VMT webinar CSRD in food: zijn data en digitalisering de redding?

VMT webinar CSRD in food: zijn data en digitalisering de redding?

Met de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) per 2024, staat de voedingsindustrie voor een flinke verduurzamingsuitdaging. Wat komt er allemaal op de bedrijven af? In hoeverre bieden data en digitalisering de uitkomst? Een gratis webinar op 13 juni geeft je de ins- en outs.

Een hot topic op de agenda van veel voedings- en drankenbedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van deze bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke inspanning leveren om duurzamer te worden. Een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 40% aangaf dat duurzaamheid een prioriteit was voor hun bedrijf. En dat is interessant! Met o.a. de introductie van de CSRD-wetgeving is er nog genoeg werk aan de winkel. De lat ligt hoog. 

Meld je aan voor de webinar

Want wat gebeurt er nu in de markt, waar kan digitalisering een toegevoegde waarde leveren en welke volgende stappen kan jouw bedrijf zetten om duurzamer te worden?

We gaan op 13 juni aan tafel met twee deskundige sprekers op dit gebied: Marcel Lambregts van Rabobank en Joris Kolff van Aptean. Zij delen inzichten en best practices op basis van onderzoek en praktijkervaringen. Want volgens Rabobank moet de voedselproductie verder verduurzamen om ons land in 2050 volledig circulair te krijgen.

Waarom deelnemen?

Tijdens het webinar krijg je meer inzicht in de volgende vraagstukken:

  • Welke duurzaamheidsontwikkelingen (o.a. CSRD-wetgeving) vinden er plaats?
  • Wat zijn de redenen waarom bedrijven investeren in duurzaamheid?
  • Waarom zijn technologie en data onmisbaar om het verschil te kunnen maken?
  • Wat is jouw volgende stap? Best practices, advies en tips!

Ontdek op 13 juni welke kleine stappen je als bedrijf al kunt nemen, en hoe digitalisering kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Meld je nu aan voor het webinar.

Datum: 13 juni 2024
Tijd: 10.30 – 11.10 uur

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.