Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

KAAZ staat voor Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver. Het project heeft tot doel een innovatief plantaardig kaasalternatief te ontwikkelen met lokaal geteelde eiwitgewassen via traditionele kaasbereidingsmethoden.

Studio Fava, de HAS Green Academy en Bamboo Brands werken samen in dit project. Financieel krijgen ze ondersteuning van Europese gelden via de OP Zuid regeling.

Smaak, textuur en voedingswaarde

Dennis Favier van Studio Fava vertelt dat door ambachtelijke kaasbereidingsmethoden te gebruiken ze in staat zijn om een plantaardig kaasalternatief te maken dat veel meer lijkt op conventionele kaas. Dat gaat dan om smaak, textuur en voedingswaarde.

Volgens Favier stoot het te ontwikkelen kaasalternatief minder CO2 uit. “Bovendien is het eenvoudig in te passen in het proces van een ambachtelijke kaasmaker. Zo kunnen ook kleine ambachtelijke producenten meedoen met de eiwittransitie.”

Grondstoffen en processtappen testen

Het project is al gestart. De afgelopen maanden hebben de projectpartners verkennend onderzoek gedaan naar verschillende grondstoffen en processtappen. Het doel? Een eiwitrijke wrongel produceren waar de uiteindelijke kaas van wordt gemaakt.

Marktacceptatie

De komende periode zullen de resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om tot eerste prototypes te komen. Ook start een onderzoek naar de marktacceptatie van dergelijke producten.

Plantaardige alternatieven voor kaas op Food Future Event

Studio Fava geeft op het Food Future Event op 3 oktober de workshop: Plantaardig alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? 

Plantaardige alternatieven voor kaas zijn nog lastig om goed te krijgen. Want hoe beweegt een productontwikkelaar zich succesvol in de driehoek tussen: 

  • Textuur en smaakbeleving 
  • Duurzame grondstoffen en productie 
  • Nutritionele ingrediënten en proces 

Vooral de sensorische en reologische kwaliteiten moeten goed zijn, maar gaat dit ten koste van de voedingskundige kwaliteit? Hoe maak je daar een afweging in? 

Tijdens de workshop op het Food Future event zullen Marlein Sturing en Samantha Janssen meer over het KAAZ- project vertellen. Ook zal er wat te proeven zijn.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Voor een plantaardige varianten van kaas, lijken plantaardige eiwitten niet te voldoen. Diervrije zuiveleiwitten gemaakt met fermentatie beter te werken.

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de...

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei zien'

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei...

Uit onderzoek van Proveg vorig jaar bleek dat flexitariërs, vegetariërs en veganisten op zoek zijn naar plantaardige alternatieven voor kaas. Innova Market Insights dook in hun database voor VMT en keek hoe de markt voor deze plantaardige producten groeit en welke claims bedrijven gebruiken.

'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'

'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'

Van zuivelfermentatie is heel veel bekend. Onderzoek naar fermentatie van plantaardige eiwitten staat echter nog in de kinderschoenen. Herwig Bachmann, expertise groepsleider fermentatie bij NIZO food research en assistent professor aan de VU vertelt welke lacunes er nog zijn.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.