Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde voedselveiligheid, de Codex Alimentarius, tot en met het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid. Een overzicht van het boordevolle programma.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid krijgen op 19 november een dag vol kennis, praktische inzichten en de kans om waardevolle connecties te leggen. Met een gevarieerd programma en toonaangevende sprekers wordt dit hét evenement om volledig op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hieronder de programmaonderdelen:

Codex Alimentarius: waarborgen voedselveiligheid wereldwijd

Dr. Marie-Ange Delen van het ministerie van Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gaat in op de wereldwijde betekenis van de Codex Alimentarius. En hoe verenigingen en bedrijven invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Vervolgens duiken we dieper in op de relevantie van Codex voor Nederlandse en Vlaamse voedselfabrieken, waarbij we een brug slaan naar HACCP, dat zijn oorsprong vindt in de Codex.

AI en de risico's in de voedselketen

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds vaker ingezet om opkomende risico’s in de voedselketen te identificeren. Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) geeft een kijkje in de toekomst, waarbij AI een rol speelt in het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe gegevens. Ontdek hoe deze technologie kan helpen bij het verhogen van voedselveiligheid.

Breakout ronde 1: van voedselverspilling tot crisismanagement

  • Duurzaamheid in de productieketen: FSSC 22000 versie 6.0 heeft als doel voedselverspilling te verminderen en duurzaamheid te waarborgen. Guido Dinjens (FSSC) en Pascal van Delst (Refresco) delen praktische inzichten en implementatiestrategieën.
  • Food Safety by design: Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) bespreken hoe een digitale tool voedselproducenten kan ondersteunen bij het waarborgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten.
  • Effectief leiderschap in crisismanagement: Van crisiscommunicatie tot product recalls: Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespreken strategieën om succesvol door crisissituaties te navigeren.
  • Water in de voedselindustrie: Tijdens een interactieve ronde tafelsessie gaan Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) in op de uitdagingen rondom waterkwaliteit en duurzaamheid in de voedingsindustrie.

Breakout ronde 2: de complexiteit van wet- en regelgeving

  • Regels zijn regels, of toch niet?: Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) ontrafelen de complexiteit van (pseudo)regelgeving in de levensmiddelensector en wat dit betekent voor bedrijven en toezichthouders.
  • CO2-equivalent footprintberekeningen: Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba) laten zien hoe kwaliteitsmanagers een sleutelrol kunnen spelen bij het meten en verminderen van de CO2-uitstoot.
  • Meldplicht NVWA: dilemma’s en oplossingen: Moderator Willem Paul de Mooij (VMT), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) bespreken veelvoorkomende uitdagingen rondom de NVWA-meldplicht, waarbij deelnemers hun standpunten delen en dilemma’s bespreken.

Breakout ronde 3: contaminanten, certificeringen en AI

  • Ongewenste contaminanten en authenticiteit: Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespreken de risico’s van voedselverontreiniging door fraude en hoe bedrijven kunnen inspelen op de verhoogde eisen rondom voedselauthenticiteit.
  • Halal-certificering in de voedselindustrie: Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) delen inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven.
  • AI in voedselveiligheid: Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) tonen hoe AI wordt ingezet voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Paneldiscussie: certificering en standaarden

De dag wordt afgesloten met een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie.  Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & Ijsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Welke rol spelen certificerende instellingen in het vinden van een balans tussen veiligheid en werkbare processen?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.