Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Dit initiatief is ontstaan uit het Position Paper Upcycled Food and Ingredients gepubliceerd door Foodvalley. Bijna 50 partijen en verschillende experts afkomstig uit organisaties rondom de agrifood keten, zoals wetenschap, financiële instanties en marktonderzoeksbureaus, werkten nauw samen aan deze publicatie.

Het document benoemt:

- visies en ambities om reststromen uit de agrifoodketen optimaler benutten

- uitdagingen en kansen in de groeiende markt voor upcycled voedingsmiddelen en -ingrediënten

- ambities voor gewenste acties door verschillende stakeholders voor, zoals overheden, investeerders, retailers, foodservicebedrijven, ingrediënten- en voedingsmiddelenproducenten.

De boodschap? Iedere speler in en rondom de keten moet zich bewust zijn van zijn rol en de rol van andere relevante spelers. Alleen door samen te werken kunnen reststromen binnen de agrifoodketen vele malen impactvoller worden benut.

Betere afzet voor ingrediënten en producten

De eerste stap is het Upcycled4Food initiatief dat zich richt op het verbeteren van de afzetmogelijkheden. Het doel is nieuwe samenwerkingen in de keten tot stand te brengen die resulteren in nieuwe innovatieve voedselproducten en -ingrediënten.

Upcycling op het Food Future Event

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober komt het onderwerp van upcycling ook aan bod, want ook productontwikkelaars zijn met dit onderwerp. Deze ingrediënten zijn zeker duurzaam, maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Bas van Wieringen, mede-oprichter Peel Pioneers, Frederik Kampman, Founder & Chief Botanical Officer Lowlander en Stefan Baecke, oprichter Yespers gaan met de zaal in gesprek over de drempels bij grootschalige toepassing van geupcyclede ingrediënten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet...

Hergebruik is de norm. We gebruiken minder of geen nieuwe grondstoffen. Dit zijn twee zaken die het kabinet wil bereiken met het onlangs gepubliceerde Nationale Programma Circulaire Economie. Ze zetten ook in op normering en beprijzing om vrijblijvendheid te verminderen.

Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling in de praktijk

Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling...

Voedselverspilling tegengaan of reststromen hergebruiken - upcycling - is een onderwerp dat de foodindustrie en consument bezighoudt. Hoe spelen foodbedrijven hierop in? Zijn er meer producten met reststromen dan soepen en sauzen? Is Too Good to Go de enige manier op voedselverspilling bij consumenten tegen te gaan? Innova Market Insights geeft inzicht in deze trend. In dit artikel staan een aantal initiatieven op een rij.

Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: 'We kunnen een keur aan reststromen verwerken'

Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: 'We...

De Franse startup Green Spot Technologies toonde op de FiE drie ingrediënten die rijk zijn aan vezels en eiwitten. Het zijn poeders bestaande uit gefermenteerde reststromen van de productie van tomatensaus, appelsap en bier. "We willen met fermentatie de positieve aspecten van de desbetreffende reststroom naar voren halen."

Oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van...

Greencovery heeft een gloednieuwe technologie ontwikkeld om op een effectieve manier waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. Om de ingrediënten sneller en in grotere volumes op de markt te brengen, heeft de startup uit Wageningen van Brightlands Venture Partners een investering van een half miljoen euro ontvangen. "Ons doel is om upcycling de norm te maken. Zo willen we bedrijven helpen om stappen te zetten richting een circulaire voedselproductie", vertelt oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.