Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze voedselveiligheidsmissie."

Dat meldt Précon. SimplyOK is blij dat Précon vanaf 10 juni 2024 is toegetreden tot het bestuur. Binnen SimplyOK zal Précon zich met name bezighouden met het beheer van de interne organisatie en actief bijdragen aan bij de verdere ontwikkelingen van het Development Programma. Ook zullen consultants van Précon, die daarvoor opgeleid zullen worden, ingezet worden bij de uitvoering van de SimplyOK checks. De bestaande bestuursleden richten zich op de nationale en internationale relaties en borging en bewaking van de inhoud en kwaliteit. Dit heeft betrekking op de eisen die opgenomen zijn in het SimplyOK Programma maar ook de uitvoering van de SimplyOK toetsingen bij de bedrijven.

Allergenenmanagement

Verder meldt SimplyOK dat er hard gewerkt is aan het Development Programma. "Met dit programma willen we levensmiddelenbedrijven helpen om hun allergenenmanagement stap voor stap naar een hoger niveau te brengen. Dit zal uitgevoerd worden op basis van de ontwikkelde allergenenmanagement complexiteitstool en de SimplyOK check. Een SimplyOK check is een beoordeling die gericht blijft op de bekende vijf basispijlers, maar niet in de vorm van een audit als onderdeel van een certificatieschema. Bij een SimplyOK check zal er meer gericht naar de processen gekeken worden die potentiële risico’s met zich mee brengen. Denk aan verwisseling bij fabrikanten met dagverse producten met veel wissels op de lijnen of kruisbesmetting in productieomgevingen waar niet nat gereinigd kan worden. Daarnaast zal meer nadruk op uitleg en hulp komen te liggen. Dit om de voedselveiligheid naar een hoger niveau te brengen en om risico’s op allergenenrecalls te verlagen."

Lees meer over

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.

Verschillende groepen noten hebben hun eigen reference dose.

5 problemen bij het invullen en controleren van VITAL

Voor het correct vermelden van mogelijke kruisbesmettingen op etiketten is het belangrijk dat niet alleen een VITAL-analyse goed wordt ingevuld, maar ook dat deze uitgebreid wordt gecontroleerd op eventuele fouten. Hierbij een overzicht van de meest voorkomende fouten.

8 aandachtspunten voor de NVWA bij het voorkomen van misleidende etiketten

8 aandachtspunten voor de NVWA bij het voorkomen van misleidende...

Misleidende voedselinformatie is niet toegestaan, dit staat als algemene regel in de voedselinformatieverordening, Verordening (EU) nr. 1169/2011. Voor de NVWA is het voorkomen hiervan één van de prioriteiten. Op dit moment wordt misleiding bij circa 30% van de etiketten geconstateerd.

5 aandachtspunten bij het vertalen van etiketten voor de Europese markt

5 aandachtspunten bij het vertalen van etiketten voor de Europese...

Foutief vertaalde verpakkingsteksten zijn lachwekkend, geven een verkeerd beeld van een product of zijn zelfs gevaarlijk. In alle gevallen kunnen vertaalfouten nadelig zijn voor het imago van een merk. Als een producent een verpakkingstekst niet serieus neemt, zou de inhoud dan wel te vertrouwen zijn?

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pesticide bij andijvie, onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade en STEC bij kaas pesto dip en groene pesto.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor december. Laatste wapenfeiten: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk risico op verstikking bij Jelly Straws, mogelijk salmonella in kipbrochettes met ananas en mogelijk stukjes plastic in bulgogi van varkensvlees.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.