Kwaliteitsmanagers, advocaten en regulatory affairs experts kwamen samen op het Food Law Event afgelopen 4 juni. Sarah Arayess (Say legal) opende de dag met een creatieve bingo om met energie te beginnen. Vervolgens trapte Alie de Boer (Maastricht University) de dag af met een interessante presentatie waarbij zij de geschiedenis van de Europese wetgeving levendig in kaart bracht. Daarbij liet zij de bedreigingen zien van wetgeving, maar bracht zij zeker ook de kansen in kaart. Zij werd opgevolgd door Sander Baljé van het VWS, die in een Q&A met Sarah Arayess vertelde over actuele onderwerpen zoals de Nutri-Score, rookaroma's, verduurzaming, het nieuwe kabinet en kindermarketing.
Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold / Aftermovie door Stadje Media
Inspectie, plantaardige benamingen en verpakkingen
Tijdens de eerste ronde breakout sessies werd meteen de diepgang opgezocht. Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It) brachten in de eerste parallelsessie in kaart hoe je het beste om kunt gaan met een NVWA inspectie. In de tweede sessie van dit blok vertelden Marloes Kneppers (FNLI) en Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) meer over herkomstetikettering en het actuele onderwerp plantaardige benamingen. Tot slot de derde sessie van dit blok ging over verduurzaming van verpakkingen. Hier vertelden Jasmin Buijs (Axon) en Carlo Bulkmans (Upfield) over waar je op moet letten bij het verduurzamen van je voedselverpakking.
Nieuwe eiwitten, harmonisatie EU en reststromen
Na de lunch vervolgde het programma met de volgende ronde breakout sessies, waar wederom de diepgang en discussie werd opgezocht. In de eerste parallelsessie gingen Karin Verzijden (Axon), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) in op nieuwe eiwitten, waarbij ze met name keken naar wat mag en kan op gebied van kweekvlees en fermentatie. In de tweede parallelsessie bespraken Sarah Arayess (Say legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) of Europese harmonisatie van wet- en regelgeving haalbaar is of dat het toch een utopie is. Tot slot in dit blok gingen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie Group) in op reststromen. Hoe zit het precies met de wetgeving op dit gebied en hoe pak je dit aan?
Allergenen, claims en due diligence
Ook het derde en laatste blok parallelsessies bestond uit drie actuele onderwerpen met zeer interessante sprekers. De eerste sessie ging over het nieuwe allergenenbeleid. Dit beleid werd verder toegelicht door Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Krista Baar (Normec) en Marloes Kneppers (FNLI). Dit was een dynamische sessie met veel vragen. De tweede parallelsessie ging over Voeding- en Gezondheidsclaims. In deze interactieve sessie lichtten Ellis van Diermen (Précon), Rosanne Hendriksen (NVWA) en Stefanie Schoss (NVWA) toe hoe het onderzoek van de NVWA naar eiwitclaims precies in z'n werk ging en waar je op moet letten bij het maken van claims. Tot slot de laatste sessie ging over due diligence wetgeving. Robin van der Velde (FNLI) vertelde meer over de wetten die eraan komen op duurzaamheidsgebied en hoe je hier als voedselproducent het beste mee om kan gaan.
Zelfregulering
De dag werd afgesloten door Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code. Zij nam de bezoekers mee in het proces van zelfregulering. Dit deed zij aan de hand van sprekende en pakkende voorbeelden. Daarbij gaf ze ook meteen wat do's en dont's voor de bezoekers in de zaal.
Food Law Event: netwerken
Tussen alle interessante lezingen en sessies door was er uiteraard ook voldoende tijd om te netwerken. Kansen om elkaar beter te leren kennen, nieuwe contacten op te doen en te horen hoe anderen bepaalde issues aanpakken. Ook was er tijd om de sprekers nog wat extra vragen te stellen.
Aftermovie
Het was dus een geslaagde dag waarin veel is geleerd en veel contacten zijn gelegd. Ben jij er volgend jaar ook bij? Zet juni 2025 maar vast in de agenda!