Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Dit initiatief is ontstaan uit het Position Paper Upcycled Food and Ingredients gepubliceerd door Foodvalley. Bijna 50 partijen en verschillende experts afkomstig uit organisaties rondom de agrifood keten, zoals wetenschap, financiële instanties en marktonderzoeksbureaus, werkten nauw samen aan deze publicatie.

Het document benoemt:

- visies en ambities om reststromen uit de agrifoodketen optimaler benutten

- uitdagingen en kansen in de groeiende markt voor upcycled voedingsmiddelen en -ingrediënten

- ambities voor gewenste acties door verschillende stakeholders voor, zoals overheden, investeerders, retailers, foodservicebedrijven, ingrediënten- en voedingsmiddelenproducenten.

De boodschap? Iedere speler in en rondom de keten moet zich bewust zijn van zijn rol en de rol van andere relevante spelers. Alleen door samen te werken kunnen reststromen binnen de agrifoodketen vele malen impactvoller worden benut.

Betere afzet voor ingrediënten en producten

De eerste stap is het Upcycled4Food initiatief dat zich richt op het verbeteren van de afzetmogelijkheden. Het doel is nieuwe samenwerkingen in de keten tot stand te brengen die resulteren in nieuwe innovatieve voedselproducten en -ingrediënten.

Upcycling op het Food Future Event

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober komt het onderwerp van upcycling ook aan bod, want ook productontwikkelaars zijn met dit onderwerp. Deze ingrediënten zijn zeker duurzaam, maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Bas van Wieringen, mede-oprichter Peel Pioneers, Frederik Kampman, Founder & Chief Botanical Officer Lowlander en Stefan Baecke, oprichter Yespers gaan met de zaal in gesprek over de drempels bij grootschalige toepassing van geupcyclede ingrediënten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Overrijpe druiven belanden vaak in de vergister. "Dat is perfect voor ons", aldus Wouter Bijl, eigenaar van de Rotterdam Urban Winery. De startup maakt wijn van druiven die niet meer geschikt zijn om de keten in te gaan. VMT sprak met Bijl over het productieproces en de aanleiding van de innovatie.  

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraaninstallatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij de productie van mozzarella. Het eiwitconcentraat wordt naar de fabriek van zuivelgigant Arla in Denemarken vervoerd en verwerkt in hoogwaardige voedings- en farma-producten. Naast de valorisatie van reststromen, ziet Milcobel ook volop kansen voor haar mozzarellakaas.

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd drankje

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven houden na de productie van zuivelingrediënten een hoeveelheid wei-eiwit over. Het drankje is p ontwikkeld om deze wei-eiwitten te 'upcyclen' tot een hoogwaardig drankje, aldus Arla.

Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Productinnovaties september: warme chocolademelk, desembol en sandwich, plantaardige chocopasta

Productinnovaties september: warme chocolademelk, desembol en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van september: Productinnovaties september: warme...

Beeld: PeelPioneers

Zo bouwt PeelPioneers een nóg grotere schillenfabriek: 'Uiteindelijk...

Sinds PeelPioneers in 2021 verhuisde naar de huidige fabriek in Den Bosch, groeide het bedrijf hard. Na een investeringsronde waarin het bedrijf €4...

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan 

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen...

Vanaf vandaag staat er een 'kijk-, ruik- en proeflogo' op de verpakkingen van Albert Heijn eigenmerk magere- en volle yoghurt en karnemelk. Het logo...

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse...

Hoe spelen Amerikaanse snackproducenten in op veranderende eetpatronen van de consument? De populariteit van afslankmedicijnen zoals Ozempic en...

Food Future Event: met Meatable, Verstegen Spices&Sauces en Phycom praten over risico's nemen in productontwikkeling

Food Future Event: met Meatable, Verstegen Spices&Sauces en Phycom...

Wat is nodig om succesvol duurzame en/of gezonde ingrediënten in te zetten in productontwikkeling? Hoe ontwikkel je een product voor een heel nieuwe...

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI)...

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De...