Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Bron van vezels, een gewenste claim voor voedingsmiddelenbedrijven. Bovendien zorgen extra vezels voor extra punten in de Nutri-Score-berekening. De laatste jaren winnen vooral startups steeds meer vezels uit reststromen. Dit zorgt voor de combinatie van duurzaam en gezond. In dit artikel zetten we vezels in de spotlight: nieuwe functies, nieuwe bronnen en vernieuwde belangstelling.

Vezels als suikeralternatief

Inuline is een bekende en nog steeds populaire suikervervanger. Maar er zijn meer ontwikkelingen in vezels als suikeralternatief.

Vezels en het microbioom:

Steeds meer consumenten weten wat het microbioom is en hoe belangrijk een goede samenstelling is. De invloed van vezels op het microbioom staat daarom steeds meer in de belangstelling.

Vezels uit reststromen:

Startups zoeken naar de combinatie van duurzaam en gezond. Deze combinatie vinden ze in het verwerken van reststromen van de landbouw en van voedingsmiddelenbedrijven. Vaak vormt het geproduceerde ingrediënt een bron van vezels. Dit zijn een aantal van deze startups:

Vezels en effect op Nutri-Score:

Vezels dragen positief bij aan de Nutri-Score, maar hoe kijkt de Gezondheidsraad naar dit effect?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'

In dit artikel zet VMT de onderzoeken en uitkomsten van de Consumentenbond uit 2025 op een rij. Het laatste onderzoek gaat over krimpflatie. De Consumentenbond stelt dat producenten, ondanks kritiek van consumenten, minder product in verpakkingen blijven doen. Volgens de consumentenorganisatie geven producenten 'kul-argumenten' over de reden van de verkleiningen.

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Beeld: Shutterstock

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Belangrijke functiewisselingen 2025: Pierre Hoogesteger benoemd tot directeur Robbers & van den Hoogen

Belangrijke functiewisselingen 2025: Pierre Hoogesteger benoemd tot...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Pierre Hoogesteger benoemd tot directeur Robbers & van den Hoogen, Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz en Roland Thiemann benoemd tot nieuwe directeur van Anuga FoodTec.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.