Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige alternatieven voor kaas is dat nog lastig: een hoog genoeg eiwitgehalte en een lekker smakend product met een goede textuur. Hoe proberen wetenschappers dat te verbeteren?

Plantaardige alternatieven voor kaas of yoghurt hebben vaak een ongewenste bijsmaak of textuur. Fermentatie kan dit op een natuurlijke manier tegengaan, zegt NIZO. Het onderzoeksinstituut kijkt hoe ze met fermentatie de ongewenste bijsmaken kan verwijderen. Lees in onderstaande artikelen hoe ze dit complexe onderwerp aanpakken. Of luister naar de podcast met NIZO's eiwitexpert Fred van de Velde.

Blokjes en kaaswielen

Ondertussen introduceren foodbedrijven plantaardige alternatieven voor kaas van hele kaaswielen tot kaas van aardappel voor op de pizza. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Workshop op Food Future Event

Op het Food Future Event op 3 oktober 2024 kunnen deelnemers plantaardige alternatieven voor kaas proeven en leren hoe productontwikkelaar Dennis Favier met Studio Fava deze producten gezonder en lekkerder probeert te maken.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een gezond voedingsassortiment
  2. Voor abonneesDeze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie
  3. Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder te ontwikkelen
  4. Zendingswerk in voedselveiligheid werpt wereldwijd vruchten af
  5. Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?
  6. Voor abonneesDit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg
  7. Voor abonneesStartup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel waarde'
  8. Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen
  9. Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden?
  10. Voor abonneesCommissie herziet Europese 'ontbijt' richtlijn: dit zijn de belangrijkste wijzigingen
  1. Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'
  2. PFAS bij hobbykippen onder de loep
  3. Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving volgt'
  4. Producent babymelk beboet voor verzwijgen gezondheidsrisico's
  5. Inspectieresultaten NVWA ambacht en retail nu ook openbaar
  6. Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'
  7. Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score
  8. Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)
  9. Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat
  10. Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn