De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Foto: Shutterstock
Voedselveiligheid

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

  1. Voor abonneesOverzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij
  2. Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder
  3. Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)
  4. GesponsordSnel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS
  5. DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek
  6. Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch in Nederlands voedsel (update)
  7. Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe frietverpakking
  8. EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine
  9. Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit
  10. Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek
  11. Voor abonneesFoodwatch over kwik in tonijn: 'Dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar'
  12. PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'
  13. Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland
  14. Voor abonneesOnderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten
  15. Voor abonneesUien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien
  1. Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?
  2. NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest
  3. Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls
  4. Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding
  5. Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen
  6. 'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied zorgelijk'
  7. Voor abonneesOverzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze
  8. Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'
  9. GesponsordMinder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV
  10. Regenwormen voornaamste oorzaak van PFOS in hobbykippen, mogelijk meer bronnen
  11. GesponsordHoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?
  12. Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?
  13. Opkomend voedselveiligheidsrisico door klimaatverandering? EFSA oordeelt over Vibrio
  14. Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos toepasbaar
  15. Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af