QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid krijgen op 19 november een dag vol kennis, praktische inzichten en de kans om waardevolle connecties te leggen. Met een gevarieerd programma en toonaangevende sprekers wordt dit hét evenement om volledig op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hieronder de programmaonderdelen:
Codex Alimentarius: waarborgen voedselveiligheid wereldwijd
Dr. Marie-Ange Delen van het ministerie van Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gaat in op de wereldwijde betekenis van de Codex Alimentarius. En hoe verenigingen en bedrijven invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Vervolgens duiken we dieper in op de relevantie van Codex voor Nederlandse en Vlaamse voedselfabrieken, waarbij we een brug slaan naar HACCP, dat zijn oorsprong vindt in de Codex.
AI en de risico's in de voedselketen
Artificial Intelligence (AI) wordt steeds vaker ingezet om opkomende risico’s in de voedselketen te identificeren. Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) geeft een kijkje in de toekomst, waarbij AI een rol speelt in het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe gegevens. Ontdek hoe deze technologie kan helpen bij het verhogen van voedselveiligheid.
Breakout ronde 1: van voedselverspilling tot crisismanagement
- Duurzaamheid in de productieketen: FSSC 22000 versie 6.0 heeft als doel voedselverspilling te verminderen en duurzaamheid te waarborgen. Guido Dinjens (FSSC) en Pascal van Delst (Refresco) delen praktische inzichten en implementatiestrategieën.
- Food Safety by design: Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) bespreken hoe een digitale tool voedselproducenten kan ondersteunen bij het waarborgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten.
- Effectief leiderschap in crisismanagement: Van crisiscommunicatie tot product recalls: Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespreken strategieën om succesvol door crisissituaties te navigeren.
- Water in de voedselindustrie: Tijdens een interactieve ronde tafelsessie gaan Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) in op de uitdagingen rondom waterkwaliteit en duurzaamheid in de voedingsindustrie.
Breakout ronde 2: de complexiteit van wet- en regelgeving
- Regels zijn regels, of toch niet?: Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) ontrafelen de complexiteit van (pseudo)regelgeving in de levensmiddelensector en wat dit betekent voor bedrijven en toezichthouders.
- CO2-equivalent footprintberekeningen: Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba) laten zien hoe kwaliteitsmanagers een sleutelrol kunnen spelen bij het meten en verminderen van de CO2-uitstoot.
- Meldplicht NVWA: dilemma’s en oplossingen: Moderator Willem Paul de Mooij (VMT), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) bespreken veelvoorkomende uitdagingen rondom de NVWA-meldplicht, waarbij deelnemers hun standpunten delen en dilemma’s bespreken.
Breakout ronde 3: contaminanten, certificeringen en AI
- Ongewenste contaminanten en authenticiteit: Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespreken de risico’s van voedselverontreiniging door fraude en hoe bedrijven kunnen inspelen op de verhoogde eisen rondom voedselauthenticiteit.
- Halal-certificering in de voedselindustrie: Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) delen inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven.
- AI in voedselveiligheid: Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) tonen hoe AI wordt ingezet voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.
Paneldiscussie: certificering en standaarden
De dag wordt afgesloten met een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie. Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & Ijsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Welke rol spelen certificerende instellingen in het vinden van een balans tussen veiligheid en werkbare processen?