Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector. Naast vastgelegde wetgeving bestaan er ook 'andere' regels, zoals beleidsregels of infobladen van de NVWA. Op het Food Safety Event vertellen verschillende sprekers meer over de rol van pseudoregelgeving en de interpretatieverschillen tussen voedselproducenten en toezichthouders.

Op het Food Safety Event vertellen Liesbeth Oosterom, adviseur Food Law bij FNLI, en Marco Balhuizen, advocaat bij Nysingh (gespecialiseerd in voedselwetgeving), meer over de rol van pseudoregelgeving in de levensmiddelensector. Door middel van praktijkvoorbeelden illustreren Oosterom en Balhuizen hoe pseudoregelgeving juridisch en praktisch niet altijd dezelfde betekenis heeft voor levensmiddelenbedrijven en toezichthouders. 

Interpretatieverschillen van wetsteksten 

Kleine interpretatieverschillen in wetsteksten kunnen grote gevolgen hebben voor de handhaving in de praktijk, stelt Oosterom. “De wetgeving in de voedingsmiddelensector is grotendeels op Europees niveau geharmoniseerd. Maar termen als ‘snel’, ‘schadelijk’ en ‘onverwijld’ worden vaak verschillend geïnterpreteerd door toezichthouders.”  

Stem als overheid en bedrijfsleven van tevoren af hoe je zaken interpreteert, daar plukken beide partijen bij handhaving de vruchten van.”
— Liesbeth Oosterom

Volgens Oosterom kunnen innovatieve publiek-private samenwerkingen helpen om wetgeving eenduidig te interpreteren. “Samenwerking rondom interpretatie kan de omslag bewerkstelligen van “achteraf discussiëren en repareren” naar “voorkomen is beter dan genezen”. In andere woorden: stem als overheid en bedrijfsleven vooraf af hoe je zaken interpreteert, daar plukken beide partijen bij de handhaving de vruchten van.” 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

CO2

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Food Safety Event

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde voedselveiligheid, de Codex Alimentarius, tot en met het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid. Een overzicht van het boordevolle programma.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Kweekopstelling van waterlinzen bij Aeres Hogeschool Dronten
Waterlinzen

Yoghurt met waterlinzen? Consortium onderzoekt de mogelijkheden

Een consortium heeft de afgelopen twee jaar uiteenlopende hobbels genomen om waterlinzen aan onze voedingsketen toe te voegen; ontkleuren, drogen en op grote schaal produceren. Met de goedkeuring door EFSA zijn er nu stappen mogelijk en ligt er een kans voor producent en consument.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.