In beeld: dit was het Food Law Event 2024

In beeld: dit was het Food Law Event 2024
Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Kwaliteitsmanagers, advocaten en regulatory affairs experts kwamen samen op het Food Law Event afgelopen 4 juni. Sarah Arayess (Say legal) opende de dag met een creatieve bingo om met energie te beginnen. Vervolgens trapte Alie de Boer (Maastricht University) de dag af met een interessante presentatie waarbij zij de geschiedenis van de Europese wetgeving levendig in kaart bracht. Daarbij liet zij de bedreigingen zien van wetgeving, maar bracht zij zeker ook de kansen in kaart. Zij werd opgevolgd door Sander Baljé van het VWS, die in een Q&A met Sarah Arayess vertelde over actuele onderwerpen zoals de Nutri-Score, rookaroma's, verduurzaming, het nieuwe kabinet en kindermarketing.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold / Aftermovie door Stadje Media

Inspectie, plantaardige benamingen en verpakkingen

Tijdens de eerste ronde breakout sessies werd meteen de diepgang opgezocht. Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It) brachten in de eerste parallelsessie in kaart hoe je het beste om kunt gaan met een NVWA inspectie. In de tweede sessie van dit blok vertelden Marloes Kneppers (FNLI) en Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) meer over herkomstetikettering en het actuele onderwerp plantaardige benamingen. Tot slot de derde sessie van dit blok ging over verduurzaming van verpakkingen. Hier vertelden Jasmin Buijs (Axon) en Carlo Bulkmans (Upfield) over waar je op moet letten bij het verduurzamen van je voedselverpakking.

Nieuwe eiwitten, harmonisatie EU en reststromen

Na de lunch vervolgde het programma met de volgende ronde breakout sessies, waar wederom de diepgang en discussie werd opgezocht. In de eerste parallelsessie gingen Karin Verzijden (Axon), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) in op nieuwe eiwitten, waarbij ze met name keken naar wat mag en kan op gebied van kweekvlees en fermentatie. In de tweede parallelsessie bespraken Sarah Arayess (Say legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) of Europese harmonisatie van wet- en regelgeving haalbaar is of dat het toch een utopie is. Tot slot in dit blok gingen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie Group) in op reststromen. Hoe zit het precies met de wetgeving op dit gebied en hoe pak je dit aan?

Allergenen, claims en due diligence

Ook het derde en laatste blok parallelsessies bestond uit drie actuele onderwerpen met zeer interessante sprekers. De eerste sessie ging over het nieuwe allergenenbeleid. Dit beleid werd verder toegelicht door Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Krista Baar (Normec) en Marloes Kneppers (FNLI). Dit was een dynamische sessie met veel vragen. De tweede parallelsessie ging over Voeding- en Gezondheidsclaims. In deze interactieve sessie lichtten Ellis van Diermen (Précon), Rosanne Hendriksen (NVWA) en Stefanie Schoss (NVWA) toe hoe het onderzoek van de NVWA naar eiwitclaims precies in z'n werk ging en waar je op moet letten bij het maken van claims. Tot slot de laatste sessie ging over due diligence wetgeving. Robin van der Velde (FNLI) vertelde meer over de wetten die eraan komen op duurzaamheidsgebied en hoe je hier als voedselproducent het beste mee om kan gaan.

Zelfregulering

De dag werd afgesloten door Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code. Zij nam de bezoekers mee in het proces van zelfregulering. Dit deed zij aan de hand van sprekende en pakkende voorbeelden. Daarbij gaf ze ook meteen wat do's en dont's voor de bezoekers in de zaal.

Food Law Event: netwerken

Tussen alle interessante lezingen en sessies door was er uiteraard ook voldoende tijd om te netwerken. Kansen om elkaar beter te leren kennen, nieuwe contacten op te doen en te horen hoe anderen bepaalde issues aanpakken. Ook was er tijd om de sprekers nog wat extra vragen te stellen.

Aftermovie

Het was dus een geslaagde dag waarin veel is geleerd en veel contacten zijn gelegd. Ben jij er volgend jaar ook bij? Zet juni 2025 maar vast in de agenda!

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)

Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de...

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  Salmonella in groene olijven

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Salmonella in groene...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: Salmonella in groene olijven, Salmonella in horse lungs en...

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je...

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in retail breidt zich langzaam uit....

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Foodbedrijven geven tips

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Foodbedrijven geven...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze...

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: gamba's zijn mogelijk onvoldoende verhit

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: gamba's...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: gamba's zijn mogelijk onvoldoende verhit, te hoog...