Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om verspilling tegen te gaan

Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om verspilling tegen te gaan
Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen. Dat zijn of een 'kijk-ruik-proef' icoon (op THT producten) en 'handje' icoon (op TGT producten). Hierdoor moet voedselverspilling worden verminderd.

Uit eerder onderzoek waar VMT vorig jaar over berichtte, bleek al dat aanvullende informatie op verpakkingen over houdbaarheidsdata voedselverspilling kunnen verminderen. Nu geeft een coalitie van fabrikanten en supermarkten consumenten duidelijkheid over toepassing van THT en TGT. Het verschil tussen deze twee houdbaarheidsdata wordt op dit moment door minder dan de helft van de Nederlanders begrepen.

Samenwerkende bedrijven

Het gaat om deze bedrijven: Unilever, FrieslandCampina, Albert Heijn, De Smaakspecialist, Lidl, Jumbo, Dirk, Dekamarkt, Ebro, Velder, en Enrico Foods. Deze bedrijven hebben zich aangesloten bij de door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, FNLI en Too Good To Go geïnitieerde Coalitie Houdbaarheid. Deze wordt ondersteund door CBL en het Voedingscentrum. De coalitie werd gelanceerd op het congres Towards Halving Food Waste in Europe. 

THT en TGT iconen

Na de THT- datum kan de kwaliteit (smaak, geur of kleur) van het product achteruitgaan, maar is het vaak nog prima eetbaar. De consument kan dit zelf bepalen door te kijken, ruiken en proeven. Bij de TGT is de vermelde datum de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Daarom komt er een kijk-ruik-proef icoon op THT producten en handje icoon op TGT producten. De deelnemende partijen gaan de iconen invoeren op minimaal de helft van hun verpakkingen.

THT-datum niet heilig

De bedrijven die meendoen zien de THT-datum als een richtlijn. Debora van der Zee-Denekamp van Unilever: ‘Eten is om op te eten. Wij willen graag dat mensen van onze producten genieten en ze niet onnodig verspillen. We willen consumenten duidelijk maken dat ze onze producten na de THT-datum nog veilig kunnen gebruiken. En zelf kunnen beoordelen of ze nog goed smaken, door te kijken, ruiken en proeven.’ Zelfs producten die gekoeld bewaard worden, kunnen na de datum nog prima worden geconsumeerd, zegt Bob Mulder van FrieslandCampina. ‘Melk en yoghurt zijn vaak nog langer goed dan je denkt, ook ná de THT-datum. Daarom staat binnen een half jaar op onze Campina het kijk-ruik-proef-logo'.

Geen houdbaarheidsdatum

Op sommige producten hoeft geen houdbaarheidsdatum vermeld te worden. Dan gaat het om producten als zout, honing, azijn, etc. Toch staat er nog regelmatig een datum op deze producten vermeld. De deelnemende bedrijven gaan daarom de datum van deze producten te verwijderen. Ook wordt er gekeken naar uitbreiding van deze lijst met uitzonderingsproducten.

Campagne

In 2020 is een campagne van Samen Tegen Voedselverspilling gestart om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te duiden en hoe hierbij te handelen. Dat helpt blijkt uit onderzoek. Daarom komt er een landelijke campagne om te gaan communiceren over de iconen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in Nederland pleit onder andere Albert Heijn voor Europese verplichting

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in...

De Franse supermarktketen Carrefour voert de druk op en wil dat alle merkleveranciers de Nutri-Score op hun verpakking zetten. Ondertussen vraagt in Nederland een coalitie met onder andere Albert Heijn de staatssecretaris voor een Europese verplichting van het logo.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder dit merk zijn een reeks verse maaltijden, sauzen, koffie en ontbijtproducten zoals fruitspreads.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.