Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van duurzaamheidsclaims? De nieuwe collectie van VMT over claims bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die claims wil maken op voedingsmiddelen.

Veel producenten maken gebruik van gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims. Maar je mag niet zomaar alles op je verpakking zetten. Hoe zit het precies met de geldende wet- en regelgeving? Waar mag je wel en niet een claim over vermelden? In de nieuwe collectie claims van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. De collectie bevat belangrijke artikelen rondom dit onderwerp.

Wetgeving en toezichtclaims

Hoe gaat een toelatingsprocedure precies in z’n werk? Wat zijn de belangrijkste punten in het NVWA Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims? Hoe kijkt de NVWA naar het gebruik en de handhaving van claims? Meer hierover in dit onderdeel van de collectie.

Voedingsclaims

Aan welke eisen moet je voldoen om bepaalde voedingsclaims te maken? Denk aan claims als koosjer, halal, ‘natuurlijk’ en vezelclaims. Waar ligt de grens tussen verleiden en misleiden? En hoe ga je om met misleiding?

Gezondheidsclaims

Zijn pro- en prebiotica gezondheidsclaims of niet? En hoe zit het met de wet- en regelgeving voor botanical claims? Kunnen zoekfuncties op websites gezien worden als gezondheidsclaims? En wat is het verschil in wetgeving voor startups en multinationals?

Duurzaamheidsclaims

Duurzaamheidsclaims worden steeds belangrijker en zien we terug op steeds meer voedingsmiddelen. Maar wat mag nu wel en niet bij het maken van een duurzaamheidsclaim? En hoe moet je deze goed onderbouwen? In dit onderdeel van de collectie de laatste stand van zaken op gebied van duurzaamheidsclaims.

Medische claims

Ook het maken van medische claims kan sommige voedingsproducenten bezighouden. Waar ligt de grens tussen levensmiddel en geneesmiddel? Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden/informatie willen. Ben je hiermee bezig of beschik je over interessante informatie? Laat het ons weten.

Must read

Deze collectie is een must read voor iedereen in de voedingsindustrie die zich bezighoudt met dit onderwerp. En wie is er tegenwoordig niet bezig met claims? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Shutterstock

Verbod op medische claims levensmiddelen: aandachtspunten voor...

'Bestrijd griep met onze sappen' of 'onze sappen beschermen tegen verkoudheid of griep', dergelijke medische claims voor levensmiddelen zijn niet toegestaan. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de NVWA dat maar liefst 17 van de 29 onderzochte websites medische claims vermeldden over hun sapkuren. De bedrijven achter de websites zouden vervolgens door de NVWA zijn beboet. In dit artikel enkele aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven bij het maken van claims.

Groene claim? Consumentenbond wil strengere regels tegen greenwashing

Groene claim? Consumentenbond wil strengere regels tegen greenwashing

Consumenten kunnen milieuclaims lastig controleren. Zij lopen hierbij vaak vast in een 'wildgroei aan verwarrende groene labels en vaste claims', zo blijkt uit internationaal onderzoek. Daarom wil de Consumentenbond strengere regels en handhaving van deze regels, om greenwashing zo tegen te gaan.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.