Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud van productkwaliteit, het garanderen van veiligheid binnen de faciliteit en het minimaliseren van operationele kosten.

Of een product nu opgeslagen dient te worden bij vriestemperaturen of alleen bij gekoelde condities, zoals in een reguliere koelkast, het behoud van kwaliteit en versheid is in gekoelde opslag van groot belang. Hierbij is niet alleen temperatuurbeheersing essentieel, maar ook de regulering van de relatieve vochtigheid. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie dient de luchtvochtigheid onder de 60% R.V. (- 22 tot +2 °C) te blijven.

Hoe houd je een gekoelde ruimte vochtvrij?

Door een ontvochtigingsoplossing van Munters te gebruiken, beheers je de relatieve vochtigheid. Dit garandeert conformiteit met strikte gezondheidsstandaarden, zoals in de voedsel- en farmaceutische sector, en blijft de productkwaliteit op langere termijn gehandhaafd, waardoor producten maximaal houdbaar zijn. Met de ontvochtiger van Munters hou je de luchtvochtigheid het hele jaar door onder controle, ongeacht de omgevings- of weersomstandigheden.

Optimaliseer de veiligheid en werkcondities in koelruimtes

In koelruimtes zijn veiligheid en efficiëntie cruciaal. Toch zijn er uitdagingen die de veiligheid van de medewerkers in koelhuizen in gevaar brengen.

Wil je jouw koel- en vriesopslag verbeteren? Munters maakte een white paper met handige informatie en tips om je faciliteit te upgraden.

Werkomgeving in de vriesruimte verbeterd

Visbedrijf Quisquater & Co is zo'n organisatie die zijn werkomgeving heeft verbeterd. Het bedrijf besloot uit te breiden met extra vriescapaciteit, maar de hoge vochtigheid in de omgeving van de nieuwe vriescel zorgde voor diverse uitdagingen. IJs en sneeuw vormden zich op de vloer van de vriescel, de rekken waar de vis en zeevruchten werden bewaard en op de producten zelf. Dat bracht potentiële risico’s voort op vlak van werkveiligheid, hygiëne en kruiscontaminatie. Om deze uitdagingen aan te pakken, kwamen ze bij Munters uit.

Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.
Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.

"Meteen na de installatie van de totaaloplossing van Munters merkten we een enorm verschil. Het ijs en de sneeuw in de vriezer verdwenen als sneeuw voor de zon. En de temperatuur in de productieruimte steeg van -2 ºC naar de gewenste +10 ºC. Zo creëerden we een aangenamere, veiligere en hygiënischere werkomgeving voor zowel onze producten als onze medewerkers, wat resulteerde in een verhoogde motivatie en minder ziektedagen. Ons personeel waardeert dat enorm", legt Quisquater Managing Director Maxim Seghers uit.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  Salmonella in groene olijven

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Salmonella in groene...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: Salmonella in groene olijven, Salmonella in horse lungs en...

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van...

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet...

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde...

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)

On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen...

foto: Pixabay

Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911...

foto: Shutterstock

Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en...

Beeld: NVWA

Na 'seks-honing' treedt NVWA ook op tegen 'seks-kruidenpreparaten'

De NVWA waarschuwt consumenten voor kruidenpreparaten met het verboden ingrediënt tongkat ali. Dit ingrediënt is mogelijk kankerverwekkend. Het...