Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze voedselveiligheidsmissie."

Dat meldt Précon. SimplyOK is blij dat Précon vanaf 10 juni 2024 is toegetreden tot het bestuur. Binnen SimplyOK zal Précon zich met name bezighouden met het beheer van de interne organisatie en actief bijdragen aan bij de verdere ontwikkelingen van het Development Programma. Ook zullen consultants van Précon, die daarvoor opgeleid zullen worden, ingezet worden bij de uitvoering van de SimplyOK checks. De bestaande bestuursleden richten zich op de nationale en internationale relaties en borging en bewaking van de inhoud en kwaliteit. Dit heeft betrekking op de eisen die opgenomen zijn in het SimplyOK Programma maar ook de uitvoering van de SimplyOK toetsingen bij de bedrijven.

Allergenenmanagement

Verder meldt SimplyOK dat er hard gewerkt is aan het Development Programma. "Met dit programma willen we levensmiddelenbedrijven helpen om hun allergenenmanagement stap voor stap naar een hoger niveau te brengen. Dit zal uitgevoerd worden op basis van de ontwikkelde allergenenmanagement complexiteitstool en de SimplyOK check. Een SimplyOK check is een beoordeling die gericht blijft op de bekende vijf basispijlers, maar niet in de vorm van een audit als onderdeel van een certificatieschema. Bij een SimplyOK check zal er meer gericht naar de processen gekeken worden die potentiële risico’s met zich mee brengen. Denk aan verwisseling bij fabrikanten met dagverse producten met veel wissels op de lijnen of kruisbesmetting in productieomgevingen waar niet nat gereinigd kan worden. Daarnaast zal meer nadruk op uitleg en hulp komen te liggen. Dit om de voedselveiligheid naar een hoger niveau te brengen en om risico’s op allergenenrecalls te verlagen."

Lees meer over

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.

Verschillende groepen noten hebben hun eigen reference dose.

5 problemen bij het invullen en controleren van VITAL

Voor het correct vermelden van mogelijke kruisbesmettingen op etiketten is het belangrijk dat niet alleen een VITAL-analyse goed wordt ingevuld, maar ook dat deze uitgebreid wordt gecontroleerd op eventuele fouten. Hierbij een overzicht van de meest voorkomende fouten.

8 aandachtspunten voor de NVWA bij het voorkomen van misleidende etiketten

8 aandachtspunten voor de NVWA bij het voorkomen van misleidende...

Misleidende voedselinformatie is niet toegestaan, dit staat als algemene regel in de voedselinformatieverordening, Verordening (EU) nr. 1169/2011. Voor de NVWA is het voorkomen hiervan één van de prioriteiten. Op dit moment wordt misleiding bij circa 30% van de etiketten geconstateerd.

5 aandachtspunten bij het vertalen van etiketten voor de Europese markt

5 aandachtspunten bij het vertalen van etiketten voor de Europese...

Foutief vertaalde verpakkingsteksten zijn lachwekkend, geven een verkeerd beeld van een product of zijn zelfs gevaarlijk. In alle gevallen kunnen vertaalfouten nadelig zijn voor het imago van een merk. Als een producent een verpakkingstekst niet serieus neemt, zou de inhoud dan wel te vertrouwen zijn?

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld allergeen pinda in kipmaaltijd en mogelijk Listeria monocytogenes in gevogeltebrood.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in rijstcrisp chocoladetablet en Listeria in geraspte geitenkaas.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.