De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg een goudmijn?

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg een goudmijn?
Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen interviewden experts uit alle schakels in de keten en kwamen tot een verpakkingsvisie voor 2030 en verder.

De experts keken naar de hele verpakkingsketen: productie van verpakkingsmaterialen, ontwerp en productie van verpakkingen, retail en merkeigenaren tot de consument en de afvalverwerking en recycling. Ze formuleerden de trends en verwachtingen richting 2030 maar ook 2040 en 2050.

En het probleem met de afvalberg aan verpakkingen is groot. "Herontwerp, hergebruik en recyclen is onvoldoende om crisis met verpakkingsafval op te lossen," zeggen de twee experts. Ze quoten cijfers van Plastic Recyclers Europe: "Plastic afval in Europa is 30 megaton per jaar."

Recycling loont (nog) niet

Multinationals hebben allemaal targets gesteld om het gebruik van virgin plastic te reduceren, om meer gerecycled plastic te gebruiken of om meer herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar in te zetten. Veel van de targets worden niet gehaald. Sterker nog: Unilever en Nestlé hebben de targets weer bijgesteld en wel naar beneden.

Van Mancius ziet dat beursgenoteerde bedrijven hun targets bijstellen omdat het te duur is om veel recyclaat te gebruiken. “Bovendien voelen ze prijsdruk door inflatie. Dus de aandeelhouderswaarde staat op de agenda. Daarnaast is er niet genoeg recyclaat voor alle grote bedrijven en hun verplichting. Ik zie nu dat steeds meer bedrijven van compete, naar lead of comply schieten. Ze willen eerst weten wat de PPWR en die prijsdruk gaat doen.”

Virgin versus recycled

Recyclen is een moeilijke business. In het afgelopen jaar zijn een aantal recyclingbedrijven failliet geraakt. De vraag is laag en de markt raakt overspoeld door goedkoop virgin plastic uit China en de VS. Er is echter wel een tekort aan hoogwaardig foodgrade rPET.

Ariane van Mancius legt uit: “Op dit moment loont recyclen niet. De prijs van recyclaat moet omhoog en van virgin moet nog hoger zijn. Alleen dan wordt afval een goudmijn.” Van Mancius verwacht dat op de lange termijn wel zal gebeuren vanwege deze redenen:

  • Tekort aan Virgin
  • Hoge prijs voor Virgin
  • Overschot aan recyclaat
  • Wetgeving die recyclaat verplicht

Het best volgens Van Mancius is tariefdifferentiatie of btw-verlaging op recyclaat. “Of juist verhoging op Virgin maar dat gaat wel even duren. Tot die tijd dat Virgin goedkoper is dan recyclaat en wetgeving dit niet voorschrijft gaat er niet veel gebeuren. Maar op de lange termijn 10-20 jaar gaat dit wel veranderen.”

Consumenten willen gemak

Consumenten zijn moe van duurzaamheid en gedragsverandering gaat langzaam. Het moet heel makkelijk voor consumenten worden gemaakt om verpakkingen te recyclen. Hervulbare verpakkingen in de retail zijn nu nog lastig succesvol te maken. Verschillende initiatieven in supermarkten hebben het niet gered. Ook Pieter Pot heeft het lastig gehad, maar is nu weer opgestart. Consumenten willen gemak, ziet de verpakkingsexpert. “Bij het minste of geringste schieten ze terug naar een niet duurzame verpakking.” Het percentage consumenten dat echt duurzamer wil, is nog klein.

Waar verwachten de experts de meeste vooruitgang? Van Mancius: “Ik denk helaas toch vanuit wetgeving.” De volgorde als volgt:

  1. Wetgeving
  2. Bedrijven bewegen door wetgeving
  3. Consumenten die anders willen moet naar kritische massa van 30%
  4. Nieuwe materialen ontwikkelen en omdenken: verpakkingsvrij, bio-plastics, chemische recycling, closed loops

Kortom: Er is niet 1 oplossing voor het probleem van verpakkingsafval, binnen alle gebieden in alle schakels van de keten zijn oplossingen nodig.

Meer informatie over trends en duurzaam verpakken bij NowNewNext.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame...

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de consument? Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar...

Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. En vele landen in Europa - ook Nederland - ontwikkelen zo'n label om het milieu-effect van een voedingsmiddel te ranken. En niet alleen landen, ook bedrijven doen dat. Zelfs Albert Heijn plaatst sinds dit jaar de CO2-uitstoot op een aantal producten. Als productontwikkelaar is het belangrijk op de hoogte te zijn van al deze ontwikkelingen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de...

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Foodbedrijven geven tips

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Foodbedrijven geven...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze...

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde...

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)

On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen...

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3...

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand...