de HAS Green Academy en Bamboo Brands werken samen in dit project. Financieel krijgen ze ondersteuning van Europese gelden via de OP Zuid regeling.

Smaak, textuur en voedingswaarde

Dennis Favier van Studio Fava vertelt dat door ambachtelijke kaasbereidingsmethoden te gebruiken ze in staat zijn om een plantaardig kaasalternatief te maken dat veel meer lijkt op conventionele kaas. Dat gaat dan om smaak, textuur en voedingswaarde.

Volgens Favier stoot het te ontwikkelen kaasalternatief minder CO2 uit. “Bovendien is het eenvoudig in te passen in het proces van een ambachtelijke kaasmaker. Zo kunnen ook kleine ambachtelijke producenten meedoen met de eiwittransitie.”

Grondstoffen en processtappen testen

Het project is al gestart. De afgelopen maanden hebben de projectpartners verkennend onderzoek gedaan naar verschillende grondstoffen en processtappen. Het doel? Een eiwitrijke wrongel produceren waar de uiteindelijke kaas van wordt gemaakt.

Marktacceptatie

De komende periode zullen de resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om tot eerste prototypes te komen. Ook start een onderzoek naar de marktacceptatie van dergelijke producten.

Plantaardige alternatieven voor kaas op Food Future Event

Studio Fava geeft op het Food Future Event op 3 oktober de workshop: Plantaardig alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? 

Plantaardige alternatieven voor kaas zijn nog lastig om goed te krijgen. Want hoe beweegt een productontwikkelaar zich succesvol in de driehoek tussen: 

  • Textuur en smaakbeleving 
  • Duurzame grondstoffen en productie 
  • Nutritionele ingrediënten en proces 

Vooral de sensorische en reologische kwaliteiten moeten goed zijn, maar gaat dit ten koste van de voedingskundige kwaliteit? Hoe maak je daar een afweging in? 

Tijdens de workshop op het Food Future event zullen Marlein Sturing en Samantha Janssen meer over het KAAZ- project vertellen. Ook zal er wat te proeven zijn.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Voor een plantaardige varianten van kaas, lijken plantaardige eiwitten niet te voldoen. Diervrije zuiveleiwitten gemaakt met fermentatie beter te werken.

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de...

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei zien'

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei...

Uit onderzoek van Proveg vorig jaar bleek dat flexitariërs, vegetariërs en veganisten op zoek zijn naar plantaardige alternatieven voor kaas. Innova Market Insights dook in hun database voor VMT en keek hoe de markt voor deze plantaardige producten groeit en welke claims bedrijven gebruiken.

'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'

Van zuivelfermentatie is heel veel bekend. Onderzoek naar fermentatie van plantaardige eiwitten staat echter nog in de kinderschoenen. Herwig Bachmann, expertise groepsleider fermentatie bij NIZO food research en assistent professor aan de VU vertelt welke lacunes er nog zijn.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Aldi Süd verliest zaak herkomstetikettering: Dubai-reep moet uit...

De populaire Dubai-chocoladerepen mogen in Duitsland niet meer onder die naam worden verkocht als deze niet in Dubai zijn gemaakt. Dat heeft een lokale rechter in Keulen maandag besloten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.