Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde voedselveiligheid, de Codex Alimentarius, tot en met het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid. Een overzicht van het boordevolle programma.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid krijgen op 19 november een dag vol kennis, praktische inzichten en de kans om waardevolle connecties te leggen. Met een gevarieerd programma en toonaangevende sprekers wordt dit hét evenement om volledig op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hieronder de programmaonderdelen:

Codex Alimentarius: waarborgen voedselveiligheid wereldwijd

Dr. Marie-Ange Delen van het ministerie van Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gaat in op de wereldwijde betekenis van de Codex Alimentarius. En hoe verenigingen en bedrijven invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Vervolgens duiken we dieper in op de relevantie van Codex voor Nederlandse en Vlaamse voedselfabrieken, waarbij we een brug slaan naar HACCP, dat zijn oorsprong vindt in de Codex.

AI en de risico's in de voedselketen

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds vaker ingezet om opkomende risico’s in de voedselketen te identificeren. Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) geeft een kijkje in de toekomst, waarbij AI een rol speelt in het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe gegevens. Ontdek hoe deze technologie kan helpen bij het verhogen van voedselveiligheid.

Breakout ronde 1: van voedselverspilling tot crisismanagement

  • Duurzaamheid in de productieketen: FSSC 22000 versie 6.0 heeft als doel voedselverspilling te verminderen en duurzaamheid te waarborgen. Guido Dinjens (FSSC) en Pascal van Delst (Refresco) delen praktische inzichten en implementatiestrategieën.
  • Food Safety by design: Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) bespreken hoe een digitale tool voedselproducenten kan ondersteunen bij het waarborgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten.
  • Effectief leiderschap in crisismanagement: Van crisiscommunicatie tot product recalls: Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespreken strategieën om succesvol door crisissituaties te navigeren.
  • Water in de voedselindustrie: Tijdens een interactieve ronde tafelsessie gaan Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) in op de uitdagingen rondom waterkwaliteit en duurzaamheid in de voedingsindustrie.

Breakout ronde 2: de complexiteit van wet- en regelgeving

  • Regels zijn regels, of toch niet?: Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) ontrafelen de complexiteit van (pseudo)regelgeving in de levensmiddelensector en wat dit betekent voor bedrijven en toezichthouders.
  • CO2-equivalent footprintberekeningen: Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba) laten zien hoe kwaliteitsmanagers een sleutelrol kunnen spelen bij het meten en verminderen van de CO2-uitstoot.
  • Meldplicht NVWA: dilemma’s en oplossingen: Moderator Willem Paul de Mooij (VMT), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) bespreken veelvoorkomende uitdagingen rondom de NVWA-meldplicht, waarbij deelnemers hun standpunten delen en dilemma’s bespreken.

Breakout ronde 3: contaminanten, certificeringen en AI

  • Ongewenste contaminanten en authenticiteit: Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespreken de risico’s van voedselverontreiniging door fraude en hoe bedrijven kunnen inspelen op de verhoogde eisen rondom voedselauthenticiteit.
  • Halal-certificering in de voedselindustrie: Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) delen inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven.
  • AI in voedselveiligheid: Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) tonen hoe AI wordt ingezet voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Paneldiscussie: certificering en standaarden

De dag wordt afgesloten met een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie.  Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & Ijsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Welke rol spelen certificerende instellingen in het vinden van een balans tussen veiligheid en werkbare processen?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.