Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van duurzaamheidsclaims? De nieuwe collectie van VMT over claims bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die claims wil maken op voedingsmiddelen.

Veel producenten maken gebruik van gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims. Maar je mag niet zomaar alles op je verpakking zetten. Hoe zit het precies met de geldende wet- en regelgeving? Waar mag je wel en niet een claim over vermelden? In de nieuwe collectie claims van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. De collectie bevat belangrijke artikelen rondom dit onderwerp.

Wetgeving en toezichtclaims

Hoe gaat een toelatingsprocedure precies in z’n werk? Wat zijn de belangrijkste punten in het NVWA Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims? Hoe kijkt de NVWA naar het gebruik en de handhaving van claims? Meer hierover in dit onderdeel van de collectie.

Voedingsclaims

Aan welke eisen moet je voldoen om bepaalde voedingsclaims te maken? Denk aan claims als koosjer, halal, ‘natuurlijk’ en vezelclaims. Waar ligt de grens tussen verleiden en misleiden? En hoe ga je om met misleiding?

Gezondheidsclaims

Zijn pro- en prebiotica gezondheidsclaims of niet? En hoe zit het met de wet- en regelgeving voor botanical claims? Kunnen zoekfuncties op websites gezien worden als gezondheidsclaims? En wat is het verschil in wetgeving voor startups en multinationals?

Duurzaamheidsclaims

Duurzaamheidsclaims worden steeds belangrijker en zien we terug op steeds meer voedingsmiddelen. Maar wat mag nu wel en niet bij het maken van een duurzaamheidsclaim? En hoe moet je deze goed onderbouwen? In dit onderdeel van de collectie de laatste stand van zaken op gebied van duurzaamheidsclaims.

Medische claims

Ook het maken van medische claims kan sommige voedingsproducenten bezighouden. Waar ligt de grens tussen levensmiddel en geneesmiddel? Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden/informatie willen. Ben je hiermee bezig of beschik je over interessante informatie? Laat het ons weten.

Must read

Deze collectie is een must read voor iedereen in de voedingsindustrie die zich bezighoudt met dit onderwerp. En wie is er tegenwoordig niet bezig met claims? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Shutterstock

Verbod op medische claims levensmiddelen: aandachtspunten voor...

'Bestrijd griep met onze sappen' of 'onze sappen beschermen tegen verkoudheid of griep', dergelijke medische claims voor levensmiddelen zijn niet toegestaan. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de NVWA dat maar liefst 17 van de 29 onderzochte websites medische claims vermeldden over hun sapkuren. De bedrijven achter de websites zouden vervolgens door de NVWA zijn beboet. In dit artikel enkele aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven bij het maken van claims.

Groene claim? Consumentenbond wil strengere regels tegen greenwashing

Groene claim? Consumentenbond wil strengere regels tegen greenwashing

Consumenten kunnen milieuclaims lastig controleren. Zij lopen hierbij vaak vast in een 'wildgroei aan verwarrende groene labels en vaste claims', zo blijkt uit internationaal onderzoek. Daarom wil de Consumentenbond strengere regels en handhaving van deze regels, om greenwashing zo tegen te gaan.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.