Gesponsord

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud van productkwaliteit, het garanderen van veiligheid binnen de faciliteit en het minimaliseren van operationele kosten.

Of een product nu opgeslagen dient te worden bij vriestemperaturen of alleen bij gekoelde condities, zoals in een reguliere koelkast, het behoud van kwaliteit en versheid is in gekoelde opslag van groot belang. Hierbij is niet alleen temperatuurbeheersing essentieel, maar ook de regulering van de relatieve vochtigheid. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie dient de luchtvochtigheid onder de 60% R.V. (- 22 tot +2 °C) te blijven.

Hoe houd je een gekoelde ruimte vochtvrij?

Door een ontvochtigingsoplossing van Munters te gebruiken, beheers je de relatieve vochtigheid. Dit garandeert conformiteit met strikte gezondheidsstandaarden, zoals in de voedsel- en farmaceutische sector, en blijft de productkwaliteit op langere termijn gehandhaafd, waardoor producten maximaal houdbaar zijn. Met de ontvochtiger van Munters hou je de luchtvochtigheid het hele jaar door onder controle, ongeacht de omgevings- of weersomstandigheden.

Optimaliseer de veiligheid en werkcondities in koelruimtes

In koelruimtes zijn veiligheid en efficiëntie cruciaal. Toch zijn er uitdagingen die de veiligheid van de medewerkers in koelhuizen in gevaar brengen.

Wil je jouw koel- en vriesopslag verbeteren? Munters maakte een white paper met handige informatie en tips om je faciliteit te upgraden.

Werkomgeving in de vriesruimte verbeterd

Visbedrijf Quisquater & Co is zo'n organisatie die zijn werkomgeving heeft verbeterd. Het bedrijf besloot uit te breiden met extra vriescapaciteit, maar de hoge vochtigheid in de omgeving van de nieuwe vriescel zorgde voor diverse uitdagingen. IJs en sneeuw vormden zich op de vloer van de vriescel, de rekken waar de vis en zeevruchten werden bewaard en op de producten zelf. Dat bracht potentiële risico’s voort op vlak van werkveiligheid, hygiëne en kruiscontaminatie. Om deze uitdagingen aan te pakken, kwamen ze bij Munters uit.

Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.
Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.

"Meteen na de installatie van de totaaloplossing van Munters merkten we een enorm verschil. Het ijs en de sneeuw in de vriezer verdwenen als sneeuw voor de zon. En de temperatuur in de productieruimte steeg van -2 ºC naar de gewenste +10 ºC. Zo creëerden we een aangenamere, veiligere en hygiënischere werkomgeving voor zowel onze producten als onze medewerkers, wat resulteerde in een verhoogde motivatie en minder ziektedagen. Ons personeel waardeert dat enorm", legt Quisquater Managing Director Maxim Seghers uit.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.