Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

Een plantaardig alternatief voor kaas van lokale grondstoffen? Het project KAAZ moet daarbij helpen

KAAZ staat voor Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver. Het project heeft tot doel een innovatief plantaardig kaasalternatief te ontwikkelen met lokaal geteelde eiwitgewassen via traditionele kaasbereidingsmethoden.

Studio Fava, de HAS Green Academy en Bamboo Brands werken samen in dit project. Financieel krijgen ze ondersteuning van Europese gelden via de OP Zuid regeling.

Smaak, textuur en voedingswaarde

Dennis Favier van Studio Fava vertelt dat door ambachtelijke kaasbereidingsmethoden te gebruiken ze in staat zijn om een plantaardig kaasalternatief te maken dat veel meer lijkt op conventionele kaas. Dat gaat dan om smaak, textuur en voedingswaarde.

Volgens Favier stoot het te ontwikkelen kaasalternatief minder CO2 uit. “Bovendien is het eenvoudig in te passen in het proces van een ambachtelijke kaasmaker. Zo kunnen ook kleine ambachtelijke producenten meedoen met de eiwittransitie.”

Grondstoffen en processtappen testen

Het project is al gestart. De afgelopen maanden hebben de projectpartners verkennend onderzoek gedaan naar verschillende grondstoffen en processtappen. Het doel? Een eiwitrijke wrongel produceren waar de uiteindelijke kaas van wordt gemaakt.

Marktacceptatie

De komende periode zullen de resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om tot eerste prototypes te komen. Ook start een onderzoek naar de marktacceptatie van dergelijke producten.

Plantaardige alternatieven voor kaas op Food Future Event

Studio Fava geeft op het Food Future Event op 3 oktober de workshop: Plantaardig alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? 

Plantaardige alternatieven voor kaas zijn nog lastig om goed te krijgen. Want hoe beweegt een productontwikkelaar zich succesvol in de driehoek tussen: 

  • Textuur en smaakbeleving 
  • Duurzame grondstoffen en productie 
  • Nutritionele ingrediënten en proces 

Vooral de sensorische en reologische kwaliteiten moeten goed zijn, maar gaat dit ten koste van de voedingskundige kwaliteit? Hoe maak je daar een afweging in? 

Tijdens de workshop op het Food Future event zullen Marlein Sturing en Samantha Janssen meer over het KAAZ- project vertellen. Ook zal er wat te proeven zijn.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'

Voor een plantaardige varianten van kaas, lijken plantaardige eiwitten niet te voldoen. Diervrije zuiveleiwitten gemaakt met fermentatie beter te werken.

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de...

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei zien'

De markt voor plantaardige kaas is klein, maar laat een sterke groei...

Uit onderzoek van Proveg vorig jaar bleek dat flexitariërs, vegetariërs en veganisten op zoek zijn naar plantaardige alternatieven voor kaas. Innova Market Insights dook in hun database voor VMT en keek hoe de markt voor deze plantaardige producten groeit en welke claims bedrijven gebruiken.

'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'

'We testen veel plantaardige eiwitten voor kaas'

Van zuivelfermentatie is heel veel bekend. Onderzoek naar fermentatie van plantaardige eiwitten staat echter nog in de kinderschoenen. Herwig Bachmann, expertise groepsleider fermentatie bij NIZO food research en assistent professor aan de VU vertelt welke lacunes er nog zijn.

Foto: Carmen Groeneveld

Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen

Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd...

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van september: pistache- en kardamom buns,...

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met...

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten...

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...